Olympisch vuur eerder vandaag in Saint-Emilion

NOS Nieuws

In de buurt van Bordeaux is een man opgepakt voor mogelijke betrokkenheid bij het plannen van een “gewelddadige actie”, tijdens de tocht van de olympische vlam vanmiddag door Bordeaux. Dat meldt de Franse minister van Binnenlandse Zaken op X.

Minister Darmanin prijst de veiligheidsfunctionarissen “die er voor ons voor zorgen dat dit populaire evenement veilig kan doorgaan.

Franse media schrijven dat de verdachte afgelopen dinsdag net buiten de Zuid-Franse stad is opgepakt. Het zou gaan om een man van 26 die sympathiseert met de incel-beweging. Incel staat voor involuntary celibate: onvrijwillig celibatair, iemand die geen seks heeft, maar dat wel wil. De incel-beweging is uitgegroeid tot een radicaliserende internetsubcultuur waarin vrouwenhaat domineert.

Waarom de man het gemunt zou het op dit evenement is niet duidelijk.

De olympische vlam arriveerde ruim twee weken geleden per schip vanuit Griekenland in Frankrijk. Vanuit de aankomstplaats Marseille trekt de vlam langzaam richting Parijs, waar vanaf 26 juli de Olympische Spelen worden gehouden. Ongeveer 10.000 fakkeldragers zijn betrokken bij de 12.000 kilometer lange estafette die eindigt tijdens de openingsceremonie van de Spelen.

Share.
Exit mobile version