Iran: olie-export naar 17 landen

Iran verkoopt ondanks de internationale sancties ruwe olie aan 17 verschillende landen. Dat zegt de Iraanse minister van Olie, Owji, in een video die is verspreid door persbureau dat banden heeft met de overheid.

“We verkopen waar we maar willen”, zo werd Owji geciteerd. Hij noemde het aantal van 17 landen, en zei erbij dat daar ook landen uit Europa tussen zitten. Onder meer de Verenigde Staten en de Europese Unie hebben sancties tegen Iran ingesteld, waaronder een verbod op de import van olie.

De Iraanse minister van Olie, Owji

Welke Europese landen Iraanse olie kopen, zei de minister niet en hij zei ook niet om welke hoeveelheden het gaat. Iran is een van de belangrijkste olieproducenten ter wereld en de verkoop ervan levert het land veel geld op.

In mei van dit jaar werd al gemeld dat de Iraanse olie-export toeneemt en het hoogste punt heeft bereikt sinds vijf jaar Amerikaanse strafmaatregelen van kracht werden. Een flink deel van de Iraanse olie gaat naar China dat geen sancties aan het land heeft opgelegd.

Doden bij Israëlische aanvallen op Khan Younis

De Israëlische strijdkrachten hebben aanvallen uitgevoerd op Khan Younis, in het zuiden van de Gazastrook. Volgens Palestijnse gezondheidsfunctionarissen zijn daarbij negen mensen om het leven gekomen. Er zouden ook tientallen gewonden zijn.

Er is sprake van aanvallen met tanks en met gevechtsvliegtuigen. Gisteren deed het Israëlische leger een oproep aan mensen in oostelijke wijken van Khan Younis om te vertrekken. Doorgaans is dat een voorbode voor een militaire aanval.

Ook op andere plaatsen in de Gazastrook zijn aanvallen uitgevoerd. In Nuseirat, in het midden van Gaza, zijn daarbij een vader en zoon omgekomen.

Mensen rouwen om omgekomen familieleden in Nuseirat

Moeder van bevrijde gijzelaar Noa Argamani overleden

In een ziekenhuis in Tel Aviv is Liora Argamani overleden. Zij was de moeder van Noa Argamani, die op 7 oktober vorig jaar door Hamas bij een muziekfestival werd gegijzeld en op een motor meegenomen naar de Gazastrook. De beelden daarvan gingen de hele wereld over. Vorige maand kwam ze samen met drie andere gijzelaars vrij door een actie van het Israëlische leger.

Liora Argamani, die 61 is geworden, had een hersentumor. Ze deed na de gijzeling van haar dochter een oproep aan de Amerikaanse president Biden om haar te helpen haar kind nog een keer te zien. “Ik heb kanker. Een hersentumor. Ik weet niet hoe lang ik nog heb”, zei ze toen. Een paar uur na haar bevrijding, na acht maanden gevangenschap, ging Noa naar het ziekenhuis waar haar moeder werd verpleegd.

Noa Argamani en haar moeder Liora

Liora Argamani is van Chinese afkomst. Ze kwam in 1994 voor een opleiding naar Israël en ontmoette toen Yaakov Argamini met wie ze zou trouwen. Noa is hun enige kind.

In een verklaring van het ziekenhuis waar Liora is overleden, staat dat de familie de laatste dagen samen heeft doorgebracht. De familie heeft verder gevraagd om privacy.

Israël verduidelijkt evacuatiebevel Khan Younis

Het Israëlische leger heeft meer details gegeven aan mensen in Khan Younis over het bevel om te vertrekken, dat gisteren werd afgegeven. Toen riep het Israëlische leger Palestijnen in een aantal wijken in het oosten van de stad, in het zuiden van de Gazastrook, op te vertrekken. Meestal is dat de voorbode van een militaire aanval, vaak binnen 24 uur.

Er werd toen niet gezegd waar de Palestijnen naartoe moesten. Vanochtend heeft het Israëlische leger in een bericht op X aangevuld dat de mensen naar al-Mawasi moeten, een strook land langs de kust, ten westen van Khan Younis. Ook is er nu bij gezegd dat de opdracht om te vertrekken niet geldt voor patiënten en personeel van het zogeheten Europese ziekenhuis in Khan Younis. Omdat dat gisteren niet duidelijk was, zijn toen al veel patiënten uit het ziekenhuis naar elders overgebracht.

