NOS Nieuws•
Eerst exploderende piepers en portofoons van Hezbollah-leden, daarna liquidaties en nu de dood van leider Hassan Nasrallah: Israël heeft Hezbollah de afgelopen twee weken slag na slag toegebracht. De militante organisatie is hard geraakt, zegt Midden-Oostendeskundige Erwin van Veen van Instituut Clingendael. “Het is een crescendo van klappen dat Hezbollah nu te verwerken krijgt.”
Nasrallah stond sinds 1992 aan het hoofd van Hezbollah. Volgens Israël kwam hij gisteravond om het leven bij luchtaanvallen op de Libanese hoofdstad Beiroet. Hezbollah bevestigt vandaag dat hun leider dood is.
Behalve Nasrallah zouden ook andere hoge leiders van de militante beweging zijn omgekomen, onder wie Ali Karaki, de commandant van Hezbollah in Zuid-Libanon.
Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken deelde op een van de overheidsaccounts op X een overzicht van gedode Hezbollah-kopstukken. Van de achttien afgebeelde prominenten die volgens Israël deel uitmaakten van de commandostructuur zou niemand meer in leven zijn.
“Er zitten nu zoveel gaten in de commandostructuur van Hezbollah, dat de organisatie waarschijnlijk tijdelijk niet meer coherent kan opereren”, zegt Van Veen.
Dat Hezbollah in korte tijd zo hevig is aangevallen, toont volgens hem dat Israël een sterke inlichtingenpositie heeft. “Er zijn nu iets te veel liquidaties, meer dan dat je normaal zou mogen verwachten. Israël weet precies waar de leiders zitten.”
Daarin zit een extra moeilijkheid voor Hezbollah. Potentiële nieuwe leiders bij elkaar brengen, en hergroeperen, is op dit moment een veel te groot risico, zegt Van Veen. “Er staan altijd wel weer mensen op die de rollen innemen, maar dat kan nu even duren.”
Hezbollah is een bondgenoot van Iran, dat ook een vijand is van Israël. Ayatollah Khamenei, de hoogste leider van Iran, is in de nasleep van Nasrallahs dood overgebracht naar een extra beveiligde locatie, melden Iraanse regeringsfunctionarissen aan persbureau Reuters.
In een eerste reactie zei Khamenei dat Hezbollah ervoor zal zorgen dat Israël spijt krijgt van zijn daden. Hij roept alle moslims op de bevolking van Libanon en “het trotse Hezbollah” bij te staan in de confrontatie met het “onderdrukkende en slechte regime”.
Rakettenregen
Wat de Iraanse militaire reactie zou kunnen zijn, is speculeren. Van Veen: “Er zijn niet echt goede opties voor Iran. Ze kunnen een rakettenregen laten neerdalen op Israël vanuit Libanon, als Hezbollah daar nog voldoende capaciteit voor heeft. Ze kunnen ook vanuit eigen land gaan schieten, of bondgenoten zoals de Houthi’s op de Rode Zee inzetten. Het is allemaal dezelfde formule: raketten afvuren die niet echt veel effect sorteren, met uitzondering van de raketten van het nu hard geraakte Hezbollah.”
Op een grote oorlog met Israël zit Iran nu ook niet te wachten, verwacht Van Veen. “Ik denk dat Iran wel wíl antwoorden, maar dat ze zich achter de oren krabben over hoe dit moet.”
In deze video uitleg over de Mossad en de rol van de inlichtingendienst als geheim wapen van Israël:
Mossad: Israëls geheime wapen