NOS Nieuws•
Qatar zet de levering van vloeibaar gas (lng) aan de Europese Unie stop als de EU streng gaat handhaven op een nieuwe Europese wet. Dat zei de Qatarese energieminister Saad al-Kaabi tegen de Britse krant Financial Times.
Hij doelt daarmee op de zogenoemde Corporate Sustainability Due Diligence Directive, de wet die eerder dit jaar door de EU-lidstaten werd aangenomen en ook wel de anti-wegkijkwet wordt genoemd. Die dwingt bedrijven om problemen, zoals uitbuiting, moderne slavernij, milieuvervuiling en mensenrechtenschendingen in hun productieketen aan te pakken.
Als bedrijven dat niet doen, riskeren ze een boete van maximaal 5 procent van de jaarlijkse wereldwijde omzet. Ook kunnen er civiele procedures worden gestart.
Voor grote bedrijven, met minimaal 5000 werknemers en jaarlijks 1,5 miljard euro omzet, geldt de nieuwe regelgeving vanaf 2028. Voor Europese bedrijven met een minimale jaaromzet van 450 miljoen euro en duizend man personeel gelden de regels per 2029.
Als een EU-land besluit een boete op te leggen aan QatarEnergy, de staatsoliemaatschappij waar Kaabi CEO van is, zegt hij de levering van lng aan alle EU-landen stop te zetten. Het staatsbedrijf is een van de grootste lng-exporteurs ter wereld en levert aan onder andere Nederland, Duitsland en Frankrijk. “Als ik 5 procent van mijn gegenereerde omzet verlies door naar Europa te gaan, dan ga ik niet naar Europa”, zegt de energieminister.
“5 procent omzet van QatarEnergy betekent 5 procent omzet van de Qatarese staat. Dit is het geld van de mensen, ik kan dat soort bedragen niet verliezen. Niemand zou het verlies van dat soort bedragen accepteren.”
Kaabi zegt dat de Europese wet in de huidige vorm onhaalbaar is voor bedrijven als QatarEnergy. Met de anti-wegkijkwet zou het energiebedrijf 100.000 bedrijven moeten onderzoeken. “Gezien onze omvang en de miljarden die we uitgeven, heb ik dan waarschijnlijk duizend mensen nodig of moet ik miljoenen neerleggen voor een dienst om controles uit te voeren bij elke leverancier.”
Boete over Europese omzet
Kaabi zegt bestaande contracten niet te verscheuren, maar zal naar juridische mogelijkheden kijken als er grote boetes worden opgelegd.
Toch is er volgens de energieminister ook ruimte voor een compromis. Zo zou hij openstaan voor een boete van maximaal 5 procent over de gegenereerde inkomsten uit Europa. “Maar het slaat nergens op als je aan mijn totale omzet wil zitten.”