Palestijnen verlaten Khan Younis na de oproep van het Israëlische leger

Het Israëlische leger omschrijft al-Mawasi als “een humanitaire zone”, maar het is de vraag hoe veilig Palestijnen zich daar zullen voelen. Twee weken geleden was er een aanval waarbij naar verluidt zeker 25 mensen zijn omgekomen. Ook eind mei vielen er veel doden.

Het Israëlische leger zou met een aanval op Khan Younis wraak willen nemen voor de beschieting van Israëlische dorpen aan de grens met Gaza.

Palestijnen gewond bij aanval van kolonisten op Westoever

Bij een aanval van Israëlische kolonisten op een gehucht op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever zijn zes Palestijnen gewond geraakt. Mogelijk houdt de aanval verband met het bezoek van westerse diplomaten, eerder vandaag, aan dat gehucht, Um al-Kheir even ten zuiden van Hebron.

De diplomaten stelden dat Israël zijn plicht moet nakomen bij de bescherming van de inwoners tegen aanvallen van kolonisten en militairen. Die zouden zich vorige maand schuldig hebben gemaakt aan het vernielen van huizen en voorzieningen, met het doel de bewoners te verjagen. Volgens de Israëlische autoriteiten hadden de bewoners geen vergunning om daar huizen te bouwen. De Palestijnen zeggen dat het voor hen bijna onmogelijk is om een bouwvergunning te krijgen.

Volgens persbureau AP zijn de bewoners na het vertrek van de diplomaten met traangas beschoten vanuit een buitenpost van een Israëlische nederzetting. Ze zouden moeite hebben gehad om nog adem te halen. De leider van de buitenpost zou ook met kogels hebben geschoten. De politie en het leger keken daarbij werkeloos toe, zeggen getuigen tegen AP.

Ambulances die te hulp kwamen, werden door militairen tegengehouden, zodat kolonisten konden kijken wie erin zaten. Ook zouden de vrouwen door militairen op een rij zijn gezet, waarna foto’s van hen werden genomen.

Inwoners van Um al-Kheir (archief)

Slachtoffers van 7 oktober dagen Iran, Syrië en Noord-Korea

125 mensen hebben in New York een proces aangespannen tegen Iran, Syrië en Noord-Korea. Ze beschuldigen deze landen van het leveren van geld, wapens en kennis die de aanval door Hamas en Islamitische Jihad op 7 oktober mogelijk maakten.

De aanklagers zijn ofwel zelf slachtoffer van de aanslagen ofwel partner of een familielid van een slachtoffer. Ze eisen een schadevergoeding van minimaal 3,75 miljard euro voor de moorden, de gijzelingen en “daarmee samenhangende verschrikkingen” die door deze landen mogelijk zouden zijn gemaakt.

Zelfs als het tot een veroordeling komt, is het onwaarschijnlijk dat de aangeklaagde landen willen betalen. In dat geval denken de aanklagers dat ze een beroep kunnen doen op een Amerikaans fonds voor slachtoffers van terrorisme. Ze hebben allen de Amerikaanse nationaliteit of zijn familie van een Amerikaans slachtoffer. Ze weten zich gesteund door de Anti-Defamation League, een Amerikaanse organisatie die zich tegen antisemitisme keert.

Israël stuurt inwoners wijken Khan Younis weg, aanval waarschijnlijk

Het Israëlische leger heeft inwoners van de oostelijke wijken van de stad Khan Younis opgeroepen om naar een aangewezen veilig gebied te vertrekken. Zo’n aankondiging betekent vrijwel altijd dat Israël gaat aanvallen.

De oproep volgt op de beschieting van Israëlische dorpen aan de grens met Gaza. De beschieting is opgeëist door Islamitische Jihad, een bondgenoot van Hamas. Volgens het Israëlische leger zijn de raketten in Khan Younis gelanceerd. Voor zover bekend is niemand geraakt.

Khan Younis was eerder dit jaar het toneel van zware gevechten. Het Israëlische leger zei in februari dat de Khan Younis-brigade van Hamas volledig was vernietigd. Een paar weken geleden trok het zich daar terug. Blijkbaar heeft Hamas zich daar kunnen hergroeperen. Dat gebeurde ook in het noorden van Gaza. Daar wordt op dit moment weer hard gevochten.

