NOS Nieuws•
De Amerikaanse vicepresident JD Vance en zijn vrouw Usha Vance zijn na een kort bezoek aan Groenland weer naar de VS gevlogen. Ze kwamen vanmiddag aan op de Amerikaanse militaire basis in het noordwesten van Groenland en vertrokken enkele uren later weer. Het bezoek was omstreden en leidde bij veel Groenlanders en ook de Denen tot irritatie.
Usha Vance kondigde eerder aan dat ze naar Groenland zou afreizen samen met een van haar zoons. Het zou volgens de second lady gaan om een bezoek om “de Groenlandse cultuur en eenheid te vieren”. Ze wilde een sledehondenrace bijwonen en het plaatselijke erfgoed bezoeken. Later maakte Vance bekend dat hij zich bij zijn vrouw zou voegen.
De reis kwam op een gevoelig moment: president Trump heeft meermalen gezegd dat hij het eiland wil inlijven vanwege de grondstoffen en de strategische ligging. Groenland hoort bij het Deense koninkrijk en heeft sinds 1979 enige autonomie.
Russische en Chinese schepen
Vance zei tegen de pers op Groenland dat de Denen niet genoeg hebben gedaan om Groenland veilig te houden tegen Rusland en China. Volgens hem zijn die beide landen ook geïnteresseerd in Groenland. Vance beweert dat Denemarken “te weinig heeft geïnvesteerd” in de veiligheid van Groenland.
Trump zei eerder vandaag in Washington tegen de pers dat de Verenigde Staten Groenland nodig hebben voor de internationale veiligheid. Volgens hem bevinden zich in het gebied Chinese en Russische schepen die niet aan Denemarken of een ander land kunnen worden overgelaten.
‘Buitenlandse inmenging’
De Amerikaanse delegatie bezocht alleen de militaire basis in Pituffik. Ook was het bezoek, dat overigens niet werd overlegd met Groenland of Denemarken, ingekort van drie dagen naar één dag. De Amerikaanse veiligheidsadviseur Mike Waltz en energieminister Chris Wright waren ook aanwezig.
Premier Egede van Groenland had de komst van de Amerikaanse delegatie veroordeeld. Volgens hem is het bezoek een vorm van machtsvertoon en hij beschouwt het als “buitenlandse inmenging”. Ook de Deense premier Frederiksen had kritiek en noemde de druk op Groenland die de VS verder opvoert “onaanvaardbaar”.