Gebed voor Gaza in tientallen Nederlandse moskeeën
In tientallen Nederlandse moskeeën is vanavond aandacht besteed aan de oorlog in Gaza. Onder meer de koepelorganisatie van islamitische organisaties in de regio Haaglanden SIORH had opgeroepen om in de smeekbede, die vaker bij diensten wordt uitgesproken, in het bijzonder stil te staan bij de situatie in Gaza.
Veel moskeeën besteden normaal gesproken in de smeekbede al aandacht aan de situatie in Gaza, maar nu werd specifiek opgeroepen om daaraan deel te nemen. Onder meer moskeeën in Den Haag, Rotterdam en Utrecht gaven hier gehoor aan.
Moskeeën doen speciale smeekbede voor de Palestijnse bevolking in Gaza
Trump op persconferentie met Netanyahu: ‘Directe gesprekken met Iran’
De VS en Iran gaan direct onderhandelen over het Iraanse nucleaire programma. President Trump heeft dat bekendgemaakt in Washington. Het nieuws is nog niet bevestigd door Iran.
Trump deed de mededeling in het Oval Office op een persconferentie met de Israëlische premier Netanyahu. Die is in Washington om te praten over Amerikaanse importheffingen, Gaza en Iran. Trump zei dat zaterdag een “belangrijke bijeenkomst op hoog niveau” is gepland tussen Amerikaanse en Iraanse functionarissen.
Trump herhaalde dat hij vindt dat koste wat het kost voorkomen moet worden dat Iran kernwapens ontwikkelt en stelde dat “de situatie zeer gevaarlijk wordt”, al is niet helemaal duidelijk wat hij daarmee bedoelde. “We zullen zien wat er gaat gebeuren. En ik denk dat iedereen het erover eens is dat een deal sluiten de voorkeur heeft.” Hij stelde snel een akkoord te willen, omdat hij niet betrokken zou willen zijn bij “het alternatief”. Trump zinspeelde in het verleden meermaals op militaire acties tegen Iran.
Iran heeft nog niet gereageerd. In het verleden wees het land Trumps voorstellen voor directe gesprekken af. Iran zei toen een voorstander te zijn van indirecte onderhandelingen via Oman.
Israëlische leger: hulpverleners gedood wegens ‘waargenomen dreiging’
Het Israëlische leger stelt dat uit voorlopig onderzoek blijkt dat de vijftien hulpverleners vorige maand gedood werden vanwege “een waargenomen dreiging na een eerdere confrontatie in het gebied”. Afgelopen weekend zei Israël ook al dat de situatie als dreigend werd beoordeeld. Verder houdt Israël vol dat zes van de slachtoffers Hamas-militanten waren. Daarvoor wordt geen bewijs geleverd.
De vijftien hulpverleners werden op 23 maart gedood bij een Israëlische aanval bij Rafah. Ze reden in een konvooi dat bestond uit een wagen van de Verenigde Naties, een brandweerwagen van de Palestijnse burgerbescherming en ambulances van de hulporganisatie Palestijnse Rode Halve Maan. Een week later werden de hulpverleners teruggevonden in een massagraf.
In eerste instantie verklaarde het leger het konvooi te hebben aangevallen omdat het zich “verdacht” verplaatste, zonder verlichting of herkenningstekens. Betrokken hulporganisaties spraken dat tegen. Volgens Jagan Chapagain, hoofd van de Internationale Federatie van het Rode Kruis (IFRC), droegen de hulpverleners “emblemen die hen hadden moeten beschermen” en waren hun ambulances “duidelijk gemarkeerd”.
Toen afgelopen zaterdag uit nieuwe videobeelden bleek dat de voertuigen wel degelijk met autoverlichting en zwaailichten reden en bedrukt waren met het logo van de Rode Halve Maan, erkende Israël dat de eerste verklaring niet klopte. Op de beelden is te zien dat het duidelijk herkenbare konvooi van ambulances richting een stilstaand voertuig rijdt. Na het uitstappen namen Israëlische militairen de hulpverleners minutenlang onder vuur.
De beelden van de aanval op het konvooi kunnen als schokkend worden ervaren:
Beelden van aanval op Palestijnse hulpkonvooi gepubliceerd
De Israëlische officier Yaniv Asor stelt dat de aanval nog verder wordt onderzocht. De definitieve uitkomst wordt ergens de komende dagen verwacht. Hulporganisaties hebben daar echter weinig vertrouwen in. Het land heeft in het verleden vaker dergelijke interne onderzoeken aangekondigd, maar dat leidde zelden tot vervolgingen.
Gesprek met studenten Radboud over banden Israëlische scholen gestopt vanwege banners
Een gesprek met studenten aan de Radboud Universiteit in Nijmegen over het advies om de samenwerking met Israëlische universiteiten te verbreken, is vandaag na 20 minuten afgebroken. De universiteit stopte de sessie omdat vier studenten banners omhooghielden. Dat zou tegen de afspraken zijn. De studenten spreken dat tegen.