Straatbeeld in Khan Younis, vorige maand

Vijf vragen over de ultraorthodoxe charedim

De afgelopen weken waren ze geregeld in het nieuws: de ultraorthodoxe joden, de charedim, die niet in het Israëlische leger willen. Maar ze moeten toch, zo besloot het Israëlische Hooggerechtshof vorige week. Uit protest gingen gisteravond duizenden charedim de straat op in Jeruzalem. Dat leidde tot botsingen met de politie.

Wie zijn de charedim en waarom willen ze niet in dienst? Het antwoord vind je hier.

Protesterende charedim, gisteravond in Jeruzalem

Westerse landen veroordelen sloop Palestijns bezit op Westelijke Jordaanoever

Westerse diplomaten roepen Israël op om te stoppen met het vernielen van Palestijns bezit op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever. Ze deden dat tijdens een bezoek aan het Palestijnse gehucht Um al-Kheir, even ten zuiden van Hebron. Volgens de diplomaten, onder wie ook Nederlandse, heeft Israël op de Westelijke Jordaanoever sinds het begin van de Gazaoorlog nergens zo veel gebouwen vernield als in dit dorp.

Het Palestijnse persbureau Wafa schreef op 26 juni dat het Israëlische leger hier met een bulldozer elf woningen en andere bouwwerken had platgewalst, waaronder een elektriciteitshuisje. Daarnaast had het leger zonnepanelen, watertanks en landbouwgrond vernield.

Een onderzoeker van de Isralische mensenrechtenorganisatie B’Tselem zei tegen Wafa dat de vernielingen deel uit maken van een plan om Palestijnen van hun grondgebied te verjagen, zodat Israëlische kolonisten dat in gebruik kunnen nemen. Op de site van B’Tselem staat dat de inwoners van dit gehucht al langer door kolonisten en militairen worden gepest en geïntimideerd.

De westerse diplomaten merkten op dat op andere plaatsen op de Westelijke Jordaanoever hetzelfde gebeurt. Ze wezen Israël erop dat internationale verdragen schendt, onder meer het Verdrag van Genève. Uit dat verdrag volgt dat Israël de plicht heeft de Palestijnse burgers in dit gebied te beschermen en dat gedwongen verhuizingen niet zijn toegestaan.

Gezicht op Um al-Kheir, met daarachter de Israëlische nederzetting Karmiel (archief)

Defensieminister Israël: nu 10.000 extra militairen nodig

Het Israëlische leger heeft per direct 10.000 extra militairen nodig. Minister van Defensie Gallant heeft dat gezegd in het Israëlische parlement, de Knesset. Ongeveer de helft van het benodigde aantal militairen kan volgens hem bij de ultraorthodoxe gemeenschap worden gerekruteerd.

Vorige week zette het hooggerechtshof een streep door de uitzonderingspositie van streng gelovige joden aangaande militaire dienst. Gisteravond hebben duizenden orthodoxen gedemonstreerd tegen de nieuwe dienstplichtregels. De minister van Defensie spreekt nu formeel de wens uit om op korte termijn 4800 van hen in het leger op te nemen.

Israël heeft een tekort aan manschappen. Na zo’n driekwart jaar oorlog in Gaza zijn veel eenheden toe aan rust. Ook speelt mee dat de kans op een oorlog met Hezbollah in Libanon de laatste weken is toegenomen. In de oorlog tegen Hamas zijn volgens de strijdkrachten tot nu toe bijna 700 Israëlische militairen omgekomen.

Defensieminister Gallant

Netanyahu stelt onderzoek in naar vrijlating al-Shifa-directeur

Premier Netanyahu heeft opdracht gegeven voor een onderzoek naar de vrijlating van de directeur van het al-Shifa-ziekenhuis in Gaza-Stad. Verschillende ministers uit zijn kabinet hebben verbolgen gereageerd op het vrijlaten van Mohammed Abu Selmia en tientallen andere Palestijnen vandaag. De ziekenhuisdirecteur beschuldigt Israël van het stelselmatig martelen van gevangenen.

Netanyahu probeert zich te distantiëren van de situatie. In een verklaring staat dat veiligheidsfunctionarissen zelfstandig een afwegingen maken welke gevangenen kunnen worden vrijgelaten. Israëlische politici speculeren over de reden voor het genomen besluit. Zo zou de binnenlandse veiligheidsdienst Shin Bet hebben gezegd dat er een tekort aan cellen is voor terreurverdachten. Maar de Israëlische gevangenisautoriteit IPS weerspreekt dat.

