Rubio: Direct gesprek met Hamas was eenmalig
Het gesprek tussen Hamas en de Amerikaanse gezant Adam Boehler was eenmalig, zegt de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rubio. Volgens heeft het gesprek geen succes gehad.
“Het was een eenmalige situatie waarin onze speciale gijzelaars-gezant, wiens taak het is om de Israëlische gijzelaars vrij te krijgen, direct een gesprek kon voeren met iemand die macht had over deze mensen. Hij kreeg toestemming daarvoor en werd aangemoedigd om dit ook te doen”, aldus Rubio. “Helaas heeft het tot nu toe nog geen vruchten afgeworpen. Maar dat betekent niet dat het verkeerd was om het te proberen.”
In het vervolg zullen de onderhandelingen weer zoals gewoonlijk lopen via de Amerikaanse Midden-Oostengezant Steve Witkoff, sluit Rubio af. Die onderhandelingen gaan via Qatar en Egypte.
Gisteren zei Boehler zelf in een interview met CNN dat het gesprek met Hamas “nuttig” was. Ook zei hij niet te kunnen uitsluiten dat er meer gesprekken zullen volgen. Dat lijkt nu van tafel.
Het was de eerste keer sinds 1997 dat er een direct gesprek plaatsvond tussen Hamas en de VS. Washington had decennialang het beleid om niet direct met terroristische organisaties te onderhandelen.
Vooral in de Israëlische media kwam er veel kritiek op het praten met Hamas. Times of Israel noemde Boehler “gevaarlijk naïef”. Volgens de Israëlische krant zouden “Hamasleiders vol ongeloof lachen” na hun interacties met de man. “Niemand lacht in Israël, al helemaal niet de families van de gijzelaars.”
Libanese militair verwond en gevangengenomen door Israëlische troepen
Israëlische troepen hebben een Libanese militair in het zuiden van Libanon beschoten, verwond en gevangengenomen. Dat zegt het Libanese leger. Israël heeft niet gereageerd.
De militair was volgens Libanon in burger op het moment dat hij werd beschoten. “Deze agressie is onderdeel van een serie schendingen van de Israëlische vijand tegen burgers”, aldus het leger.
Sinds het ingaan van het staakt-het-vuren tussen Hezbollah en Israël in november vorig jaar heeft het Israëlische leger nog regelmatig Hezbollah-doelen onder vuur genomen, naar eigen zeggen in reactie op schendingen van het bestand. Ook houdt Israël in weerwil van het bestand nog vijf strategische locaties in het zuiden van Libanon bezet.
Het Libanese leger heeft, zoals werd afgesproken onder het bestand, posities in het zuiden van Libanon ingenomen om te verhinderen dat Hezbollah zich daar kan hergroeperen.
Twee doden bij Israëlische aanval in Centraal-Gaza
Bij een Israëlische droneaanval in Centraal-Gaza zijn zeker twee doden gevallen en meerdere mensen gewond geraakt. Dat meldt het Palestijnse persbureau Wafa. Het Israëlische leger bevestigt een luchtaanval te hebben uitgevoerd en zegt dat drie mensen die een explosief wilden plaatsen doelwit waren. Dit valt niet te controleren.
Het leger zegt ook het vuur te hebben geopend op Palestijnen in Gaza-Stad, eveneens vanwege het plaatsen van een bom. Palestijnse bronnen maken hier geen melding van. Sinds het ingaan van het staakt-het-vuren in januari zijn ruim honderd Palestijnen gedood bij Israëlische aanvallen, aldus het ministerie van Gezondheid in Gaza.
Bakkerijen in Gaza sluiten door gebrek aan brandstof
6 van de 22 bakkerijen in de Gazastrook hebben moeten sluiten vanwege een gebrek aan gas. Dat zegt Abdel-Nasser Al-Ajrami, het hoofd van de bakkersvakbond in Gaza. tegen persbureau Reuters.
De gastekorten zijn een gevolg van de Israëlische blokkade van noodhulp die vorige week werd ingesteld. Als de grens niet open gaat voor noodhulp dreigen de nog operationele bakkerijen binnen een week ook dicht te gaan door een gebrek aan brandstof of bloem, zegt Al-Ajrami.
Ook het Internationale Rode Kruis waarschuwt dat voedselvoorraden op beginnen te raken. “Als je al eieren of kip kan vinden, zijn de prijzen zo hoog dat ze onbetaalbaar zijn voor de meerderheid van de Gazanen”, zegt een woordvoerder van de hulporganisatie.
