NOS Nieuws•
De nieuwe machthebbers in Syrië zeggen dat aanhangers van de verdreven president Assad gisteravond 14 “medewerkers van het ministerie van Binnenlandse Zaken” hebben gedood. Het zou gaan om zwaarbewapende mannen die in de provincie Tartous in een hinderlaag liepen toen ze daar een voormalige officier van het Assad-regime wilden arresteren. Tartous is een machtsbasis van de alawieten, waartoe ook Assad behoort.
De nieuwe minister van Binnenlandse Zaken meldt dat tien anderen gewond raakten. Volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR), een in het Verenigd Koninkrijk gevestigde mensenrechtenorganisatie die de situatie in Syrië monitort, werden er ook drie belagers gedood.
De gezochte officier – wiens naam niet genoemd wordt – is het voormalige hoofd van het militaire gerecht van Syrië, aldus SOHR. Hij zou een van de verantwoordelijken zijn voor mensenrechtenschendingen in de Sedyana-gevangenis, ook wel bekend als “het slachthuis van Assad”. Duizenden Syriërs zouden daar zijn opgesloten door zijn toedoen.
‘Operatie om orde te herstellen’
Het Syrische staatspersbureau SANA schrijft dat de autoriteiten na de hinderlaag “een operatie zijn gestart om de orde te herstellen in de regio”. Daarbij zouden meerdere arrestaties zijn verricht. Het is onduidelijk of de voormalige officier ook is opgepakt.
Eerder deze maand wist rebellengroep HTS het Assad-bewind verassend snel ten val te brengen. Na de machtsgreep werden gevangenen van de beruchte detentiecentra van Assad massaal vrijgelaten. Assad vluchtte naar Rusland, maar in delen van Syrië zijn aanhangers van de gevluchte dictator nog actief.
NOS-correspondent Daisy Mohr kon na de val van het Assad-regime een kijkje nemen in de Sedyana-gevangenis:
Zo ziet de beruchte Sednaya-gevangenis in Syrië eruit
De spanningen in Syrië lijken de laatste dagen op te lopen. Gisteravond hebben de nieuwe machthebbers een avondklok ingesteld in de stad Homs vanwege demonstraties van minderheden. Ook elders in Syrië gingen minderheden de straat op.
Angst onder minderheden
Aanleiding voor de demonstraties is een video van een alawitisch heiligdom dat in brand werd gezet in Aleppo. Het is onduidelijk wanneer dit filmpje is gemaakt. De nieuwe regering spreekt van een oud filmpje en zegt niet te weten wie verantwoordelijk is.
De video wakkert de angst aan bij minderheden, zoals sjiieten en alawieten. Hoewel de soennitische rebellengroep HTS zichzelf al langere tijd presenteert als gematigd en tolerant, vrezen minderheden dat de regering beloftes over religieuze tolerantie niet zal nakomen.