NOS Nieuws•
-
Stan Hulsen
redacteur Tech
-
Stan Hulsen
redacteur Tech
De grootste Amerikaanse techbedrijven – ook wel Big Tech genoemd – hebben een flinke dreun gekregen door de Amerikaanse importheffingen die president Trump heeft ingevoerd. Na een krappe week van onrust op de financiële markten hebben de zeven grootste Amerikaanse techbedrijven samen 1816 miljard dollar (1660 miljard euro) aan beurswaarde verloren.
De klap was het grootst voor Apple. Het bedrijf werd de afgelopen dagen 640 miljard dollar minder waard. Een “complete ramp”, een “handelsoorlog-nachtmerrie” en een “aandelenbloedbad”, zo klonken de analyses in Amerikaanse media. Apple wordt hard geraakt omdat het vooral geld verdient met de verkoop van apparaten, veel meer dan bijvoorbeeld Facebook en Google dat doen. Die apparaten worden vooral in China gemaakt.
In deze grafiek zie je de aandelenkoers van de zeven grootste techbedrijven:
China is al lang niet meer het enige land waar Apple zijn iPhones laat maken. Tijdens de eerste presidentstermijn van Trump (2017-2021) besloot het bedrijf zijn productie deels te verplaatsen naar andere landen. De importheffingen voor China speelden toen een rol. Maar de coronacrisis gaf het besluit een extra zetje, omdat veel fabrieken in China dichtgingen.
Hoewel China nog steeds belangrijk is voor Apple – de meeste iPhones worden daar gemaakt – vindt een deel van de iPhone-productie tegenwoordig plaats in India. Ook in Vietnam worden Apple-producten gemaakt, zoals tablets en draadloze oordopjes. Nu de VS voor al die landen importheffingen rekent, wordt het duurder om deze apparaten op de Amerikaanse markt te brengen.
‘Verhuizing toen logisch’
Destijds was verplaatsen voor Apple een heel logische stap, zegt Steven Brakman, hoogleraar internationale economie aan de Rijksuniversiteit Groningen. “Het is een mooi voorbeeld van hoe bedrijven reageren. Wat kun je doen bij mogelijke importheffingen? Je productie spreiden.”
Maar de verplaatsing leidt er nu dus toe dat Apple op meerdere plekken klappen krijgt. Trump richt zich niet alleen op China: de hele wereld krijgt te maken met heffingen. “Ze dachten toen de goede beslissing te nemen. Nu worden ze alsnog ‘gepakt’ en lopen ze tegen hoge tarieven aan.”
De heffingen zijn wel het grootst voor producten uit China (54 procent). Maar ook andere landen waar Apple zijn producten laat maken, zijn zwaar getroffen. Zo komt Vietnam er met 46 procent niet veel beter vanaf en krijgt India te maken met heffingen van 26 procent.
In deze video leggen we uit wat Trump met de importheffingen wil bereiken:

De voor- en nadelen van importheffingen
Omdat voor India lagere importtarieven gelden, wil Apple daar al meer iPhones laten maken in plaats van in China, schrijft The Wall Street Journal. Volgens de krant gaat het om een noodoplossing voor de korte termijn. “Verhuizen doe je niet zomaar”, zegt Brakman. “Het kost veel geld: je hebt niet zomaar een fabriek draaien. Het is niet voor niets dat Apple in China zit: de kwaliteit is goed en de kosten zijn laag.”
Tijdens Trumps eerste presidentschap was Apple al speelbal van de handelsoorlog tussen de VS en China. Apple-topman Tim Cook wist uiteindelijk te voorkomen dat het bedrijf extra moest betalen om iPhones die in China worden gemaakt naar de VS te halen. Apple probeerde ook dit keer onder de importheffingen uit te komen, maar tot nu toe zonder resultaat. Analisten verwachten dat Apple-producten in de VS duurder worden door de importheffingen.
Het is onzeker of we dan in Europa ook meer gaan betalen voor Apple-apparaten. “Misschien hebben wij geluk, omdat de producten direct vanuit Azië naar de Europese Unie gaan”, zegt Brakman. Aan de andere kant kan Apple er ook voor kiezen om de pijn te verdelen over alle landen waar het bedrijf iPhones verkoopt.
Berekent Apple de prijs niet door aan consumenten, dan zal het bedrijf de extra kosten uit eigen zak moeten betalen of onderhandelen met de fabrikanten in het buitenland, zodat zij een deel voor hun rekening nemen. In alle gevallen staat de winst van Apple door de heffingen onder druk.
‘Onzekerheid groot’
En Trumps doel van dit alles, namelijk dat bedrijven hun productie verplaatsen naar Amerika? Zelfs als Apple daarvoor kiest, duurt het waarschijnlijk jaren voordat een verhuizing afgerond is. Tegen die tijd is Trump allang geen president meer.
“In geen enkel universum verplaatst Apple zijn iPhone-productie naar de VS”, zegt de Amerikaanse journalist Mark Gurman, die Apple goed volgt, dan ook. “Ik denk dat Apple gaat afwachten voordat het grote investeringen doet”, zegt Brakman. “De onzekerheid is nu zó groot. Misschien schaft Trump alles over een week weer af.”