NOS Nieuws•
De Mexicaanse president Claudia Sheinbaum heeft aangekondigd de omstreden hervorming van het rechtssysteem door te voeren. Kern daarvan is dat rechters in Mexico voortaan worden gekozen door de bevolking.
Op 1 juni zijn er verkiezingen voor nieuwe rechters. Alle zittende rechters van het Hooggerechtshof worden vervangen en het aantal zetels in het hof wordt uitgebreid van 9 naar 11.
De vorige president López Obrador, die net als Sheinbaum lid is van de Morena-partij, vond de wetswijziging noodzakelijk om het vertrouwen in de rechterlijke macht te herstellen en corruptie onder rechters te bestrijden. De links-populistische López Obrador haalde regelmatig uit naar de rechterlijke macht, zonder met bewijzen voor corruptie te komen.
De hervorming werd in september aangenomen door de Mexicaanse senaat. In de aanloop naar deze stemming werd wekenlang door tegenstanders van de plannen gedemonstreerd, waarbij betogers de Senaat binnendrongen.
Zo’n 1700 rechters legden uit protest tegen de nieuwe wet voor onbepaalde tijd het werk neer, net als duizenden rechtbankmedewerkers. Ze zijn bang dat machtige drugskartels door de hervorming meer invloed krijgen op het rechtssysteem door het stemgedrag van de bevolking te beïnvloeden.
Onafhankelijkheid rechters in gevaar
Daarnaast vrezen rechters dat de politiek een grotere invloed op de rechterlijke macht krijgt. Omdat de regeringspartij Morena populair is onder de bevolking, worden er meer rechters van die politieke kleur benoemd, zo is de vrees.
De regering wil ook een aantal onafhankelijke toezichthouders afschaffen. Verder is het de bedoeling dat bestuurders van de Mexicaanse kiesraad ook door het volk worden gekozen.
Internationale waarschuwingen
De belangrijkste handelspartners van Mexico, de Verenigde Staten en Canada, waarschuwden dat de hervormingen het USMCA-handelsverdrag van de landen zou kunnen schaden. De VS en Canada zeiden dat sommige van de hervormingen de positie van Mexico als aantrekkelijk handelsland kunnen schaden.
Het mensenrechtenorgaan van de Verenigde Naties zei ook te vrezen voor de gevolgen van de hervormingsplannen.