CU en SGP vragen Wilders om daden
ChristenUnie-leider Bikker en SGP-voorman Stoffer vragen Wilders in het debat om concrete maatregelen om gebeurtenissen zoals die in Amsterdam te voorkomen of bestrijden. “De heer Wilders en ik vinden elkaar in het aanpakken van het tuig”, zegt Bikker. Maar volgens haar is het debat is niet alleen om verontwaardiging te uiten. “Ook om te zorgen dat Nederland een stukje opknapt.”
Bikker houdt de leider van de grootste coalitiepartij voor dat de politie van Amsterdam mensen en dus geld tekortkomt om op te treden zoals ze zouden willen. Wilders antwoordt dat er volgens het hoofdlijnenakkoord een paar honderd miljoen bijkomt voor de politie. “Dat kunt u te weinig vinden, maar het is niet zo dat we niets doen.”
Op vragen van Bikker over meer geld naar herdenkingscentra, om mensen bewust te maken van de gevolgen van antisemitisme, zegt Wilders afwerend dat dat in een later debat over de begroting maar geregeld moet worden.
Stoffer van de SGP zegt dat Wilders “heldere woorden” spreekt, maar vraagt hem ook om daden. “U bent de grootste, neemt u alstublieft de verantwoordelijkheid.” De PVV-leider somt een trits maatregelen op die volgens hem in de pijplijn zitten. Het gaat onder meer hogere straffen in het jeugdstrafrecht, de definitie van terreur uitbreiden en ouders verantwoordelijk maken voor schade die hun kinderen aanrichten.
Felle botsingen tussen Wilders en oppositie
Denk-voorman Van Baarle spreekt PVV-leider Wilders aan op uitlatingen van “Maccabi-tuig” vorige week die dingen riepen als “Fuck de Arabieren” en “Het is fijn dat er in Gaza geen scholen meer zijn, want de kinderen zijn vermoord”. Hij zegt ook dat er Israëliërs “op Palestijnenjacht” wilden gaan om mensen in elkaar te timmeren. Volgens Van Baarle had Wilders daar ook afstand van moeten nemen.
Wilders zegt dat hij elk geweld veroordeelt. “Dus als er Israëlische supporters zijn geweest die dat hebben gedaan, veroordeel ik dat. Ook hier. Maar het staat in geen verhouding tot en het is geen begin van een rechtvaardiging voor de pure Jodenhaat en Jodenjacht die heeft plaatsgevonden. Het is abject om dat met elkaar te vergelijken.”
GroenLinks-PvdA-leider Timmermans vindt dat we niet moeten blijven hangen in alleen veroordelingen van antisemitisme in islamitische kring. Timmermans spreekt Wilders aan op uitlatingen van de Hongaarse premier Orbán “die bij iedere verkiezingscampagne antisemitische thema’s heeft gebruikt”. Wilders, die bekendstaat als bondgenoot van Orbán, spreekt tegen dat de Hongaarse premier een antisemiet is: “Dat is een valse spin. Hij wordt gesteund door een groot deel van de Joodse gemeenschap in Boedapest.”
Timmermans verwijt net als anderen dat Wilders olie op het vuur gooit en roept verder op tot dialoog met de moslimgemeenschap: “Waarom laat u niet de mogelijkheid open dat gemeenschappen over dit probleem heen kunnen groeien?” Wilders vraagt zich af waar die gemeenschappen zijn: “Ik hoor ze niet. Waar zijn de afgelopen dagen al die honderdduizenden moslims die zeggen: ‘Dit is niet mijn islam’?”
Wilders: daders waren moslims, voor een groot deel Marokkanen
“Wat is dit verdomme voor een land geworden?” PVV-leider Wilders begint het Kamerdebat met het stevig veroordelen van het geweld van vorige week. “We zagen moslims jagen op Joden in de straten van Amsterdam, een pogrom van de ergste soort.”
Volgens Wilders is het een wonder is dat er geen doden zijn gevallen. “Joden zijn in elkaar geslagen, met messen gestoken, in het water gegooid, op hun gezicht getrapt.” En hij stelt dat de dader “allemaal moslims” waren en “voor een groot deel Marokkanen”. Of dat inderdaad het geval is, is overigens niet bevestigd door politie of justitie.
