NOS Nieuws•
Het personeel van openbare apotheken krijgt er tussen nu en eind 2026 20 procent loon bij. Dat is de uitkomst van een akkoord tussen werkgevers en werknemers. De loonstijging is ook bedoeld om achterstallige loonstijging van afgelopen jaar te compenseren, maar komt wel bovenop de 2,5 procent die er begin 2024 werd gegeven.
Het gaat om een voorlopig akkoord tussen de vakbonden en werkgevers, waarmee de vakbondsleden nog moeten instemmen. Oud-politicus Martin van Rijn moest de vastgelopen onderhandeling vlottrekken, met dit akkoord als resultaat.
Staking
De assistenten staakten afgelopen jaar meerdere keren voor een beter salaris. In november 2024 legden voor het eerst in de geschiedenis duizenden apotheekmedewerkers in het hele land het werk neer. De apotheken bleven gesloten voor patiënten.
Het personeel eiste niet alleen een hoger loon, maar ook betere werkomstandigheden, wijzend op de hoge werkdruk en agressie waarmee medewerkers te maken krijgen.
Vakbond FNV spreekt over een “geweldige overwinning”. Ralph Smeets van FNV-farmacie: “Voor het eerst in de geschiedenis van de Nederlandse apotheekbranche stonden de apotheekassistenten voor zichzelf op. Dit bewijst opnieuw dat het loont om actie te voeren.”
Verschil tussen personeel in ziekenhuis en openbare apotheek
Over een loonstijging in 2027 wordt nog gesproken, maar afgesproken is dat deze meegroeit met de zogeheten OVA-gelden. Dat is de overheidsbijdrage die beschikbaar is om marktconforme lonen in de zorgsector mogelijk te maken.
De bedoeling is dat deze OVA-gelden direct landen bij zorgpersoneel, maar dat gebeurde de afgelopen jaren bij medewerkers van openbare apothekers niet volledig. Zo is de situatie ontstaan dat apothekerspersoneel in ziekenhuizen, die onder een andere cao vallen, meer zijn gaan verdienen dan personeel in apothekerswinkels, de openbare apotheken.
Op de vraag waar dat overheidsgeld voor beter lonen was gebleven, wezen zorgverzekeraars en werkgevers naar elkaar.