“De directeur was niet vrij vanwege een gevangeniscrisis”, schrijft IPS. De instantie heeft een document gepubliceerd, waaruit zou blijken dat Shin Beit en het leger het omstreden besluit hebben genomen. Een aantal ministers heeft opgeroepen tot het ontslag van degene die er verantwoordelijk voor is. Het is opvallend dat de betrokken instanties de schuld op elkaar lijken te afschuiven.

Gevechten en luchtaanvallen in Rafah en Gaza-Stad

De afgelopen dag is opnieuw zwaar gevochten in de Gazastrook. Het Israëlische leger beweert tientallen militanten te hebben gedood. De autoriteiten van Gaza melden 23 doden en maken geen onderscheid tussen burgers of strijders. Sinds het begin van de oorlog zijn ruim 37.900 Palestijnse doden gemeld. Duizenden mensen worden vermist en liggen vermoedelijk onder het puin door Israëlische bombardementen.

Onder meer in Gaza-Stad heeft Israël luchtaanvallen uitgevoerd. Ook waren er vuurgevechten op de grond. Het leger stelt een wapenfabriek van Hamas te hebben vernietigd. Deze claim valt niet te controleren.

Een Israëlische militair in Gaza, foto van eerder deze maand

In Rafah heeft het Israëlische leger een drone-aanval gemeld. Hamas zegt dat het Israëlische militairen heeft “gedood en verwond” met een boobytrap in een huis. Ook beweert de terroristische groepering twee tanks te hebben aangevallen. In de verklaring wordt niet vermeld of de tanks zijn opgeblazen.

Het offensief in de zuidelijke stad wordt stapsgewijs uitgebreid, schrijft de Amerikaanse denktank ISW in zijn dagelijkse verslag over de oorlog. Afgelopen weekend hebben militanten het Israëlische leger aangevallen met raketten en mortieren. Het is onduidelijk of er bij die beschietingen in het oosten en centrum van Rafah militairen zijn gedood. Wel zegt het leger Hamas-tunnels te hebben vernietigd.

Vrijgelaten directeur al-Shifa-ziekenhuis beschuldigt Israël van marteling

De Israëlische autoriteiten hebben de directeur van het al-Shifa-ziekenhuis vrijgelaten evenals vijftig andere Palestijnse gevangenen. Mohammed Abu Selmia, die ruim zeven maanden vastzat, stelt dat hij en ziekenhuismedewerkers in de cel vrijwel dagelijks werden mishandeld of gemarteld. Die bewering valt niet te controleren, maar komt wel overeen met getuigenissen van andere Palestijnse gevangenen.

Mohammad Abu Selmeyah staat hier links op de foto

“Er zijn gedetineerden gestorven door de martelingen”, verklaarde de directeur. Volgens hem zitten er nog steeds artsen en verplegers uit het al-Shifa vast en hebben die dringend medische hulp nodig. Mohammed Abu Selmia stelt dat zijn vinger is gebroken bij verhoor en dat hij is geslagen met stokken. Het is onduidelijk waarom de ziekenhuisdirecteur nu zonder aanklacht is vrijgelaten.

Een aantal Israëlische politici heeft er woedend op gereageerd. “Een regering die mensen vrijlaat die meehielpen met het plegen van moorden in al-Shifa en het vasthouden van gijzelaars” verdient het volgens Benny Gantz niet om te blijven zitten. Hij stapte recent als minister op uit het oorlogskabinet en voert sindsdien steeds feller oppositie tegen premier Netanyahu’s kabinet.

Een gevonden lichaam wordt geborgen op het ziekenhuisterrein, foto van april

Het Israëlische leger is het medische complex tweemaal binnengevallen op basis van de beschuldiging dat Hamas er een commandocentrum had. Door die invallen zijn volgens ziekenhuismedewerkers patiënten omgekomen. Het complex werd grotendeels verwoest. Inmiddels zijn weer twee gebouwen van het ziekenhuis gerepareerd.

