In samenwerking met
RTV Noord
NOS Nieuws•
Natuurbeheerorganisatie Het Groninger Landschap heeft tot haar eigen verrassing een boerderij geërfd. De eigenares overleed op 90-jarige leeftijd, en heeft de organisatie het huis nagelaten. Het Groninger Landschap is er blij mee, maar gaat het wel slopen en vervangen door een ander huisje.
De boerderij ligt verscholen tussen hoge bomen in het buitengebied van het Groningse dorp Niebert. Volgens natuurbeheerder Bert Speelman van Het Groninger Landschap was het daarom nog een behoorlijke opgave om de woning te vinden.
“Toen we hier voor het eerst kwamen dachten we: waar staat het huisje dan? Je ziet hier alleen een groene waas van bomen”, zegt hij tegen RTV Noord. “We vonden alleen een smal wandelpad en toen we dat afliepen, stond daar achter de bosjes ineens een boerderij.”
Verrassing
Waarom de weldoenster, die in 2021 overleed, de woning nalaat, weet hij niet. “We kenden haar niet”, zegt Speelman. “Maar toen ze was overleden bleek tot onze verrassing dat ze dit boerderijtje aan ons had nagelaten.”
De natuurorganisatie wist niet meteen zeker of ze de woning wilde hebben, zegt Speelman. De kleine boerderij, ook wel kneuterij genoemd, is al jaren onbewoond en is daardoor in verval geraakt.
“De executeur vroeg of wij die erfenis wilden aanvaarden. Daar hebben we wel even over nagedacht, want het is niet in al te beste staat”, vertelt hij. “Als het ergens in de bebouwde kom had gestaan hadden we het niet gedaan, maar deze locatie is zo uniek en mooi dat we er erg blij mee zijn.”
Over de eigenares is niet veel bekend. “Ze was stewardess bij de KLM, en later was ze verantwoordelijk voor de opvang van de belangrijke gasten op Schiphol”, vertelt Speelman. “Ze had ook een huis in Amstelveen, maar trok zich zo nu en dan terug in dit boerderijtje. Ze was erg begaan met de natuur.”
Dat blijkt ook uit een bijzondere bepaling die in het testament is opgenomen: de grote linde naast het boerderijtje moet goed verzorgd worden, zodat de boom zo oud mogelijk kan worden. “Het is een monumentale boom van zo’n 180 tot 200 jaar oud”, schat Speelman. “Daar gaan we dus goed voor zorgen.”
Sloop en herbouw
Hoewel Het Groninger Landschap blij is met de gift, is de organisatie van plan de woning te slopen. “Het is niet meer de moeite om dit huisje op te knappen”, zegt Speelman. “We gaan het slopen, en bouwen een paar meter verderop een vakantiehuis. Zo krijgt de linde ook meer ruimte.”
Wel probeert de organisatie zo veel mogelijk materialen van de woning te hergebruiken. “Van de bakstenen metselen we een nieuw fundament. De muren trekken we op uit elementen die zijn gevuld met stro uit ons eigen gebied.”
Als het allemaal lukt met de vergunningen, moet de verbouwing volgend jaar beginnen. Speelman: “Dan kunnen we het vakantiehuis op deze prachtige plek in het voorjaar van 2026 in gebruik nemen.”