NOS Nieuws•
De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE) wil dat de door de Duitsers gebouwde Schnellboot-bunker in de haven van IJmuiden een rijksmonument wordt. De grootste bunker van Nederland krijgt dan een beschermde status waardoor hij voor de toekomst behouden blijft.
RCE-directeur Arjan de Zeeuw maakte dit bekend bij de presentatie van de Atlas van de Atlantikwall. Daarin is in kaart gebracht hoe tijdens de Tweede Wereldoorlog de Duitse verdedigingswerken langs de Nederlandse kust functioneerden en wat er nog van over is.
Veel bunkers, grachten en andere versperringen en bouwwerken die een geallieerde invasie moesten voorkomen, zijn in de loop der jaren verdwenen, omdat ze plaats moesten maken voor iets anders. Maar met name in natuurgebieden langs de kust is nog veel terug te vinden.
Gespaard
Ook de bunker in de haven van IJmuiden bleef gespaard, vermoedelijk vanwege de kosten van het slopen. Hij werd gebouwd als onderkomen voor de opslag van torpedo’s voor de kleine snelle Duitse torpedoboten (Schnellboote) die de haven van IJmuiden moesten beschermen tegen een geallieerde aanval.
De Duitsers bouwden er twee, maar beide werden in 1944 gebombardeerd. Herstel had geen zin, omdat de bunkers niet bestand waren gebleken tegen de zware bommen die de geallieerden hadden gebruikt.
De kleinste bunker is verdwenen. De grootste liep ook schade op, maar staat nog steeds overeind. Er zit nu een grondstoffenbedrijf in, maar er waren plannen om hem gedeeltelijk te slopen. De gemeente en inwoners van IJmuiden zijn daar tegen en startten een petitie om de bunker op een monumentenlijst te krijgen.
Minister Bruins van Cultuur was ook bij de presentatie van de atlas. Hij reageerde positief op het voorstel van de RCE. Hij noemde de Schnellboot-bunker een uniek overblijfsel van de bezetting, dat toekomstige generaties de kans biedt om te leren wat de betekenis en de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog zijn geweest.