NOS Nieuws••Aangepast
De coalitiepartijen PVV, VVD, NSC en BBB hebben een akkoord gesloten over de voorjaarsnota. De partijen hebben ruim een etmaal met elkaar om de tafel gezeten. BBB-leider Van der Plas laat op X weten “blij” te zijn. Van Vroonhoven (NSC) spreekt van “een mooie en nachtelijke strijd om de bestaanszekerheid van mensen!”
De inhoud komt mondjesmaat naar buiten, vooral wat de partijen graag naar buiten willen brengen. PVV-leider Wilders schrijft op X dat de sociale huur voor 2025 en 2026 wordt bevroren. Verder wordt volgens hem de huurtoeslag extra verhoogd. Voor dat laatste zou een miljard euro zijn uitgetrokken.
Partijleider Yesilgöz van de VVD laat weten dat er meer dan 1,1 miljard euro naar defensie en veiligheid gaat “zonder de rekening door te schuiven naar volgende generaties”. Verder schrijft ze op X dat de bezuiniging op de kinderopvang wordt geschrapt en dat de energierekening omlaag gaat.
Nedersaksenlijn en accijns
Van der Plas twittert ook een lijstje met punten waar de partij trots op is. BBB heeft volgens haar onder meer “geregeld” dat er de komende twee jaar 600 miljoen euro extra naar boeren gaat, zonder dat verder uit te leggen. Verder komt er volgens haar 1,9 miljard voor de Nedersaksenlijn, ruim een half miljard voor een aantal infrastructuurprojecten in de regio en komt er geen accijnsverhoging.
NSC laat verder weten dat er extra geld komt voor gemeenten, voor de hervorming van de arbeidsongeschiktheidsregeling en dat er een oplossing is gevonden voor het btw-probleem. Het gaat daarbij om de btw-verhoging op theaters, musea, boeken en sport die in november voorlopig van tafel ging.
Veel verdere details worden nog niet genoemd. Ook is er nog niks naar buiten gekomen over hoe een en ander gefinancierd gaat worden. De fractievoorzitters, die lang hebben onderhandeld op het ministerie van Financiën, zijn nog niet naar buiten gekomen, dus vragen naar aanleiding van hun X-berichten kunnen nog niet worden gesteld.
Er is de hele nacht doorvergaderd, omdat ze er per se vandaag uit wilden komen. Morgen is de wekelijkse ministerraad. Die is een dag vervroegd in verband met Goede Vrijdag. Het kabinet moet deze week akkoord gaan met de voorjaarsnota, die uiterlijk op 1 mei ter goedkeuring naar Brussel moet worden gestuurd.
Het was al lange tijd duidelijk dat de onderhandelingen over de aanpassing van de begroting voor dit jaar moeizaam zouden worden, omdat de vier partijen het van het begin af aan niet eens waren over wat er financieel moet gebeuren. Daar komt bij dat de vier partijen elkaar wantrouwen.