NOS Nieuws••Aangepast
Terwijl de branden bij Los Angeles nog niet zijn gedoofd en door de harde wind zelfs heviger kunnen worden, is een nutsbedrijf van de gemeente al aangeklaagd voor mogelijk wanbeleid in aanloop naar de natuurramp.
Inwoners van het getroffen stadsdeel Pacific Palisades rekenen het het bedrijf zwaar aan dat een waterberging in het gebied niet gevuld was. Het bewuste bassin heeft een capaciteit van bijna 450 miljoen liter water, maar stond droog toen de branden een week geleden ontstonden.
Dat had niet mogen gebeuren, staat in de aanklacht. Volgens de bewoners hadden de gevolgen van de branden zonder die nalatigheid beperkt kunnen worden.
Gouverneur Newsom van Californië riep vorige week al op tot een onderzoek naar het functioneren van het Los Angeles Department of Water and Power. Dat is het grootste gemeentelijke nutsbedrijf van Amerika. De organisatie heeft zelf nog niet gereageerd op de aanklacht.
Bij de branden in Pacific Palisades zijn zeker acht mensen om het leven gekomen. De schade loopt er in de miljarden. Het totale dodental van de branden staat op 24.
In deze video zie je de verwoesting in Pacific Palisades vanuit de lucht:
Buurtbewoner filmt verwoestingen in Los Angeles met drone
Newsom wil dat de getroffen stadsdelen na de branden snel worden weer worden opgebouwd. Hij sprak van een marshallplan, verwijzend naar het grote wederopbouwprogramma dat de Verenigde Staten na de Tweede Wereldoorlog lanceerden voor de wederopbouw van Europa.
Volgens Newsom gaat het minstens een half jaar duren om al het puin op te ruimen. Wederopbouw gaat jaren duren en vele tientallen miljarden kosten, is de verwachting.
Stormachtige wind
Voorlopig hebben de autoriteiten hun handen nog vol aan de rampenbestrijding. Vanwege de harde wind kunnen de branden vandaag en morgen verder aanwakkeren. De National Weather Service verwacht de komende dag windstoten tot boven de 100 kilometer per uur. Ook woensdag houdt de stormachtige wind aan.
Vanwege het grote gevaar zijn nog eens 300 extra brandweerlieden opgeroepen. In totaal proberen nu 15.000 hulpverleners en reddingswerkers om de verschillende brandhaarden onder controle te krijgen.
In deze special zie je hoe het vuur zo snel kon uitbreiden: