NOS Nieuws

  • Ruben Eg

    redacteur economie

  • Ruben Eg

    redacteur economie

“Een beursjaar om in te lijsten”, zo concludeerden de beursanalisten precies een jaar geleden over het beleggersjaar 2023. Want ondanks veel politieke en macro-economische onzekerheden deden de beurzen het toen wereldwijd prima. En 2024? “Daar kan een lijstje voor worden bij gepakt”, zegt beursanalist Corné van Zeijl van Cardano. “Dit was echt weer een briljant jaar op de beurs.”

Hij wijst op de MSCI World, de index die de aandelen van grote en middelgrote bedrijven uit 23 landen volgt. “Die heeft in 2024 een rendement van bijna 20 procent behaald. Dat is meer dan wat je op een spaarrekening krijgt.”

In Amsterdam tikte de AEX in juli een historisch hoogtepunt van 949 punten aan. Hierop volgde een dip door vrees over een Amerikaanse recessie. Vanmiddag eindigde de belangrijkste graadmeter van de Amsterdamse beurs op een slotstand van 878,63 punten.

Ook Peter Siks, beleggerstrainer bij Saxo, spreekt van “een prima jaar” op de beurs. “Er zijn wel wat individuele winnaars en verliezers. Het hoofdfonds op de Amsterdamse beurs, de AEX, deed het met bijna 12 procent best goed. De Franse beurs eindigde in de min. Dat komt door alle politieke onrust daar. In Duitsland staat de beurs weer op een plus van bijna 19 procent. Daar lijkt het erop dat de belegger alle geopolitieke onrust aan zich voorbij laat gaan.”

Winnaars en verliezers

Van Zeijl en Siks noemen in koor Siemens Energy als best presterende aandeel in Europa. Wie begin dit jaar een aandeel voor bijna 12 euro kocht, ziet dat de koers nu met ruim 323 procent in waarde is gestegen.

“Ongekend, maar ook heel raar”, concludeert Van Zeijl. “Siemens Energy zit met windmolens in duurzame energie, en dat deed het dit jaar slecht op de beurs. Maar ze zitten nu ook in nucleaire energie en het verstevigen van het elektriciteitsnet. Kennelijk zien beleggers daar toekomst in.”

Ook het Duitse Rheinmetall wordt een grote winnaar genoemd. “Omdat dit bedrijf vanuit defensie veel orders krijgt”, legt Siks uit. “Daartegenover deden Duitse autobouwers, zoals Volkswagen en BMW, het juist weer heel slecht.”

Beurzen wereldwijd

Beursindex: Rendement:
AEX (Amsterdam) +11,67%
CAC-40 (Parijs) -1,99%
DAX (Frankfurt) +18,72%
FTSE 100 (Londen) +5,85%
Dow Jones (New York) +12,88%
Nasdaq (Wall Street) +36,03%
Nikkei (Tokio) +19,85%
HangSeng (China) +19,49%

De grote winst op de wereldaandelenindex is vooral toe te schrijven aan de jubelstemming op de Amerikaanse beurzen. Twee derde van de bedrijven in de MSCI World-index zijn ondernemingen uit de VS.

“Het zal erom hangen, maar dit jaar kan het beste van het afgelopen decennium worden”, verwacht Van Zeijl. “Sowieso gaat het heel goed met het bedrijfsleven in de Verenigde Staten: minder regels, lagere belastingen, goedkope energie. Na de verkiezingszege van Donald Trump deden de grote Amerikaanse technologiebedrijven het alleen maar beter, omdat iedereen verwacht dat hij de regels voor hen gaat versoepelen.”

Cyclische bedrijven

Waar de winnaars en verliezers op de Amsterdamse beurs vorig jaar zo ongeveer allemaal uit dezelfde hoek kwamen, geeft 2024 een wat onsamenhangend beeld. Techinvesteerder Prosus is met een koerswinst van ruim 42 procent de afgetekende winnaar, gevolgd door levensmiddelenfabrikant Unilever.

“Veel winnaars op de Amsterdamse beurs waren aandelen die altijd onderpresteerden”, legt Van Zeijl uit. “Unilever heeft bijvoorbeeld eindelijk rigoureus ingegrepen in de kosten en winstgevendheid. Zó veel dat beleggers er kennelijk weer vertrouwen in hebben. Verder zijn de winnaars en verliezers vooral bedrijven die afhankelijk zijn van externe factoren, zoals de arbeidsmarkt of weersomstandigheden. Bij de verliezers zie je chemie, staal en uitzendbureau Randstad.”

Stijgers en dalers aan de Amsterdamse beurs:

Sterkste stijgers in AEX Koerswinst Sterkste dalers in AEX Koersverlies
Prosus +49,12% Randstad -26,02%
Unilever +25,14% Heineken -25,28%
Wolters Kluwer +24,63% AkzoNobel -22,53%
Adyen +23,18% ArcelorMittal -12,64%
RELX +22,05% IMCD -8,92%

Ondertussen nam onder beleggers de populariteit van cryptomunten in 2024 alleen maar verder toe. Zo vestigde de prijs van de bitcoin record na record, vooral na de verkiezingszege in de VS van bitccoinfan Donald Trump.

De komst begin dit jaar van een index voor deze munten, een zogeheten ETF, was volgens Siks een sterke prikkel om meer beleggers enthousiast te maken. “Dat was toch wel de beursgang van de bitcoin. De stijging van bijna 130 procent dit jaar is echt opvallend.”

Beleggingsrecord

Aangemoedigd door het positieve beursnieuws gingen Nederlanders dit jaar onverminderd door met beleggen. In januari hadden Nederlandse huishoudens volgens De Nederlandsche Bank (DNB) bij elkaar 171 miljard euro belegd in aandelen, fondsen en obligaties.

Het record van bijna 183 miljard euro belegd vermogen uit december 2021 werd dit jaar in mei verbroken. In november groeide dit door naar 193 miljard euro.

Nederlanders belegden niet alleen, ze bleven ondertussen ook sparen. De spaargeldberg bereikte dit jaar een nieuw record, blijkt uit DNB-cijfers. In oktober hadden huishoudens samen 480,413 miljard euro op hun spaarrekeningen geparkeerd.

Sparen leverde dit jaar ook weer iets op. In oktober stond de rente op een gemiddelde spaarrekening op 1,47 procent. Spaarrekeningen met een vaste looptijd, zogeheten deposito’s, hadden een gemiddelde rente van 2,56 procent. Wel is de rente op gewone spaarrekeningen nog maar de helft van de ongeveer 3 procent die spaarders er in 2008 voor kregen.

Share.
Exit mobile version