NOS Nieuws•
Het aantal doden in een illegale mijn in Zuid-Afrika is opgelopen tot 87, heeft de politie bekendgemaakt. Gisteren stond dat aantal nog op 60. Ze zijn waarschijnlijk door honger en uitdroging overleden. Reddingswerkers hebben ruim 240 mensen levend uit de mijn gehaald.
De mijnwerkers zaten maandenlang vast in de goudmijn in Stilfontein, zo’n 150 kilometer ten zuidwesten van Johannesburg. De illegale mijn was omsingeld door de politie, die verwachtte dat de mijnwerkers vroeg of laat naar boven zouden komen. Velen deden dat ook, en werden meteen gearresteerd. Onder hen waren ook zeker dertien kinderen volgens een politiewoordvoerder.
Er bleven echter ook veel illegale mijnwerkers achter, afgesloten van de buitenwereld. Een mensenrechtenadvocaat wees erop dat het moeilijk is om zelfstandig uit de twee kilometer diepe mijnschacht te komen. Degenen die dat wel lukte waren volgens de advocaat uit een beter toegankelijk deel van de mijn gekomen.
Aanvankelijk was de overheid niet bereid de achtergebleven mijnwerkers te helpen. Dat gebeurde pas na tussenkomst van de rechter, die de autoriteiten dwong tot een reddingsactie. De autoriteiten gaan er nu vanuit dat er in totaal bijna 2000 mijnwerkers onder de grond aan het werk waren in de diepe Buffelsfontein Gold Mine.
Camera neergelaten
Gisteren liet de politie weten die reddingsactie als beëindigd te beschouwen en ervan uit te gaan dat er geen overlevenden meer onder de grond zijn. Een camera die wordt neergelaten in de schacht moet daar zekerheid over geven.
Mensenrechtenorganisaties hebben veel kritiek op de autoriteiten over de methode om de mijnwerkers ‘uit te roken’ door de aanvoer van voedsel en andere levensmiddelen te blokkeren. Volgens de politie konden de mijnwerkers via verschillende schachten naar buiten, maar advocaten en burgers die de mijnwerkers verdedigen, bestrijden dat.
Illegale mijnbouw komt veel voor in Zuid-Afrika, dat rijk is aan goud. Mijnwerkers zonder papieren begeven zich in mijnen die door commerciële bedrijven zijn verlaten, en proberen op te delven wat er nog over is. Daar zijn soms ook gewelddadige criminele bendes bij betrokken.