Debat over geweld in Amsterdam
De Tweede Kamer gaat vanaf 10.15 uur in debat met het kabinet over de gewelddadige gebeurtenissen rond de voetbalwedstrijd tussen Ajax en Maccabi Tel Aviv van vorige week donderdag. De discussie zal voor een groot deel gaan over wat de politieke partijen zien als oorzaak van het geweld tegen Israëlische supporters en Joden die op straat liepen.
Burgemeester Halsema van Amsterdam zegt dat de oorzaak ligt in “een giftige cocktail van antisemitisme, hooligangedrag en woede over de oorlog in Palestina en Israël en andere landen in het Midden-Oosten.” Premier Schoof, verschillende bewindslieden van het kabinet en ook fractievoorzitters van coalitie- en oppositiepartijen zeggen nu dat Nederland een integratieprobleem heeft. Schoof zei daar over: “Zonder al te veel moeite kun je constateren dat er een integratieprobleem is. Dat heeft zich de afgelopen vijftig jaar ontwikkeld.”
In de wandelgangen van de Tweede Kamer gaan verschillende maatregelen rond die een “strenge aanpak” moeten uitstralen, ook al is er over de uitvoerbaarheid nog veel onduidelijk. Zoals het afnemen van de Nederlandse nationaliteit bij een veroordeling voor antisemitisch geweld. Of het invoeren van een verbod op gezichtsbedekkende kleding bij demonstraties. En BBB stelt bijvoorbeeld voor om het instagram-account CestMocro te verbieden omdat het antisemitisme bij jongeren zou aanwakkeren.
De daders
Het zal ook gaan over wat er bekend is over de daders. De partijleiders Wilders (PVV), Van der Plas (BBB) en Yesilgöz (VVD) trekken op basis van nieuwsberichten en video’s de conclusie dat het voor een groot deel mensen waren met een Marokkaanse, islamitische achtergrond. Dit wordt vooralsnog door geen van de politieke partijen bestreden, maar feit is dat het niet formeel is vastgesteld. Er zijn tientallen mensen opgepakt, nog niemand is voor de rechter verschenen.
Premier Schoof had gisteren op het Catshuis een gesprek met Joodse en maatschappelijke organisaties over het tegengaan van antisemitisme. Daar reageerde de premier ook op kritiek van onder meer de moskeekoepels en oppositiepartijen, die vinden dat uitspraken over integratieproblemen “olie op het vuur” gooien. “Het is op geen enkele manier de bedoeling is om groepen jongeren voor het hoofd te stoten”, zei hij. “Maar het is wel van belang is om dingen te benoemen”.
Een ander onderwerp dat aan bod zal komen is of de gewelddadigheden te voorkomen waren geweest. Burgemeester Halsema heeft gisteren haar rol verdedigd in de Amsterdamse gemeenteraad. Ook het kabinet zal vragen krijgen of de ministers de situatie wel goed hebben ingeschat.