Nederland

Boosterchaos: geprikt met Janssen? Dan heb je in Duitsland nu een probleem | Binnenland

Nein! De vrouw is onverbiddelijk. Geen groene vink, maar een rood kruis verschijnt op het apparaat dat mijn QR-code checkt. Dat betekent dat ik de winkel niet in kom. „Maar ik ben volledig gevaccineerd!”, zeg ik. „Sterker nog: ik heb vorige week mijn booster gehad!”
„Welk vaccin bij de eerste prik?”, vraagt ze. Janssen! „Aha! Dat is het probleem!” Want na Oostenrijk heeft Duitsland plotseling  besloten dat mensen die geprikt zijn met Johnson & Johnson vanaf 14 januari niet meer volledig gevaccineerd zijn. 

Streng 2G+-beleid

Dat betekent bijvoorbeeld dat je plotseling de winkels niet meer binnen komt. Duitsland kende geen lockdown, maar hanteert voor niet-essentiële winkels een streng 2G-beleid. Je moet volledig gevaccineerd of genezen zijn. Wil je de horeca in, dan komt daar nog een negatieve test bij op. 2G-plus, zoals dat heet. Anders kun je het vergeten.

Geboosterd pas na derde prik

„Maar ik ben toch geboosterd met Pfizer!”, probeer ik. „Nee”, antwoordt de vrouw. Hoezo? „Een tweede prik na Janssen wordt in Duitsland niet als booster gezien, maar als tweede vaccinatie. Na 14 dagen ben je pas volledig beschermd! En geboosterd pas na een derde prik!”

Pretprik Dansen met Janssen

Het Janssen-vaccin. © Pix4Profs/ Ramon Mangold

Lekker dan! Ik had geen keuze en kreeg in mei in Hengelo het Janssen-vaccin ingespoten. Ik was eerst nog blij met die pretprik. Weet u nog? Dansen met Janssen! Er was immers maar één vaccinatie en geen tweede prik nodig om volledig gevaccineerd te zijn.

Dat ben ik nu wel in Nederland, maar 20 minuten verderop in Duitsland niet meer.  Pas na een derde prik ben ik in Duitsland geboosterd, hoef ik niet meer te testen voor horecabezoek of in quarantaine na contact met een positief getest persoon.

Extra booster

Maar hoe kom ik snel aan een tweede booster in Nederland? Niet dus. Ja, zorgminister Ernst Kuipers gaat nu de Gezondheidsraad vragen of mensen die met Janssen gevaccineerd zijn een extra booster kunnen krijgen, zodat zij weer welkom zijn in Duitsland.

Geluk dat we aan Noordrijn Westfalen grenzen

Nu heb ik geluk dat de Achterhoek en Twente aan de deelstaat Noordrijn-Westfalen (NRW) grenzen. Want om de vaccinatiechaos compleet te maken, heeft NRW de Janssen-regels inmiddels weer versoepeld. Mensen die met Janssen zijn geprikt, zijn daar toch geboosterd, mits die tweede prik minimaal 14 dagen en maximaal 90 dagen oud is.

Ik moet dus wachten en binnen drie maanden opnieuw boosteren. Schrale troost: premier Mark Rutte is ook geprikt met Janssen. Hij krijgt dus hetzelfde te horen: een onverbiddelijk Nein!

Bekijk onze meest bekeken nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:

gerelateerde artikelen

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button