Bondgenoten uiten kritiek op Israël: afsluiten stroom voor Gaza ‘onacceptabel’
Het Verenigd Koninkrijk en Duitsland, bondgenoten van Israël, hebben kritiek geuit op de beslissing om geen stroom meer toe te laten tot Gaza, nadat het een week geleden alle noodhulp al had stopgezet. “We zijn diep bezorgd door de berichten en dringen er bij Israël op aan de restricties op te heffen”, zegt de Britse premier Starmer.
“Het tegenhouden van goederen voor Gaza, waaronder basisbehoeften zoals elektriciteit, brengt het risico met zich mee dat Israël zijn verplichtingen onder internationaal recht schendt”, aldus Starmer.
Een woordvoerder van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken noemt de stroomafsluiting “onacceptabel en niet in lijn met verplichtingen onder internationaal recht”. Het blokkeren van hulp bedreigt Gaza “wederom met voedseltekorten”, zegt ze.
De Israëlische minister van Energie kondigde gisteren aan de stroomtoevoer naar Gaza te stoppen om Hamas te dwingen akkoord te gaan met de Israëlische voorwaarden voor de verlenging van het staakt-het-vuren. De meeste elektriciteit in Gaza wordt opgewekt door generatoren en zonnepanelen, maar één belangrijke ontziltingsinstallatie ontving tot gisteren nog Israëlische stroom.
De Palestijnse Autoriteit, het Palestijnse gezag op de bezette Westelijke Jordaanoever, noemt de afsluiting van stroom “een escalatie in de genocide”. Hamas noemde het eerder “goedkope en onacceptabele chantage”.
Koelkast als vissersboot in Gaza
Khaled Habib, een visser in Gaza-Stad, vertelt hoe hij een koelkastdeur gebruikt als vlot om te vissen op zee. De vissersvloot is grotendeels verwoest door Israëlische bombardementen tijdens de oorlog.
“Vissen is gevaarlijk, ook al is er nu een wapenstilstand. Als we de zee op gaan, schieten Israëlische boten op ons”, zegt Habib.
Sinds het ingaan van het staakt-het-vuren tussen Hamas en Israël in januari zijn bij Israëlische aanvallen meerdere keren vissers gewond geraakt, meldden Palestijnse bronnen. Vorige week zei het Israëlische leger dat het een “verdachte motorboot” had beschoten nadat deze de “veiligheidsrestricties” had geschonden.
Kort na het uitbreken van de oorlog in oktober 2023 beschoot Israël de vissershaven in Gaza-Stad en verbood het vissers de open zee op te gaan. De dagelijkste visvangst tussen oktober 2023 en april 2024 was slechts 7,3 procent van die in 2022, volgens cijfers van de VN-landbouworganisatie FAO.

Koelkastdeur als vissersboot in Gaza
Israëlische delegatie vandaag naar Qatar, Hamas ‘wacht af’
Een Israëlische delegatie reist vandaag af naar Qatar voor de hervatting van gesprekken over het staakt-het-vuren. Dat melden Israëlische media. Het Israëlische veiligheidskabinet heeft gisteren groen licht gegeven aan de delegatie, die wordt geleid door een voormalig chef van de veiligheidsdienst en een adviseur van Netanyahu.
Een woordvoerder van Hamas, Abdul Latif al-Qanou, zegt dat de groep zich de afgelopen dagen “flexibel” heeft opgesteld op verzoek van de gezant van Trump en van de bemiddelaars. “We wachten het resultaat van de aankomende onderhandelingen af,” zegt Al-Qanou. “Israël moet akkoord gaan met de overgang naar de tweede fase” van het bestand.
Deze tweede fase had vorige week al moeten ingaan en voorziet in een einde van de oorlog, terugtrekking van Israël uit de Gazastrook en vrijlating van de overgebleven gijzelaars. Israël blokkeert sinds vorige week noodhulp voor de Gazastrook en sloot gisteren ook de elektriciteit af om Hamas te dwingen gijzelaars vrij te laten zonder deze tweede fase in te gaan.
Tegenstrijdige berichten uit Iran over onderhandelen met VS
Iran heeft tegenstrijdige berichten verstuurd over de mogelijkheid te onderhandelen over zijn nucleaire programma met de VS. Gistermiddag schreef Iraanse missie bij de VN op X dat Iran open staat voor dergelijke onderhandelingen, mits deze alleen gaan over de “potentiële militarisering” van het nucleaire programma.
