NOS Nieuws••Aangepast
China heeft een reeks extra tarieven en beperkingen aangekondigd op Amerikaanse goederen als reactie op de ingrijpende importtarieven die door de Verenigde Staten zijn aangekondigd.
Het Chinese ministerie van Handel gaat vanaf 10 april extra heffingen van 34 procent opleggen aan alle Amerikaanse goederen, gelijk aan de extra heffing van de VS. Daarnaast komen er controles op de export van zeldzame aardmetalen naar de Verenigde Staten, met ingang van vandaag.
Zestien Amerikaanse bedrijven komen op de exportcontrolelijst. Dit zijn voornamelijk hightechbedrijven die actief zijn in industrieën waaronder landbouw, hernieuwbare energie en luchtvaartechnologie. Deze bedrijven moeten speciale vergunningen krijgen om hun producten te kunnen exporteren.
Peking zegt dit te doen om de nationale veiligheid te waarborgen en om internationale verplichtingen zoals non-proliferatie na te komen. Met non-proliferatie wordt bedoeld dat kernwapens niet worden verspreid en dat niet-nucleaire landen geen kernwapens zullen bouwen.
‘Onbetrouwbaar’
Nog eens elf Amerikaanse bedrijven worden op de onbetrouwbare entiteitenlijst gezet. Deze lijst betreft vooral bedrijven die drones en andere defensiegerelateerde producten produceren waaronder Skydio, HavocAI en Red Six Solutions. China doet dit naar eigen zeggen “ter bescherming van de nationale soevereiniteit en veiligheid van het land”.
Wanneer een bedrijf op de onbetrouwbare entiteitenlijst komt te staan, kan het sancties of boetes opgelegd krijgen. Ook kan het deze bedrijven verboden worden te investeren in China of Chinese bedrijven kan het verboden worden met hen samen te werken.
In deze video leggen we uit wat importheffingen zijn:

De voor- en nadelen van importheffingen
Ook schort China de vergunningen op van vijf Amerikaanse bedrijven die pluimveeproducten naar China exporteren. Dit doet China om de gezondheid van de Chinese consument te waarborgen, luidt de verklaring. Producten van deze bedrijven komen het land voorlopig niet meer in.
Verder kondigde de Chinese marktwaakhond een onderzoek naar DuPont aan. De Chinese tak van de Amerikaanse chemiereus zou de mededingingsregels hebben overtreden.
Financiële markten reageren
Nadat China de extra invoerheffingen had aangekondigd, daalde de AEX flink. De graadmeter van de Amerikaanse beurs staat 4,5 procent in de min. Met name chipbedrijven en banken verliezen flink, zo’n 5 tot 10 procent.
Ook de Amerikaanse beurs schrijft dieprode cijfers. De belangrijke Dow Jones-index, tech-index Nasdaq en de bredere S&P 500 staan allemaal 4 à 5 procent in de min.
Bedrijven met veel blootstelling aan China en Azië, zoals Apple, zijn wederom de grootste verliezers. Apple staat op een verlies van 5procent, na een verlies van bijna 10 procent gisteren.
Ook opvallend is opnieuw een stevige daling van de olieprijs, een indicator van de verwachte economische groei. Een vat Brent kost nu nog zo’n 65 dollar. Twee dagen geleden was dat nog 75 dollar.