Volt-Kamerlid Koekkoek onderbreekt de PVV-leider en wijst hem erop dat hij met dit soort teksten “olie op het vuur gooit”. “Waar is de heer Wilders mee bezig?”
“Ik spreek de waarheid, ik signaleer wat er is gebeurd”, riposteert Wilders. “We moeten stoppen met de andere kant op kijken als het gaat om problemen met integratie, met Marokkanen, met moslims.”
Debat begonnen zonder staatsscretaris Nobel
Aan het begin deed Denk-leider Van Baarle nog eens het verzoek om ook staatssecretaris Nobel van Participatie en Integratie bij het debat aanwezig te laten zijn. Nobel zei maandag dat een groot deel van de islamitische jongeren de Nederlandse normen en waarden niet onderschrijft. Maar net als gisteren was er geen meerderheid voor het verzoek van Denk. Achter de regeringstafel zitten premier Schoof en de ministers Van Weel van Justitie en Veiligheid en Uitermark van Binnenlandse Zaken.
Debat over geweld in Amsterdam
De Tweede Kamer gaat vanaf 10.15 uur in debat met het kabinet over de gewelddadige gebeurtenissen rond de voetbalwedstrijd tussen Ajax en Maccabi Tel Aviv van vorige week donderdag. De discussie zal voor een groot deel gaan over wat de politieke partijen zien als oorzaak van het geweld tegen Israëlische supporters en Joden die op straat liepen.
Burgemeester Halsema van Amsterdam zegt dat de oorzaak ligt in “een giftige cocktail van antisemitisme, hooligangedrag en woede over de oorlog in Palestina en Israël en andere landen in het Midden-Oosten.” Premier Schoof, verschillende bewindslieden van het kabinet en ook fractievoorzitters van coalitie- en oppositiepartijen zeggen nu dat Nederland een integratieprobleem heeft. Schoof zei daarover: “Zonder al te veel moeite kun je constateren dat er een integratieprobleem is. Dat heeft zich de afgelopen vijftig jaar ontwikkeld.”
In de wandelgangen van de Tweede Kamer gaan verschillende maatregelen rond die een “strenge aanpak” moeten uitstralen, ook al is er over de uitvoerbaarheid nog veel onduidelijk. Zoals het afnemen van de Nederlandse nationaliteit bij een veroordeling voor antisemitisch geweld. Of het invoeren van een verbod op gezichtsbedekkende kleding bij demonstraties. En BBB stelt bijvoorbeeld voor om het instagram-account CestMocro te verbieden omdat het antisemitisme bij jongeren zou aanwakkeren.
De daders
Het zal ook gaan over wat er bekend is over de daders. De partijleiders Wilders (PVV), Van der Plas (BBB) en Yesilgöz (VVD) trekken op basis van nieuwsberichten en video’s de conclusie dat het voor een groot deel mensen waren met een Marokkaanse, islamitische achtergrond. Dit wordt vooralsnog door geen van de politieke partijen bestreden, maar feit is dat het niet formeel is vastgesteld. Er zijn tientallen mensen opgepakt, nog niemand is voor de rechter verschenen.
Premier Schoof had gisteren op het Catshuis een gesprek met Joodse en maatschappelijke organisaties over het tegengaan van antisemitisme. Daar reageerde de premier ook op kritiek van onder meer de moskeekoepels en oppositiepartijen, die vinden dat uitspraken over integratieproblemen “olie op het vuur” gooien. “Het is op geen enkele manier de bedoeling om groepen jongeren voor het hoofd te stoten”, zei hij. “Maar het is wel van belang om dingen te benoemen”.
Een ander onderwerp dat aan bod zal komen is of de gewelddadigheden te voorkomen waren geweest. Burgemeester Halsema heeft gisteren haar rol verdedigd in de Amsterdamse gemeenteraad. Ook het kabinet zal vragen krijgen of de ministers de situatie wel goed hebben ingeschat.