NOS Nieuws•
In Deventer is het jaarlijkse Dickens Festijn weer begonnen. Het is de 32ste editie van het evenement waarbij 950 vrijwilligers in vaak zelfgemaakte kostuums de boeken van de 19e-eeuwse Britse schrijver Charles Dickens tot leven brengen. De binnenstad is vol met kerstversieringen.
Er worden dit weekeinde 125.000 bezoekers verwacht. Om die bezoekersstroom veilig door de binnenstad te leiden, is er een vaste wandelroute en slechts één entree. Net als vorig jaar zou de wachttijd bij die entree kunnen oplopen tot 2,5 uur, waarschuwt directeur Martijn Westenbrink bij de regionale omroep Oost.
Maar in tegenstelling tot vorig jaar verwacht hij dat het wachten geen saaie bedoening wordt. “Dit jaar zal Charles Dickens er zelf ook zijn om de wachtrijen welkom te heten”, aldus Westenbrink.
“De wachtrij wordt ook vermaakt door een demonstratie van strijdbare arbeiders en arme sloebers, die protesteren tegen gezondheidsklachten, luchtvervuiling, kinderarbeid en uitbuiting door de hoge heren. De voorman van deze troep houdt een vlammend betoog. En er wordt gezongen.”
Emmy Strik
Het Dickens Festijn werd in 1991 voor het eerst gehouden naar een idee van Emmy Strik. Zij had een kruiden- en theewinkeltje aan een van de smalle straatjes in de Deventer binnenstad en wilde de stad een beetje opvrolijken in de grijze, donkere dagen voor Kerstmis. De legende wil dat ze het Dickens Festijn ’s avonds in bed bedacht. Dat de gemeente Deventer in eerste instantie niets in het idee zag, hield haar niet tegen. De eerste editie organiseerde ze samen met haar echtgenoot op de Walstraat.
Inmiddels is de gemeente allang aan boord bij de organisatie, maar de basis van het evenement is nog altijd hetzelfde. Vrijwilligers spelen personages na uit de boeken van Dickens zoals Oliver Twist en – natuurlijk – Ebenezer Scrooge, de vrek die een misantroop wordt uit A Christmas Carol. Daarnaast is er theater, is er live muziek en zijn er verschillende kerstmarkten.
“We hebben natuurlijk al een prachtig onderhouden middeleeuwse binnenstad in Deventer en daar maken we dankbaar gebruik van als decor. Maar het zijn vooral de bewoners, de koren en de acteurs die dat decor tot leven brengen en er een victoriaans stadsgevoel van maken”, in de woorden van Westenbrink.
Nieuw dit jaar is dat de toegang voor mensen met een beperking nu ook is geregeld: er lopen vrijwilligers rond in herkenbare witte jasjes met ‘rolstoellogo’. Zij zijn beschikbaar voor vragen. “Maar de vrijwilligers zullen zelf ook actief rolstoelgebruikers benaderen die in de wachtrij staan en hen begeleiden naar een aparte rolstoelingang om het evenement voor hen zo comfortabel mogelijk te maken”, aldus Westerbrink.
Geld ophalen
De toegang is gratis. Nog wel, zegt de directeur voorzichtig. Want het evenement groeit uit zijn jasje. Al die bezoekers, inmiddels ook uit Duitsland, geven weliswaar veel geld uit. Maar de organisatie kost ook steeds meer. Dit keer merken de bezoekers dat pas aan het eind van hun wandeling door de Deventer binnenstad, als een vrijwillige bijdrage wordt gevraagd.
Volgend jaar moeten ze hoogstwaarschijnlijk entree betalen bij de ingang. “Om er zeker van te zijn dat de kosten kunnen worden weggestreept door de inkomsten, zullen we geld aan de voorkant van het evenement moeten ophalen”, zegt Westerbrink. Hij denkt dat een kaartje 5 tot 6 euro gaat kosten.