Technologie

Apple MacBook Pro M2 Review – Conclusie

Het mag gezegd worden, een laptop uitbrengen die uiterlijk vrijwel ongewijzigd is ten opzichte van het model van zes jaar geleden, dat is lef hebben. De prijs met 170 euro verhogen terwijl je op de processor na de specificaties ongewijzigd laat, al helemaal. Die processor is, toegegeven, tussen de 9 en 25 procent sneller, maar de concurrentie heeft in de afgelopen anderhalf jaar ook niet stilgezeten en kan zich tegenwoordig een stuk beter weren tegen de prestaties van het Apple-silicon.

De M2 is dus niet zo’n indrukwekkende upgrade als toen Apple van Intel-chips naar de eigen M1-cpu overstapte. Voor wie de M1 genoeg vindt, blijft Apple voorlopig nog de MacBook Air met M1-processor verkopen, maar wat nou als je toch graag een MacBook met die snellere M2-chip wilt? Is het dan de moeite waard om deze opgepoetste versie van het 2016-model aan te schaffen? Misschien wel, maar dat ligt eigenlijk niet aan deze MacBook Pro, maar aan de nieuwe MacBook Air. Dat klinkt raar, maar het zit zo:

De 13,3″-MacBook Pro is, op zijn zachtst gezegd, niet zo’n vernieuwende laptop. Het ontwerp is verouderd en alle snufjes die je op nieuwere MacBooks tegenkomt, heb je niet. Er zit geen magnetische laadaansluiting op, je krijgt geen 1080p-webcam en ook geen hoger scherm waar de menubalk mooi in past. Je krijgt wel een Touch Bar, die verworden is tot een ding voor liefhebbers.

De M2-processor uit de MacBook Pro zal ook zijn opwachting maken in de nieuwe MacBook Air, die in juli uitkomt en die wél vernieuwd is. Je zult de Air in nieuwe kleuren kunnen krijgen, er zit een 1080p-camera op, MagSafe, een scherm dat extra ruimte reserveert voor de menubalk en fysieke knoppen in plaats van een Touch Bar. De Air is dus eigenlijk de MacBook die je wilt hebben en niet de MacBook Pro.

Er zijn alleen twee dingen waar je rekening mee moet houden bij de MacBook Air. De Air heeft een kleinere accu en de M2-processor in die laptop is niet actief gekoeld, zoals in de MacBook Pro. Bij de 2020-modellen van de MacBooks Pro en Air was het verschil tussen de actief en de passief gekoelde M1-processor niet groot, maar het is niet gezegd dat dat bij de M2 weer het geval is. Wellicht is er wel een significant verschil, wat de MacBook Pro weer interessanter maakt.

De accuduur van de MacBook Pro 13,3″ is ook de beste van alle MacBooks die we tot nu toe getest hebben. De nieuwe Air zal niet alleen een kleinere accu hebben, maar ook een ander scherm dan de Pro, met iets meer pixels, waardoor het energiegebruik wellicht hoger ligt.

Hoe groot die verschillen zijn, zullen we zien als we de MacBook Air in juli reviewen. Stel nou dat dan blijkt dat de M2 in de MacBook Air significant trager is en dat de accuduur tegenvalt. Dan kan dat toch nog reden genoeg zijn om de oude vertrouwde MacBook Pro 13,3″ met splinternieuwe M2-processor te kopen.

gerelateerde artikelen

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button