Bibliotheekmoeder en catechese

In de bijlage van het eindverslag van de formateur gaat het over de nevenfuncties van de aankomende bewindspersonen. In principe moet zij die opgeven voordat ze aan de slag gaan, maar er zijn uitzonderingen mogelijk. Zo mag zorgstaatssecretaris Vicky Maeijer bibliotheekmoeder blijven en kan staatssecretaris Teun Struycken voor rechtsbescherming betrokken blijven bij de catachese in zijn kerkgenootschap.

Ook mag staatssecretaris Vincent Karremans (Jeugd) het schrijven “van een reeds voorgenomen boek” voortzetten. “Waarbij de opbrengsten van het boek zullen worden geschonken aan een door hem bepaald ideëel doel, dat niet actief is op het beleidsveld waar zijn portefeuille als staatssecretaris op ziet”, aldus Van Zwol.

Bezuiniging op rijksambtenaren moet ‘verantwoord en realiseerbaar’

Het nieuwe kabinet zal de bezuiniging op rijksambtenaren “verantwoord en realiseerbaar inboeken”. Dat staat in het eindverslag dat formateur Richard van Zwol zojuist heeft aangeboden aan Kamervoorzitter Martin Bosma. De ministers van Financiën en Binnenlandse Zaken gaan daarop toezien.

Bij de bezuiniging zullen de verschillende inspectiediensten en ambassades (deels) worden ontzien, zo valt op te maken uit het document. Letterlijk staat er dat er “in het bijzonder aandacht [zal zijn] voor het belang van goed functionerend toezicht (inspecties) en van een adequaat postennetwerk in het buitenland”.

De vier coalitiepartijen PVV, VVD, NSC en BBB hebben in hun akkoord een korting opgenomen van 22 procent op het ambtenarenapparaat. Daarop kwam kritiek; bij Buitenlandse Zaken leefde bijvoorbeeld de angst dat veel ambassades zouden moeten sluiten.

Beoogd-ministers hebben er zin in

Trots, een eervolle dag en zelfs een historische dag. De aankomend ministers hebben er zin in, laten ze weten voor aanvang van het constituerend beraad. Fleur Agema (Volksgezondheid en vicepremier) zegt “heel erg trots” te zijn. Verder hoopt ze dat dit het meest rechtse kabinet ooit wordt. “Met een warm sociaal hart, daar zorg ik voor.”

Haar PVV-collega Marjolein Faber (Immigratie) spreekt van “een historische dag”, omdat er PVV’ers in het kabinet komen. Op de ophef over ‘omvolking’ wil ze niet meer terugblikken. “Ik kijk niet terug, ik kijk vooruit.” En daar sluit Reinette Klever (Buitenlandse Handel) zich bij aan. “Ik ga er niet meer over zeggen.”

Beiden werden in verband gebracht met de racistische complottheorie over ‘omvolking’; Faber omdat ze term had gebruikt en Klever omdat het er bij ‘haar’ omroep Ongehoord Nederland over ging. Hun hoorzittingen in de Tweede Kamer gingen er ook voor een groot deel over. Faber nam daarin uiteindelijk afstand van de term, Klever noemde het een “feitelijke omschrijving van een demografische ontwikkeling”.

In de ‘oprichtingsvergadering’ van het kabinet staat het vaststellen van de taakverdeling op de agenda, maar eigenlijk is die al vastgelegd. “Het is allemaal van tevoren geregeld”, zegt Mona Keijzer (BBB, Volkshuisvesting). “Dus het wordt hopelijk makkelijk”, zegt Barry Madlener (PVV, Infrastructuur), die spreekt van een “eervolle dag”.

Beoogd premier Dick Schoof zei ook zin te hebben in de bijeenkomst, maar nog meer uit te kijken naar de beëdiging van het kabinet. “Morgen is nog bijzonderder, dan zijn we echt bewindspersonen.”

Kandidaat-ministers houden constituerend beraad

De ministers van het nieuwe kabinet en beoogd premier Schoof komen vandaag voor het eerst bij elkaar op het Binnenhof. Ze houden een constituerend beraad, oftewel de oprichtingsvergadering. In deze vergadering worden afspraken gemaakt over de taakverdeling tussen kabinetsleden. De nieuwe bewindslieden spreken tijdens deze bijeenkomst ook uit dat zij achter het coalitieakkoord staan.

Vervolgens zal formateur Richard van Zwol zijn eindverslag aanbieden aan Tweede Kamervoorzitter Bosma. Daarna praat hij koning Willem-Alexander bij. De koning heeft vandaag ook een formele kennismaking met aankomend premier Schoof.

Nog één keer ‘gaaf land’

Gisteren nam premier Rutte afscheid met een toespraak vanuit het Torentje. “Nederland is een gaaf land. Ik heb dat misschien één of twee keer te vaak gezegd, maar dat komt omdat ik het meen uit de grond van mijn hart.”

De boodschap aan Nederland werd uitgezonden op radio, tv en via livestreams. “Er is hier geen oorlog, je mag zijn wie je bent, we zijn welvarend. We hebben een vrije en kritische pers en onafhankelijke rechters. Dus ja, een gaaf land.”

In de toespraak van zo’n 12 minuten ging Rutte in vogelvlucht langs hoogte- en dieptepunten van de kabinetten die hij sinds 2010 heeft geleid:

Rutte: ‘Ik vond het het een eer om jullie minister-president te mogen zijn’

Lees hier wat speechschrijvers ervan vonden en lees hier een terugblik op 14 jaar minister-president Rutte.

Share.
Exit mobile version