Een speciale commissie kwam onlangs met het advies aan de onderwijsinstelling om de samenwerking met de Hebrew University in Jeruzalem en de Tel Aviv University op te schorten. De commissie stelt dat beide universiteiten bijdragen aan “ernstige en systematische mensenrechtenschendingen” in de Palestijnse gebieden.
“We hadden een inhoudelijk gesprek, en daarbij zijn banners niet gebruikelijk”, zegt een woordvoerder van de universiteit over het afbreken van het gesprek. Of er een nieuwe sessie ingepland zal worden, is nu niet duidelijk.
Een woordvoerder van de studentenactiegroep ‘Nijmegen 4 Palestine’ zegt dat de universiteit met de beëindiging van de sessie alle meningen van studenten neerslaat. “Er wordt gevraagd om onze mening, en die kun je ook geven door een banner op te houden.” Volgens de studenten waren de vier mensen met de banners stil en verstoorden ze het gesprek verder niet. Bij het gesprek waren volgens de actiegroep zo’n honderd mensen aanwezig.
De studenten zeggen vooral veel frustratie te voelen over de gebeurtenissen van vandaag. “Als het college van bestuur deze meeting zo belangrijk acht, moeten ze het niet stopzetten voor zoiets kleins”, aldus de woordvoerder. “We hopen dat de universiteit de ernst van de situatie inziet. Het is echt tijd om een besluit te nemen.”
Nederland gaat militaire goederen richting Israël strenger controleren
Nederland gaat de door- en uitvoer van militaire goederen naar Israël strenger controleren. Die goederen konden tot nu toe op één vergunning de grens over, maar zullen voortaan per keer worden gecontroleerd. Volgens ministers Klever (Buitenlandse Handel) en Veldkamp (Buitenlandse Zaken) is dat “wenselijk gelet op de veiligheidssituatie in Israël, de Palestijnse gebieden en de bredere regio”.
Onder de nieuwe regel vallen ook zogeheten dual-use-goederen, dat zijn producten die zowel voor vreedzame doeleinden als voor oorlogsvoering kunnen worden gebruikt. Het gaat bijvoorbeeld om routers voor netwerkbeveiliging. Volgens de ministers is het “onwaarschijnlijk” dat dit soort goederen tot nu toe voor militaire doeleinden zijn gebruikt.
Hulporganisaties willen meer actie van kabinet tegen Israël
Vijf hulporganisaties roepen het kabinet op om veel duidelijker stelling te nemen tegen het escalerende geweld in Gaza. Diplomatieke druk is volgens hen niet genoeg om Israël tot een andere koers te bewegen.
Oxfam Novib, Amnesty International, Pax, Save the Children en Artsen zonder Grenzen zaten vanochtend met premier Schoof en minister Veldkamp van Buitenlandse Zaken om tafel. Tot hun teleurstelling is het kabinet niet van plan om veel meer te doen dan Israël aanspreken op naleving van het humanitair oorlogsrecht.
Leger Israël: ‘Gedode journalist was terrorist’
De gedode journalist die in een mediatent zat bij een ziekenhuis in Khan Younis, wordt door Israël beschouwd als een terrorist van Hamas. Dat meldt het Israëlische leger over de aanval die het vannacht uitvoerde op de tent bij het Nasser-ziekenhuis in het zuiden van Gaza.
Volgens het leger gaat het om Hassan Abdel Fattah Muhammad Aslih, die “onder de dekmantel van journalist opereerde” en ook “deelnam aan het bloedbad van Hamas” op 7 oktober 2023. “Gedurende het bloedbad documenteerde en uploadde hij plunderingen, brandstichting en moord op sociale media”, aldus het leger, dat ook zegt dat er voor de aanval van vannacht “veel stappen” zijn ondernomen om de kans op burgerslachtoffers te verkleinen, waaronder het gebruik van precisiewapens. De beweringen van Israël kunnen niet meteen worden geverifieerd.
Op sociale media worden beelden gedeeld van Aslih die verslag doet van de aanval op 7 oktober. Op sommige accounts wordt beweerd dat hij daar bij kon zijn omdat hij voorkennis had van de aanval. Ook komt veelvuldig een foto van Aslih voorbij die poseert met Hamas-leider Yahya Sinwar. Sinwar werd in oktober vorig jaar gedood. Hij wordt gezien als het brein achter de 7 oktober-aanvallen.
Video: de tent waar journalist werd gedood door Israëlische aanval
In de post hieronder hadden we het al over de Israëlische aanval op een mediatent buiten het Nasser-ziekenhuis in Khan Younis. Die tent vloog in brand, waarbij een verslaggever voor de nieuwswebsite Palestine Today werd gedood.
Een andere journalist ging de tent bekijken:
Journalist gedood bij Israëlische aanval
Journalist gedood bij Israëlische aanval op tent bij ziekenhuis Khan Younis
Israël heeft afgelopen nacht luchtaanvallen uitgevoerd op twee grote ziekenhuizen in de Gazastrook. Hierbij zijn minstens twee mensen gedood, onder wie een lokale journalist. Daarnaast raakten nog eens negen mensen gewond, onder wie zes journalisten, meldt persbureau AP op basis van Palestijnse medische bronnen. Bij andere aanvallen in de Gazastrook zijn 15 mensen gedood.