Israël heeft na de omstreden invallen beelden van wapens en tunnels gepubliceerd, die critici niet overtuigend vonden voor de claim dat Hamas er een basis had. Onafhankelijke informatie is schaars over de vraag in hoeverre Palestijnse militanten actief waren op het medische complex. Er zijn beveiligingsbeelden vrijgegeven waarop gewapende Palestijnse militanten gewonde Israëlische gijzelaars het ziekenhuis binnenbrachten in oktober. Maar de vrijlating van Mohammed Abu Selmia suggereert dat Israël geen hard bewijs heeft voor betrokkenheid van de ziekenhuisdirecteur.

BBC sprak met Palestijnen die op legervoertuigen Israël zijn vastgebonden

Zeker nog twee andere gewonde Palestijnen zijn op de motorkap van Israëlische legervoertuigen gebonden en door de bezette gebieden op de Westelijke Jordaanoever gereden. De BBC heeft met twee slachtoffers gesproken die zeggen dat ze dat is overkomen in de omgeving van Jenin. De verklaringen van de twee komen enkele dagen nadat een video was verschenen waarin te zien is dat een gewonde man vastgebonden op de motorkap van een legerjeep ligt.

Tegen de BBC zegt de 25-jarige Samir Dabaya dat hij in zijn rug werd geschoten tijdens een militaire operatie in Jabariyat. Hij zou urenlang met zijn gezicht naar beneden hebben gelegen voordat militairen kwamen controleren in wat voor staat hij verkeerde. Toen ze hem omdraaiden en zagen dat hij nog in leven was, zou hij zijn geslagen met een vuurwapen en vervolgens zijn opgetild en op een jeep zijn geworpen.

De BBC zegt dat het slachtoffer een video heeft getoond, door een beveiligingscamera gemaakt, waarin te zien is dat hij halfnaakt op een jeep ligt en op hoge snelheid wordt vervoerd.

Het andere slachtoffer zegt tegen de Britse omroep dat hij twee keer werd neergeschoten en op de motorkap van dezelfde jeep werd gelegd. Het voertuig voelde heet aan, zegt hij. “Het was net vuur.” Toch zou hij zijn gedwongen om op de motorkap te liggen. Hij zou worden gedood als hij dat niet zou doen, zegt hij.

De BBC zegt dat het de beschuldigingen heeft voorgelegd aan het leger van Israël, dat zegt de zaken te onderzoeken.

Israël: 18 militairen gewond bij droneaanval Golanhoogten

Het Israëlische leger meldt dat achttien militairen gewond zijn geraakt bij een droneaanval op de noordelijke Golanhoogten. De aanval zou zijn uitgevoerd door Hezbollah, vanuit het zuiden van Libanon. Een militair is volgens het leger met ernstige verwondingen naar het ziekenhuis gebracht.

Als reactie voerde Israël aanvallen uit op een lanceerplatform in het zuiden van Libanon. Met artillerie had het leger daarnaast “dreigingen weggenomen” in verschillende gebieden in Zuid-Libanon.

Hezbollah en Israël zijn sinds het uitbreken van de oorlog in Gaza regelmatig met elkaar verwikkeld in vuurgevechten. De pro-Iraanse militie eist dat Israël ophoudt met vechten tegen bondgenoot Hamas, pas dan stopt Hezbollah met aanvallen op Israël.

De laatste weken zijn de gevechten steeds heftiger geworden. Er wordt gevreesd dat een mogelijke oorlog tussen de twee partijen kan escaleren tot een regionaal conflict. Daar zouden de VS en Iran dan ook bij betrokken kunnen raken.

Israëlische militairen op oefening op de Golanhoogten

Ultraorthodoxe Israëliërs protesteren tegen dienstplicht in Jeruzalem

In Jeruzalem zijn gisteravond duizenden ultraorthodoxe Israëliërs de straat op gegaan om te demonstreren tegen de dienstplicht. Ze zijn het niet eens met een uitspraak van het Hooggerechtshof van Israël dat het leger voortaan ook ultraorthodoxe mannen moet oproepen voor de dienstplicht.

Volgens lokale media zijn er botsingen geweest tussen de politie en de betogers. Om de demonstranten, die met stenen gooiden, uiteen te drijven is onder meer een waterkanon ingezet. Vijf demonstranten zijn opgepakt.

Het protest begon vreedzaam:

Oproerpolitie grijpt in bij ultraorthodox protest in Jeruzalem

Share.
Exit mobile version