NOS Nieuws•
Artsen en diëtisten waarschuwen voor ‘recovery accounts’ van anorexiapatiënten. Dat doen ze naar aanleiding van vragen van NOS Stories naar dit soort accounts waarop anorexiapatiënten praten over hun herstel.
Op TikTok maken jonge meiden met dit soort accounts video’s over hun eetstoornis. Dit doen ze om tips te geven of anderen die hiermee worstelen een hart onder de riem te steken en te helpen om beter te worden.
“Jongeren denken dat dit soort accounts helpen, maar het is vaak eigenlijk helemaal niet handig”, zegt Annemarie van Bellegem. Zij werkt als kinderarts gespecialiseerd in eetstoornissen in het Emma Kinderziekenhuis van het Amsterdam UMC. Daar spreekt ze regelmatig jongeren die zo’n account hebben of filmpjes erover hebben gezien.
“Een eetstoornis is heel competitief”, zegt ze. “Je wordt beloond met likes en comments als je heel goed bent in afvallen, sondevoeding krijgen, heel fanatiek bewegen. Dat werkt alleen maar averechts voor het herstel.”
Ook Kajal van 19 had zo’n account. Zij kampt al jaren met anorexia, ontstaan door traumatische gebeurtenissen in haar jeugd.
Door de eetstoornis belandde ze in het ziekenhuis. Ze werd een aantal maanden opgenomen in een kliniek. Sinds een aantal jaar deelt ze af en toe video’s over haar eetstoornis. “Ik wilde laten zien dat herstel mogelijk is.”
Kajal hoopt dat door herkenning meiden die haar video’s zien op TikTok eerder hulp vragen. Maar ze ziet ook de gevaren van recovery accounts. “Als ik op social media iemand zag die in het ziekenhuis lag dacht ik: dat moet ik ook hebben, dan pas ben ik écht ziek.”
Bekijk hieronder het volledige verhaal van Kajal en de artsen die waarschuwen voor dit soort content:
Door het competitie-gevoel bij anorexia kunnen recovery-filmpjes dus een averechts effect hebben. “Als jij beelden ziet van iemand met een sonde in zijn neus of een heel dun lichaam dan zal je als je deze ziekte hebt denken: pas als ik dat doe of dat hebt bereikt, dan pas ben ik echt ziek”, zegt Van Bellegem.
Ook onderzoeker bij het Leids Universitair Medisch Centrum Tim Offringa noemt social media voor mensen die een eetstoornis hebben gevaarlijk.
“Ik zie vaak dat jongeren met een eetstoornis hier binnenkomen met relatief milde klachten. En als ze dan eenmaal door de wachtlijst heen zijn en veel op TikTok naar dit soort video’s hebben gekeken, heeft er een verslechtering plaatsgevonden.”
Jongeren met eetstoornis denken: pas als ik dat heb bereikt, dan pas ben ik echt ziek
Ook is er het risico dat de eetstoornis onderdeel wordt van je identiteit doordat je zo’n account hebt, zegt van Bellegem. “Omdat je continu daar content over plaatst en ermee bezig bent is het onwijs moeilijk om daar weer van af te komen.”
Offringa waarschuwt dat juist bij TikTok het bereik vaak groot is en dat ook mensen het zien die er niet specifiek naar op zoek zijn. Daarnaast is het zo dat wanneer je naar bepaalde video’s kijkt, je daar meer van krijgt. “En het wordt ook steeds heftiger”, zegt Offringa. “Dus je komt heel snel in een negatieve spiraal terecht.”