NOS Nieuws

  • Barbara Visscher

    redacteur Economie

  • Barbara Visscher

    redacteur Economie

Speciaal bier met bijna of helemaal geen alcohol is bezig aan een grote opmars. Inmiddels is één op de twaalf bieren in de supermarkt alcoholvrij, blijkt uit cijfers van marktonderzoeker Circana. En sommige brouwers maken er hun voornaamste inkomstenbron van, zoals Van de Streek Bier in Utrecht.

Het bedrijf van Ronald van de Streek en zijn broer Sander bestaat sinds 2017 en maakt zo’n 900 liter bier per uur. De broers begonnen meer dan tien jaar geleden als hobby, thuis in de keuken. Toen maakten ze nog bier met alcohol, inmiddels is meer dan 60 procent van hun productie alcoholvrij. Dat betekent dat er minder dan een half procent alcohol in zit.

Eerste alcoholvrije IPA

Ze stapten over op alcoholvrij per toeval. ”Onze vriendinnen waren tegelijk zwanger. We kwamen er toen achter dat je ook gewoon kunt genieten van bier zonder alcohol. Dat is ook lekker. We ontdekten een hele nieuwe biercategorie”, vertelt Ronald van de Streek. Hij maakt nu de eerste Nederlandse alcoholvrije IPA.

IPA is een Engelse biersoort, waarbij een grotere hoeveelheid hop wordt toegevoegd dan bij normaal bier. “Dat is een groot succes. We krijgen zelfs fanmail”, vertelt hij. Zijn bedrijf levert aan verschillende supermarkten, waaronder Plus en Jumbo.

Een kijkje in de brouwerij van Ronald

Dat alcoholvrij bier populair is, komt volgens Meint Waterlanden van de branchevereniging Nederlandse Brouwers doordat de kwaliteit ervan de laatste jaren beter is geworden. “De smaak is lekkerder geworden en ook past alcoholvrij bier in een evenwichtige levensstijl. Mensen letten tegenwoordig meer op wat ze eten en drinken. Je kunt nu de ene dag kiezen voor bier met alcohol en de andere dag voor alcoholvrij bier”, zegt hij.

Veel studentenverenigingen hebben ook aandacht voor alcoholvrij bier. Studente Silke Smit uit Eindhoven probeert het te stimuleren: “We hebben vorig jaar met alle studentenverenigingen in Eindhoven een convenant getekend waarmee we willen proberen alcoholmisbruik tegen te gaan. Het drinken van een biertje door studenten is natuurlijk prima, maar we willen mensen er bewust van maken dat alcoholvrij bier of frisdrank ook een optie is. Om ervoor te zorgen dat iedereen gezond blijft in zijn studententijd.”

Sociale druk

En dus is er in de studentenbar naast de ‘gewone’ bieren een grote keuze aan alcoholvrij bier. “We hebben hier zeven alcoholvrij-bieren. Zelfs ééntje op de tap. De kunst is dat 0.0 meer geaccepteerd gaat worden. En dat is in studentenkringen nog wel een dingetje”, zegt Smit. Want de sociale druk van vrienden onder elkaar om alcohol te drinken, is groot.

Dat is ook te merken in de studentenbar in Eindhoven. Studenten reageren met: “Ik weet dat ze hier ook veel alcoholvrij schenken, maar ik doe daar niet aan mee. Ik heb liever een normaal biertje”. Een andere student valt hem bij: “In principe doe ik er niet aan mee. Misschien een of twee keer per jaar. Vaak als je drinkt, drink je toch gezellig met vrienden. En dan wil je er toch gewoon alcohol bij hebben.”

Bij de vereniging van Silke Smit zijn ze al wel om: “Het zit heel erg in de cultuur van een studievereniging. In mijn vereniging is 0.0 geaccepteerd en wordt er niet meer lacherig over gedaan. Helaas is dat niet overal zo. Zo’n cultuuromslag zal bij de ene vereniging langer duren dan bij de ander. Als je er maar mee begint, dan is het goed.”

Share.
Exit mobile version