Musk tijdens een kabinetsvergadering in het Witte Huis op 24 maart

NOS NieuwsAangepast

Elon Musk stopt volgens meerdere Amerikaanse media “in de komende weken” als regeringspartner en hoofd van DOGE, het adviesorgaan dat de opdracht heeft om de overheidsuitgaven terug te brengen.

Op het functioneren van Musk was van het begin af aan al veel kritiek, niet alleen uit Democratische hoek, maar ook van sommige Republikeinen. Zij hekelden dat de ondernemer een belangrijke rol als ‘speciale overheidsmedewerker’ binnen de overheid vertolkte, zonder dat hij officieel werd aangesteld of dat hij formeel verantwoording hoefde af te leggen.

Voor de functie van speciale overheidsmedewerker staat in principe een periode van 130 dagen. Voor Musk zou die termijn eind mei aflopen, maar aangenomen werd dat er daarna door Trump en zijn kabinet naar een manier zou worden gezocht om hem aan te houden.

Informelere rol

Volgens ingewijden die onder meer Politico en ABC News spraken is Trump nog steeds blij met Musk en DOGE, maar hebben de twee de afgelopen dagen besloten dat hij zich weer gaat richten op zijn bedrijven. Trump zou op een kabinetsvergadering op 24 maart al gesproken hebben over een mogelijk afscheid van Musk, die wel een informelere rol zou houden als adviseur.

Volgens sommige mensen die Politico sprak is er echter een groeiende frustratie over de onvoorspelbaarheid van de miljardair en zou hij worden gezien als een politiek risico voor de regering.

‘Flauwekul’

Persvoorlichter van het Witte Huis Karoline Leavitt doet op X het nieuws over het vertrek van Musk af als “flauwekul” (garbage). “Elon Musk en president Trump hebben beiden in het openbaar al gezegd dat Elon zou vertrekken als speciale overheidsmedewerker nadat zijn geweldige werk bij DOGE voltooid zou zijn.”

Trump zelf hintte maandag al op een vertrek van Musk, hoewel hij toen nog niet sprak over een mogelijke datum. “Ik vind hem geweldig”, zei Trump tegen aanwezige pers. “Maar hij heeft ook een groot bedrijf te runnen. En dus moet hij op gegeven moment teruggaan. Dat wil hij”, stelde de president.

Verkiezingen gekocht

Het nieuws komt kort nadat een conservatieve rechter in de staat Wisconsin de verkiezingen voor het hoogste gerechtshof van de staat verloor. Musk stak vele miljoenen in de campagne van deze rechter, Brad Schimel.

De miljardair gaf geld aan kiezers die op hem zouden stemmen, maar desondanks won de progressieve Susan Crawford met 54 procent van de stemmen. De Democraten voerden specifiek campagne tegen het optreden van Musk, die zij afschilderden als miljardair die verkiezingen heeft gekocht.

Sinds januari is de verkoop van Musks autobedrijf Tesla sterk afgenomen. Behalve met toenemende concurrentie vanuit China heeft dat volgens sommige analisten ook te maken met ‘Tesla-schaamte’: mensen zouden minder snel geneigd zijn een auto te kopen van een merk waarvan de eigenaar zo’n grote rol speelt in de regering-Trump.

Op de beurs in New York werd het nieuws van het mogelijke vertrek van Musk uit de regering, en dus een terugkeer naar zijn bedrijven, goed onthaald. Kort na het bericht van Politico steeg de waarde van het aandeel van Tesla meer dan 5 procent.

Share.
Exit mobile version