Actie tegen de aangekondigde renovatie

In samenwerking met

Rijnmond

NOS Nieuws

Bewoners van een complex in Rotterdam zijn boos omdat de woningcorporatie een explosie in een aantal appartementen aangrijpt voor een ingrijpende renovatie van het hele complex. Sommigen vragen zich ondanks een terugkeerbelofte af of ze na die renovatie echt weer terug kunnen naar hun huis.

“We werden totaal overvallen”, zegt een van de bewoners bij Rijnmond. Tijdens een overleg dat over de veiligheid in de wijk zou gaan, zaten bewoners met de corporatie om tafel. “Al in de tweede zin bleek dat niet alleen de beschadigde woningen worden hersteld, maar dat het gehele complex gerenoveerd wordt. Daarom moeten wij binnen twaalf maanden onze woningen verlaten.”

Gebouw is verouderd

Het gaat om een complex aan de Allard Piersonstraat in Rotterdam-West. In de vroege ochtend van 10 september trapte een onbekende, donker geklede man de deur van de portiekflat in. Hij plaatste een explosief op de bovenste verdieping en verdween. Bij de explosie en brand die volgden raakten twee mensen gewond. Veertien appartementen raakten zodanig beschadigd dat de bewoners elders werden ondergebracht.

Nu blijkt dat de bewoners van de overige 51 woningen in het complex ook moeten verhuizen. Omdat de veertien woningen dringend hersteld moeten worden, is besloten om meteen het hele complex te renoveren, laat Kevin van Eikeren van corporatie Woonstad weten. Volgens hem is dat hoognodig vanwege “gehorige muren, scheve vloeren en de verouderde staat van de woningen”.

Vertrouwen ontbreekt

Hoewel er nog geen gedetailleerd bouwplan is, benadrukt de corporatie dat huurders die na de renovatie willen terugkeren naar het complex, daar de mogelijkheid toe krijgen. Waarschijnlijk is dat eind volgend jaar.

Maar de bewoner, van wie de naam bij de redactie bekend is, heeft er geen enkel vertrouwen in. “Ze nemen niet alleen mijn huis af, maar ook mijn buren en de buurt waar ik me vertrouwd voel”, zegt hij.

Een andere bewoonster die ook anoniem wil blijven, maakt zich boos over het feit dat er nog geen gedetailleerd bouwplan is. “Hoe kunnen ze garanderen dat we in een vergelijkbare woning terugkeren als niemand weet hoe die woningen eruit zullen zien? Bovendien zitten er allerlei voorwaarden en onzekerheden aan de terugkeergarantie. Er wordt gekeken naar inkomens en gezinssamenstelling, wat terugkeer naar een vergelijkbare woning kan tegenwerken.”

Onveiligheid in complex

De boosheid van de bewoners wordt niet alleen veroorzaakt door de ‘plotselinge’ renovatie. Ze wijzen er op dat ze al voor de explosie van 10 september meermalen onveilige situaties hebben gemeld bij Woonstad. “Maar er werd te weinig gedaan”, aldus een van hen.

Veel bewoners voelen zich niet serieus genomen in hun zorgen over de veiligheid. “Portiekdeuren zijn veel te makkelijk open te breken, met meerdere explosies tot gevolg. In 2022 was er ook een explosie in mijn portiek. Het is alsof we niet gehoord worden.”

Kevin van Eikeren van Woonstad spreekt dat tegen. “Na de eerste explosie in 2022 zijn we direct in actie gekomen. We werken nauw samen met de politie door extra camera’s te plaatsen en vaker controles uit te voeren. Een explosie en brand zijn ingrijpende gebeurtenissen, maar wij zijn gespecialiseerd in het bouwen van woningen, geen bunkers.”

In verband met de explosie op 10 september heeft de politie drie verdachten uit Nieuwerkerk aan den IJssel opgepakt. Het is onduidelijk of daarbij ook de man zit die het explosief heeft neergelegd en wat zijn motief was.

Share.
Exit mobile version