NOS Nieuws•
In Brazilië hebben bosbranden vorig jaar een gebied verwoest dat groter is dan Italië. Dat meldt het monitoringplatform MapBiomas. Er verbrandde in 2024 een gebied dat 79 procent groter was in vergelijking met 2023.
Het gaat om 30.867.676 hectare. Dat is omgerekend ruim 308.676 vierkante kilometer. Italië heeft een totale oppervlakte van 302.073 vierkante kilometer.
Het is de hoogste stijging die de brandmonitor van MapBiomas, sinds de lancering ervan zes jaar geleden, registreert. Die monitor is een initiatief van ngo’s, universiteiten en technologiebedrijven die de Braziliaanse gebieden in de gaten houdt.
Onderzoekers noemen de ernstige droogte als een van de oorzaken, meldt The Guardian. Daardoor komen bosbranden van nature veel voor. Daarnaast worden ze ook veroorzaakt door de mens. Boeren ontbossen delen van het woud door die in brand te steken om ze geschikt te maken voor veeteelt of landbouw. “Er waren gevallen waarbij branden simpelweg midden in een bos begonnen, wat duidt op mogelijke criminele activiteiten”, zegt een onderzoeker tegen de Britse krant.
Braziliaanse klimaattop
In de Amazone verbrandde het grootste gebied: daar was 58 procent van de schade. De branden verwoestten volgens de gegevens van MapBiomas voor het eerst meer bos dan grasland.
Een belangrijke functie van de Amazone is opname van CO2. Ook is het regenwoud “van onschatbare waarde” voor de biodiversiteit, zei hoogleraar Wim Turkenburg hier eerder over.
In november staat de volgende klimaattop (COP30) op het programma. Die wordt gehouden in het Braziliaanse Belém. Het is voor het eerst dat er een klimaattop in het Amazoneregenwoud wordt gehouden, een onderwerp dat altijd veel wordt besproken tijdens de toppen.
President Lula da Silva hoopt de ontbossing van de Amazone tegen te gaan. Daarom wil hij dat de hele wereld het woud met eigen ogen komt aanschouwen.
NOS op 3 legde al eens uit wat er achter de ontbossing van het regenwoud zit:
Afgelopen zomer en aan het begin van de herfst woedden er nog tientallen branden in Brazilië. Ruim dertig steden in de deelstaat São Paulo sloegen alarm. De hoge temperaturen en de lage luchtvochtigheid leidden toen tot gevaarlijke bosbranden.
In 2019 werd een recordaantal bosbranden in Brazilië geteld. Er was toen een groei van ruim 80 procent. In de Amazone steeg in 2020 het aantal bosbranden opnieuw: met meer dan een kwart.
Laagste niveau ontbossing
Eind vorig jaar bleek daarentegen wel dat de illegale ontbossing in de Amazone op het laagste niveau ligt in negen jaar tijd. Er ging ruim 40 procent minder bos verloren. Ook in 2023 werden er minder vierkante kilometers regenwoud gekapt.
Volgens de Braziliaanse regering is die ontwikkeling te danken aan betere controles. President Lula kondigde bij zijn aantreden in 2023 aan de Braziliaanse natuur beter te beschermen. Hij wil de ontbossing van het Amazonegebied voor 2030 helemaal stoppen.