Het exterieur van het hoofdkantoor van De Nederlandsche Bank in Amsterdam

NOS Nieuws

Na een renovatie van bijna vijf jaar gaan de deuren van De Nederlandsche Bank (DNB) in Amsterdam morgen weer open. Vanaf dan is het hoofdkantoor voor het eerst voor iedereen toegankelijk via dezelfde toegangsdeur aan het Frederiksplein. “Alle medewerkers, de president van de bank, scholieren. Iedereen die hier graag een kijkje wil nemen of een kop koffie wil drinken”, aldus directeur Maaike van Leuken tegen AT5.

Onder het gebouw lag tot de renovatie de Nederlandse goudvoorraad opgeslagen. DNB was daardoor ontoegankelijk voor het publiek en bovendien vonden veel Amsterdammers het maar een lelijk gebouw. Inmiddels is al het geld en goud verplaatst naar Zeist. En het gebouw is van onder tot boven aangepakt. Het goud keert niet terug, de medewerkers vanaf morgen wel.

Schatkamer

De Satelliet – de ronde toren bij het gebouw – heeft plaatsgemaakt voor een publieke stadstuin. De begane grond is dus vrij toegankelijk geworden en vanaf maart ook de kelder. Het publieke deel rond de voormalige goudkluis heet nu De Nieuwe Schatkamer.

“Dat wordt een ruimte met drie verdiepingen”, zegt architect Francine Houben. “Daar komen bijvoorbeeld tentoonstellingen. Over wat De Nederlandsche Bank is, maar ook over economie en over de betekenis en de geschiedenis van geld. Het idee is ook dat hier veel scholen heen gaan komen. Lagere scholen, middelbare scholen, mbo, hbo, universiteit. We willen het voor alle niveaus toegankelijk maken.”

De vernieuwde DNB

Houben is erg content met het resultaat. “Ik hoop echt dat straks ook de Amsterdammers en de Nederlanders hier heel blij mee zijn. Want het was toch een gebouw met een negatief imago. Het hoorde altijd in het rijtje lelijkste gebouwen van Amsterdam. Ik denk dat dit nu een fantastisch gebouw is. Om in te werken, maar ook voor het publiek.”

Uitzicht

Bovenin op de zestiende verdieping heb je een uniek uitzicht over de stad, maar dat is in principe alleen bestemd voor de ogen van DNB-medewerkers. “Maar we hebben natuurlijk wel de Open Toren Dag en de Open Monumentendag. We zijn aan het kijken of we het op bepaalde momenten voor mensen mogelijk kunnen maken om hier een kijkje te komen nemen”, zegt Van Leuken.

Share.
Exit mobile version