In samenwerking met
L1 Nieuws
NOS Nieuws••Aangepast
Het KNMI heeft code oranje voor de provincies Limburg en Overijssel weer ingetrokken. De een na zwaarste waarschuwing voor gevaarlijk weer zou tot 22.00 uur gelden, maar om 20.45 uur werd afgeschaald naar code geel. Die waarschuwing geldt tot middernacht ook nog in Drenthe, Noord-Brabant, Overijssel en Groningen wegens zware onweersbuien.
De gevolgen van het verwachte noodweer zijn meegevallen. Aan het begin van de avond vielen vooral in Zuid-Limburg een paar stevige onweersbuien. In Landgraaf en Kerkrade viel daarbij ook hagel. Volgens L1 Nieuws kwamen grote hagelstenen uit de lucht. In Heerlen en omgeving werden hagelstenen gemeld met een diameter van 2 centimeter.
De onweersbuien bereikten rond 19.00 uur ook Noord- en Midden-Limburg. In Roermond en Venlo bleef de hoeveelheid regen beperkt. In Blitterswijck viel 30 millimeter regen in een half uur tijd. Een gloednieuw (apart) riool speciaal voor regenwater in het dorp kon die enorme vracht aan water niet aan, waardoor een straat blank kwam te staan.
Hier en daar liepen straten onder door de regen:
Hevige regenbuien in Kerkrade
Het KNMI heeft nu voor de oostelijke helft van het land nog code geel uitstaan. “Door de buien kan er gevaar ontstaan voor het verkeer en tijdens buitenactiviteiten zoals (water)sport en evenementen”, aldus het KNMI.
Het slechte weer volgt op een dag met een extreem hoge luchtvochtigheid, weet L1 Nieuws. Volgens deskundigen heeft die hoge luchtvochtigheid te maken met de vele regen van de afgelopen maanden. Daardoor zit er veel vocht in de grond. Op dit moment komt daar de hoge verdamping bij temperaturen boven de 30 graden bij.
Dauwpunt
De luchtvochtigheid wordt bepaald aan de hand van het dauwpunt. Het dauwpunt is de temperatuur waarbij de lucht met waterdamp verzadigd is. Op dat moment kan de waterdamp gaan condenseren, bijvoorbeeld in de vorm van dauw. Bij een hogere luchtvochtigheid is de lucht al bijna verzadigd en hoeft deze nog maar weinig af te koelen om te condenseren.
Het dauwpunt lag gisteren bij Beek in Zuid-Limburg op zo’n 21 à 22 graden. Dat is uitzonderlijk hoog. Daarbij werd op Beek een maximumtemperatuur van 33,5 graden gemeten. De combinatie van tropische hitte en een dauwpunt van 20 graden of hoger werd voor het laatst gemeten in de zomer van 2016.