NOS Nieuws•
Meer dan 24 miljoen inwoners van Sudan – de helft van de bevolking – kampt met acute voedselonzekerheid. “Het markeert een ongekende vergroting van de voedselcrisis,” schrijft de VN-voedselwaakhond IPC in een rapport dat vooruitblikt op de komende drie maanden. “De crisis wordt veroorzaakt door het verwoestende conflict en slechte toegang tot humanitaire hulp.”
De oorlog begon in april 2023 na lange tijd van spanningen tussen het leger en de paramilitaire groepering Rapid Support Forces (RSF). De oorlog verwoestte het land en creëerde de grootste ontheemdingscrisis ooit, schrijft de voedselwaakhond.
Het IPC hanteert vijf categorieën van voedselonzekerheid. Volgens het rapport is er in vijf regio’s in Sudan sprake van het ernstigste, catastrofale niveau van voedselonzekerheid, inclusief het vluchtelingenkamp Zamzam in Noord-Darfur, waar meer dan 400.000 ontheemden wonen. Het IPC sprak ook al van hongersnood in Zamzam in het vorige rapport in de zomer. De Sudanese regering ontkende dat in augustus.
Ook in twee andere kampen in Noord-Darfur, Abu Shouk en Al-Salam, is er sprake van hongersnood, evenals in het westelijke Nubagebergte. In vijf andere regio’s in Noord-Darfur is er kans op hongersnood in de komende zes maanden. Nog zeventien andere regio’s lopen het risico op hongersnood.
Voordat het rapport uitkwam, heeft de Sudanese regering zijn deelname aan het wereldwijde systeem opgeschort, zo maakte de VN bekend. In een gisteren verstuurde brief beschuldigde de minister van Landbouw het IPC van het publiceren van “onbetrouwbare rapporten die de soevereiniteit en waardigheid van Sudan ondermijnen.”
Sudan is het derde land, na Zuid-Sudan en Somalië, waar er hongersnood is in de afgelopen vijftien jaar. De oorlog duurt nu ruim anderhalf jaar, er zijn 24.000 mensen omgekomen. Meer dan 14 miljoen Sudanezen zijn ontheemd geraakt, ongeveer 30 procent van de bevolking.
De VN-voedselwaakhond waarschuwde deze zomer nog voor een hongersnood in Gaza. Het IPC noemde de situatie in Gaza catastrofaal.