NOS Nieuws•
Het aantal mensen dat vanwege overgewicht een levertransplantatie moet krijgen is de afgelopen zeven jaar verdrievoudigd. Ging het in 2017 nog om enkele patiënten per jaar, vorig jaar waren dat er 50, blijkt uit cijfers van het Erasmus MC, het ziekenhuis in Rotterdam dat het grootste levercentrum in Nederland heeft.
“Mensen denken bij overgewicht vaak aan vervelende gevolgen zoals hartinfarcten en diabetes”, zegt arts Harry Janssen van het Erasmus MC, “maar de vervetting van de lever kan uiteindelijk leiden tot de noodzaak van een transplantatie”.
Dat is zorgwekkend, meent ook directeur van het MDL Fonds Mariël Croon. “Een levertransplantatie is het laatste redmiddel. Het is heel ingrijpend voor de patiënt, en lang niet altijd mogelijk.” De wachtlijst voor een lever van een donor is immers lang.
Vaak zonder het te weten
Volgens het fonds hebben zo’n 4 miljoen Nederlanders een leververvetting, vaak zonder het te weten. Bij 4 procent van alle Nederlanders is er sprake van een actieve leverontsteking door leververvetting. Het zou naar schatting om ongeveer 700.000 mensen gaan.
Een leverontsteking leidt tot een sterk verhoogd risico op levercirrose (een ziekte waarbij de lever zo beschadigd is dat hij niet meer kan herstellen) en leverkanker, en het risico dat er een levertransplantatie moet plaatsvinden. Het gebruik van alcohol verhoogt dit risico nog verder.
“Er is gelukkig ook goed nieuws”, zegt Croon. “Je kunt ontzettend veel doen om het tij te keren, als je er maar op tijd bij bent. De lever kan zichzelf tot op zekere hoogte herstellen. Een bijzonder orgaan dus waar je zuinig op moet zijn.”