De nieuwe huisstijl van Urk

In samenwerking met

Omroep Flevoland

NOS Nieuws

De nieuwe huisstijl van de gemeente Urk levert felle reacties op. Inwoners van het vissersdorp zijn zelfs een petitie gestart tegen de simpele U, gevat in de omlijning van het gemeentewapen.

“Ik vind het waardeloos, het lijkt nergens op”, reageert een Urker bij Omroep Flevoland. “Nietszeggend”, stelt een ander. “Ik denk daarbij aan Unox of Unilever, ik denk niet aan Urk.”

Het nieuwe logo werd maandag gepresenteerd op de nieuwjaarsreceptie. Na 25 jaar werd het tijd voor iets anders, vond de gemeente. Eenvoud was deel van de opdracht die de gemeente gaf aan het ontwerpbureau, dat 500 euro rekende voor het ontwerp.

In het oude logo waren de contouren van het voormalige eiland en de schelvis uit het gemeentewapen zichtbaar. Dat logo was ingewikkeld en daardoor niet veelzijdig te gebruiken, aldus de gemeente.

Niet meer reageren

Sommige Urkers reageren ook tevreden op het nieuwe logo. “Het is simpel, maar het hoeft ook allemaal niet zo ingewikkeld”, aldus een vrouw die aan het winkelen is in het oude centrum. “Ik vind het goed zo.”

Maar het regent ook kritische reacties. Het zijn er zelfs zoveel dat de gemeente de mogelijkheid om te reageren op Facebook en Instagram heeft uitgeschakeld.

Het oude gemeentelogo en het officiële gemeentewapen van Urk:

  • Gemeente Urk

    Het oude logo van Urk
  • Omroep Flevoland

    Het wapen van de gemeente op het Oude Raadhuis van Urk

“Ik dacht dat het nieuwe logo een grap was”, stelt Urker Maarten Post. “En het viel me op dat de kritiek heel breed leeft.”

Post vindt zelfs dat het logo ‘vervreemding’ oproept en is een petitie begonnen. Vanochtend vroeg was die 654 keer ondertekend.

Overigens bepleit Post geen terugkeer naar het oude logo. Wat hem betreft wordt het originele gemeentewapen als logo genomen. Het gemeentewapen stamt uit 1819, toen Urk nog een eiland was en bij de provincie Noord-Holland hoorde. Op het wapen staat de tekening van een schelvis.

De gemeente heeft nog niet gereageerd op de kritiek.

Share.
Exit mobile version