NOS Nieuws•
De Oostenrijkse president Van der Bellen heeft FPÖ-leider Kickl gevraagd een regering te vormen. De twee hadden vanochtend een gesprek in de Hofburg, waar de president zetelt. Kickl zei na afloop dat hij er vertrouwen in heeft dat hij een levensvatbare regering kan samenstellen en dat hij die verantwoordelijkheid graag op zich wil nemen. Als Kickl erin slaagt een regering te vormen, wordt het de eerste coalitie met een bondskanselier van de radicaal-rechtse FPÖ.
Buiten de Hofburg hadden honderden demonstranten zich verzameld. Ze waarschuwden voor een enorme ruk naar rechts als de FPÖ de regering gaat leiden.
De FPÖ won eind september met 29 procent van de stemmen de verkiezingen en versloeg daarmee de conservatieve Oostenrijkse Volkspartij ÖVP van vertrekkend bondskanselier Karl Nehammer. Maar Van der Bellen sloot de partij buiten bij het vormen van een regeringscoalitie, omdat de andere partijen hadden gezegd niet met de FPÖ te willen samenwerken. Hij vroeg Nehammer van de ÖVP om een coalitie te vormen.
Formatie mislukt
De formatie mislukte vrijdag toen de kleinste van de drie onderhandelende partijen, het liberale Neos, zich terugtrok uit de gesprekken. Een dag later stopten ook de twee andere partijen, de conservatieve ÖVP en de sociaaldemocratische SPÖ, met de onderhandelingen. Bondskanselier Nehammer diende daarop zijn ontslag in.
Zijn opvolger Christian Stocker maakte diezelfde dag bekend dat hij bereid is met de FPÖ te onderhandelen over een coalitie met Kickl. Van der Bellen zei dat hij achter Kickl staat en dat hij de onderhandelingen zal begeleiden. “Ik zal erop toezien dat de regels van de grondwet worden nageleefd”, zei de bondspresident.
Verschillen overbruggen
De FPÖ en de ÖVP vormden al eerder een coalitie, aan het begin van de eeuw en in 2017 en 2019, maar toen onder leiding van de ÖVP.
De kwakkelende economie wordt een belangrijk thema in de onderhandelingen. Er zal moeten worden bezuinigd of de belastingen moeten omhoog. De begroting moet worden aangepast om EU-maatregelen te voorkomen.
Op het gebied van asiel en belastingen komen de standpunten van de partijen redelijk overeen, maar op andere thema’s zullen ze moeten toegeven. Op het gebied van buitenlands beleid kijkt de FPÖ naar Moskou en de partij is kritisch op de EU. Ook over het veiligheidsbeleid verschillen de partijen van mening.