NOS Nieuws•
Het kabinet heeft brede steun van de Tweede Kamer om zich maximaal in te zetten om Europa en Oekraïne aan de onderhandelingstafel van Amerika en Rusland te krijgen en om mee te werken aan een vredesakkoord. Daarbij is het voor kabinet en Kamer een voorwaarde dat Europa en Oekraïne daar een beslissende rol in hebben.
Premier Schoof wilde in het Kamerdebat over Oekraïne niet op zaken vooruitlopen en zeggen welke kant dat op moet gaan en hoe dat ingevuld moet worden. “We staan pas aan de vooravond van deze gesprekken.” Schoof beloofde de Kamer bij elke concrete stap te betrekken waar het kabinet een besluit over moet nemen.
Voor een eindoordeel over Nederlandse deelname aan een vredesmacht vinden verschillende partijen het nog te vroeg, al kan het kabinet ook daarvoor uiteindelijk steun van een Kamermeerderheid verwachten. Ook PVV-leider Wilders, die tegen het sturen van militairen is, zei zo’n vredesmacht wel met geld en middelen te willen steunen.
Schoof: “Laat ik duidelijk zeggen: ik ben er niet op uit om een Nederlandse troepenmacht te sturen. Onze inzet is om samen met de Amerikanen en samen met Oekraïne een duurzame vrede bereiken.” Een duurzame vrede is wat hem betreft iets anders dan een wapenstilstand of een tijdelijk bestand of gevechtspauze. En de VS moeten militair betrokken blijven bij het garanderen van die duurzame vrede.
Schoof wilde na vragen van GL-PvdA-leider Timmermans niet vooruitlopen op een situatie dat de PVV als enige partij van de coalitie tegen het sturen van militairen is. “We doen dit stap voor stap.”

Wel of niet een Nederlandse bijdrage aan een troepenmacht?
VVD-leider Yesilgöz wilde van PVV-leider Wilders weten waarom hij nu al uitsluit dat hij ooit toestemming gaat geven voor het uitzenden van Nederlandse militairen voor een vredesmacht. Yesilgöz: “Stel dat alle andere Europese landen dat ook zouden zeggen. Wie gaat onze veiligheid dan bewaken?”
Wilders hield vol dat hij geen Nederlandse militairen naar Oekraïne wil sturen zolang er nog tienduizenden Oekraïners naar Europa zijn gevlucht. Die moeten wat hem betreft eerst terug om te vechten voor hun land. Hij wees erop dat met steun van de PVV al wel militaire missies plaatsvinden rond Oekraïne, zoals in de Baltische staten en de Oostzee.
Ook NSC-leider Omtzigt maakt zich zorgen over de houding van Wilders. Hij wilde van Schoof weten of die het mogelijk acht dat het kabinet een besluit neemt waar de kabinetsleden van de PVV tegen zijn. Schoof: “Het is mijn taak en mijn streven dat de neuzen dezelfde kant op staan.” Maar hij voegde er opnieuw aan toe dat hij het veel te vroeg vindt om het daar nu al over te hebben.