Een van de zalen tijdens de bijeenkomst in Joure

In samenwerking met

Omrop Fryslân

NOS Nieuws

Bewoners van het Friese Bantega maken zich zorgen over de mogelijke komst van een munitiedepot bij hun dorp. Dat maakten zij gisteren duidelijk op een drukbezochte informatieavond in Joure. Er waren twee grote zalen nodig om alle geïnteresseerden kwijt te kunnen, schrijft Omrop Fryslân.

Er was een videoverbinding gemaakt tussen beide zalen, zodat iedereen mee kon luisteren naar wat Defensie te vertellen had over het munitiedepot. Het ministerie denkt na over drie locaties voor de munitieopslag. Twee ervan liggen in de Kollumerwaard, de ander in een weiland bij Bantega.

Voor die laatste locatie moeten zestien woningen en boerderijen wijken. Een van die boerderijen is van Arjan van der Bijl. “Waar zijn we in terechtgekomen, denk ik weleens”, zegt hij op de informatieavond tegen de omroep. “Je moet afwachten en dat geeft onzekerheid. Daar zijn heel veel mensen niet voor gekomen.”

Hij is blij met de grote opkomst: “Dat laat zien dat het gemeenschappelijke draagvlak voor een munitiedepot nul is. Dat telt ook bij het maken van een keuze.”

Niet duidelijk

Defensie wil uitbreiden en heeft meer ruimte nodig voor de opslag van munitie. Volgens Defensie is de grond bij Bantega geschikt voor een munitiedepot met 480 containers en is de ligging gunstig.

Ronald Woudberg van bewonersvereniging Plaatselijk Belang Woudberg begrijpt daar niets van: “Het is ons nog steeds niet duidelijk waarom wij bij de laatste drie zitten. Daar kijken we met steeds grotere verbazing naar.”

De belangengroep startte onlangs een petitie tegen de komst van het depot, die inmiddels bijna 2600 keer is ondertekend.

Defensie hoeft eigenlijk geen verantwoording af te leggen aan omwonenden op zo’n informatieavond. “We hebben als Defensie niet de verplichting om zo’n uitvoerige studie te doen. Op basis van nationale veiligheid kunnen we aan het kabinet vragen ergens te groeien.” Toch kiest Defensie voor wat het noemt een transparantere aanpak. Vooral om te onderzoeken waar maatschappelijk draagvlak is, schrijft de omroep.

Achtertuin

Kolonel Roy Hemmelder kreeg vanuit het publiek de vraag wat hij zou vinden van een munitiedepot in zijn achtertuin. “Dan zou ik ook nadenken over mijn zoon of dochter die in de tuin speelt, terwijl er een munitiedepot ligt.”

Uiterlijk 31 maart moet duidelijk zijn waar in Friesland het munitiedepot komt.

Share.
Exit mobile version