NOS Nieuws•
De Tweede Kamer roept het kabinet opnieuw op haast te maken met een verbod op het levend koken van krabben en kreeften in restaurants. De Kamer en toenmalig minister Schouten van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur waren daar in 2021 al voor, maar het verbod kwam er niet, ook niet nadat de Tweede Kamer in 2022 eenzelfde motie aannam.
In oktober liet staatssecretaris Rummenie (BBB) van Visserij de Kamer weten dat er voor de horeca eerst een “wetenschappelijk onderbouwd, praktisch en werkbaar” alternatief beschikbaar komt. Hij wees erop dat in Wageningen een onderzoek loopt, waarbij de dieren elektrisch bedwelmd worden, voordat ze de pan in gaan. De eerste fase was net afgerond. Voor de rest hebben de onderzoekers nog twee jaar nodig, liet hij de Kamer weten.
De Kamer wil daar niet op wachten. Met uitzondering van Forum voor Democratie stemde de hele Kamer voor de motie. Volgens de opstellers – Kostić (PvdD) en Graus (PVV) – zijn er alternatieven en is ook de sector voor een verbod.
De Kamer verzoekt de regering om niet nog eens vier jaar te wachten en al eerder met een verbod te komen. Hoeveel eerder staat er niet bij.
Rummenie heeft de motie ontraden. Of hij hem zal uitvoeren is nog onduidelijk. Het ministerie laat weten de staatssecretaris de Kamer zal informeren hoe de motie “ingevuld” zal worden.