NOS Nieuws•
Mensen die te weinig WIA-uitkering ontvingen, moeten nog tot begin volgend jaar wachten op duidelijkheid over een herstelbetaling. In het eerste kwartaal van 2025 verwacht minister Van Hijum (NSC) van Sociale Zaken meer duidelijkheid te hebben, schrijft hij aan de Tweede Kamer.
Het UWV heeft honderden medewerkers nodig voor het herstel van verkeerd berekende uitkeringen. Een speciale ‘Corigeerafdeling’ gaat voor tienduizenden WIA-uitkeringen onderzoeken of er herstelbetalingen gedaan moeten worden. Van Hijum zegt dat het UWV uitgaat van een grove schatting van 25.000 tot 50.000 gedupeerden.
Uitkeringsinstantie UWV maakte jarenlang fouten bij het berekenen van WIA-uitkeringen. Die uitkering kun je krijgen als je langer dan twee jaar ziek bent en daardoor niet of minder kunt werken.
Voor het vaststellen van de hoogte van de uitkering kijkt het UWV onder meer naar het gemiddelde loon dat je verdiende een jaar voordat je arbeidsongeschikt werd. Daar ging het mis. Uitkeringsgerechtigden kregen jarenlang te veel of te weinig WIA-uitkering.
Herstelbetaling of bijbetalen
Begin komend jaar moet dus duidelijk zijn wie te weinig kreeg en wie te veel. Mensen die te weinig kregen, kunnen een herstelbetaling tegemoet zien. Het UWV zegt daarbij zijn uiterste best te gaan doen om te voorkomen dat de nabetaling onbedoelde effecten heeft, bijvoorbeeld op toeslagen.
Het UWV gaat ervan uit dat mensen die te veel ontvingen, niets terug hoeven te betalen, omdat de fout bij het UWV lag. Maar de uitkeringsinstantie zegt niet helemaal te kunnen uitsluiten dat er teruggevorderd gaat worden. “Wanneer het bijvoorbeeld heel duidelijk is dat iemand veel te veel heeft ontvangen” kan een uitzondering worden gemaakt.
Tot nu toe meldden zich 10.000 mensen bij het UWV. Drieduizend daarvan vroegen een herberekening aan. Het herstel kan, zegt de uitkeringsinstantie, enkele duizenden euro’s per persoon gaan bedragen. Van Hijum zegt nog geen indicatie te kunnen geven van de totale kosten.
Beperkt bereikt
Het herstel richt zich op mensen van wie de WIA-uitkering is vastgesteld in de jaren 2020-2024. Daarvoor lag het foutpercentage stukken lager, zegt het UWV.
Bovendien is speuren naar alle mogelijke fouten over een langere periode vrijwel onmogelijk, volgens de uitkeringsinstelling. De reguliere werkzaamheden zouden dan totaal tot stilstand komen. Sinds 2020 stelde het UWV voor ongeveer 200.000 mensen een WIA-uitkering vast.
De hersteloperatie is voor het UWV een extra last in een toch al moelijke tijd. De instantie kampt met personeelstekorten en klaagde eerder al over te ingewikkelde wetten waar het mee moet werken. Voor de 200 tot 500 medewerkers voor de nieuwe ‘Corigeerorganisatie’ is inmiddels een interne werving begonnen.