Arnold Karskens

NOS Nieuws

Arnold Karskens, medeoprichter en voormalig voorzitter van Ongehoord Nederland, mag niet terugkeren als bestuurslid. De rechtbank in Den Haag oordeelt dat de omroep genoeg redenen had om de toenmalige hoofdredacteur te ontslaan. Karskens vocht zijn ontslag aan via een bodemprocedure.

Hij krijgt dus geen gelijk. Wel oordeelt de rechtbank dat de omroep de opzegtermijn van twee maanden had moeten aanhouden. Hiervoor krijgt Karskens een schadevergoeding die gelijk is aan het misgelopen salaris.

Onveilige werksfeer

Afgelopen augustus werd Karskens geschorst naar aanleiding van “een aantal serieuze klachten vanuit de eigen organisatie over zijn functioneren”. Die gingen onder andere over een onveilige werksfeer, beperking van de vrijheid van meningsuiting en vrouwonvriendelijke opmerkingen. In oktober volgde zijn ontslag. De omroep stelt dat dat gebaseerd was op een onafhankelijk onderzoek.

Karskens beweerde dat zijn ontslag voortvloeide uit een coup tegen hem, nadat hij de raad van toezicht op de hoogte had gesteld van racisme en antisemitisme binnen de organisatie. Hiervan zegt de rechter dat hij dat niet heeft kunnen onderbouwen. De berichten die Karskens als bewijs aandroeg, stammen uit een periode nadat het onderzoek naar hem was begonnen.

Interne verdeeldheid

Het vertrek van Karskens is tekenend voor de verdeelde omroep. Een deel van de leden wilde dat hij bleef en begon een petitie, terwijl een andere groep hem het liefste zag vertrekken.

De benoeming van Joost Niemöller tot hoofdredacteur leidde tot een leegloop aan prominente leden bij de omroep. Zo verlieten Gideon van Meijeren en activist Mordechaï Krispijn Ongehoord Nederland vlak na het aantreden van Niemöller.

De nieuwe hoofdredacteur pleitte tijdens de coronacrisis voor een volledige lockdown en vaccinatieplicht, terwijl Ongehoord Nederland juist fel tegenstander was van strenge coronaregels.

Share.
Exit mobile version