Maar een paar uur later ontkrachtte de minister van Buitenlandse Zaken van Iran, Abbas Araghchi, dit bericht. Hij schreef op X dat Iran’s nucleaire programma “volledig vreedzaam” is, dat altijd was en altijd zal blijven. “Er niet niet zo iets als potentiële militarisering”, schreef hij. “We zullen niet onder druk en intimidatie onderhandelen”.
De berichten komen op reactie op een onderhandelverzoek – en dreigement – van Trump. Vrijdag zei de Amerikaanse president dat hij een brief naar Iran’s hoogste leider, Ali Khamenei, had gestuurd om gesprekken over een nucleaire deal op te starten. “Ik hoop dat je gaat onderhandelen want als we militair moeten ingrijpen wordt dat verschrikkelijk”, schreef Trump naar eigen zeggen in deze brief.
De VS, Israël en andere westerse landen zijn bang dat Iran zijn nucleaire programma gebruikt om een atoombom te maken, wat het land zelf ontkent. In januari zei Iran wel uranium te gaan verrijken tot een niveau dat dicht bij het benodigde niveau voor zo’n bom komt. Israël heeft meerdere keren gedreigd nucleaire installaties in Iran aan te vallen.
Israëlisch Songfestival-nummer gepresenteerd: ‘New Day Will Rise’
Israël heeft het nummer en de videoclip gepresenteerd waarmee het land in mei meedoet aan het Eurovisie Songfestival: New Day Will Rise van zangeres Yuval Raphael (24). Zij overleefde als bezoeker de aanslag van Hamas op het muziekfestival Nova, op 7 oktober 2023.
Raphael vertelde eerder in interviews dat ze gewond raakte aan haar hoofd en benen door een explosief. Dat was door Hamas-strijders in een schuilkelder gegooid waar zij met tientallen andere bezoekers heen was gevlucht. Ze overleefde het geweld die dag door zich acht uur lang stil te houden onder de levenloze lichamen van anderen.
Concrete verwijzingen naar die dag zitten er niet in het nummer, dat gaat over het overwinnen van pijnlijke herinneringen. In de videoclip is Raphael met een groep vrienden aan het picknicken in een grasveld vol anemonen, een symbolische bloem voor het zuiden van Israël. Het nummer is gezongen in het Frans, Engels en Hebreeuws.
Deelnemers aan het Songfestival mogen in hun muziek geen politieke statements maken. De Israëlische kandidaat Eden Golan werd daarom vorig jaar door organisatie EBU gedwongen haar nummer Hurricane aan te passen, voordat ze mocht meedoen.
De videoclip van Raphael:
Prominente pro-Palestijnse activist opgepakt op campus in New York
De Amerikaanse immigratiedienst heeft een Palestijnse student opgepakt die een prominente rol speelde bij de pro-Palestijnse demonstraties op de campus van Columbia University, in New York. Mahmoud Khalil werd gisteren gearresteerd op de campus en loopt nu het risico om uitgezet te worden, zo melden buitenlandminister Rubio en het ministerie van Binnenlandse Veiligheid (DHS) via sociale media. Khalil heeft een permanente verblijfsvergunning voor de VS, een green card, en is getrouwd met een Amerikaanse vrouw.
Khalil wordt verdacht van “het leiden van activiteiten in de lijn van Hamas”, zo zegt DHS. Rubio zegt dat de VS “de visa en verblijfsvergunningen gaat intrekken van Hamas-supporters in de VS, zodat ze uitgezet kunnen worden.” De student en activist was een van de leidende figuren bij anti-oorlogsdemonstraties vorig jaar, waarbij op Columbia tentenkampen werden opgezet en een universiteitsgebouw werd bezet.
De Amerikaanse wet verbiedt materiële of financiële steun aan terroristische groepen zoals Hamas, maar het is onduidelijk waarop Khalils arrestatie nu precies is gebaseerd. Een woordvoerder van de mensenrechtengroep New York Civil Liberties Union zegt dat die “een angstaanjagende escalatie is van Trumps hardhandige aanpak van pro-Palestijnse meningen, en agressief misbruik van immigratieregels”.
President Trump zei een paar dagen geleden al dat hij financiële steun zou intrekken voor Columbia, ter waarde van zo’n 400 miljoen dollar, omdat die universiteit vorig jaar te weinig zou hebben gedaan tegen antisemitische uitingen tijdens demonstraties op de campus.