Een mediatent buiten het Nasser-ziekenhuis in Khan Younis vloog in brand, waarbij een verslaggever voor de nieuwswebsite Palestine Today en nog een man werden gedood. Het Israëlische leger heeft verklaard dat het een aanval was op een Hamas-militant, zonder verdere informatie te verstrekken. AP meldt dat Israël ook tenten heeft aangevallen aan de rand van het Al-Aqsa-ziekenhuis in centraal Gaza. Of daar slachtoffers zijn gevallen, is niet duidelijk.
Wat de journalisten deden in de tent bij het Nasser-ziekenhuis, is ook niet duidelijk. Eind vorige maand was het ziekenhuis nog doelwit van een Israëlische aanval waarbij vijf mensen werden gedood. Het doelwit van de aanval was Ismail Barhoum, een politiek leider van Hamas. Zijn dood werd door Hamas bevestigd.
De Israëlische aanval komt enkele dagen nadat het Watson Institute for International and Public Affairs in een rapport meldde dat de oorlog in Gaza een van dodelijkste is voor journalisten. De in de VS gevestigde denktank zei dat het Israëlische leger 232 journalisten heeft gedood sinds 7 oktober 2023.
-
Reuters
De schade aan de tent wordt bekeken waarin de journalisten verbleven -
Reuters
De schade aan de tent wordt bekeken waarin de journalisten verbleven -
Reuters
De schade aan de tent wordt bekeken waarin de journalisten verbleven
‘Netanyahu vloog om vanwege arrestatiebevel ICC, ook Nederland gemeden’
Zoals we al meldden, is de Israëlische premier Netanyahu in de Verenigde Staten voor onder meer een ontmoeting met president Trump. De premier en president gaan waarschijnlijk in gesprek over de importtarieven die Israël opgelegd heeft gekregen, maar ook de oorlog in Gaza is gespreksonderwerp.
De Israëlische krant Haaretz meldt dat het vliegtuig dat de Israëlische premier van Hongarije naar de VS vervoerde, 400 kilometer omvloog om het luchtruim te vermijden van verschillende landen. Vorig jaar november heeft het ICC een arrestatiebevel uitgevaardigd voor Netanyahu en zijn voormalige minister van Defensie Gallant vanwege oorlogsmisdaden tegen Palestijnen in Gaza. Volgens Haaretz dacht Israël dat Nederland, Ierland en IJsland hadden kunnen optreden om het arrestatiebevel uit te voeren.
-
Reuters
De aankomst van de Israëlische premier Netanyahu en zijn vrouw Sara in Washington, D.C. -
Reuters
De aankomst van de Israëlische premier Netanyahu en zijn vrouw Sara lopen in Washington, D.C.
Netanyahu was dus in Hongarije, waar hij gesprekken voerde met premier Viktor Orban. Voor het bezoek van Netanyahu aan Hongarije kondigde Orbans regering aan uit het Internationaal Strafhof te stappen. Orban had ook al gezegd dat zijn regering het arrestatiebevel van het ICC niet zou respecteren.
Verwacht wordt dat het een jaar gaat duren voordat de exit van Hongarije uit het ICC van kracht wordt.
Raketaanval Hamas op zuiden van Israël, een gewonde
Hamas heeft raketten afgevuurd op steden in het zuiden van Israël. Het Israëlische leger zei dat er ongeveer 10 projectielen werden afgevuurd, waarvan de meeste werden onderschept. Israëls Channel 12 meldde een directe treffer in de zuidelijke stad Ashkelon. Volgens Israëlische hulpdiensten moest één persoon worden behandeld voor verwondingen door granaatscherven.
Kort na de raketaanvallen plaatste het Israëlische leger op X een nieuw evacuatiebevel, waarin inwoners van verschillende districten in de stad Deir Al-Balah in de centrale Gazastrook werden geïnstrueerd om hun gebieden te verlaten. “Dit is een laatste waarschuwing voor de aanval”, aldus de militaire waarschuwingsverklaring. Later werd gezegd dat het de raketwerper had geraakt van waaruit eerder projectielen werden afgevuurd vanuit de Gazastrook.
10 Britten beschuldigd van plegen oorlogsmisdaden in Gaza
Tien Britten die gediend hebben in het Israëlische leger in Gaza worden ervan beschuldigd oorlogsmisdaden te hebben gepleegd in Gaza, meldt The Guardian. Vandaag overhandigen mensenrechtenadvocaten een dossier van 240 pagina’s aan de eenheid voor oorlogsmisdaden van Scotland Yard, het hoofdbureau van de Londense politie. Daarin worden beschuldigingen geuit over het gericht doden van burgers en hulpverleners, onder meer door sluipschuttersvuur, en over willekeurige aanvallen op burgergebieden, waaronder ziekenhuizen.
Het rapport, dat is opgesteld door een team van Britse juristen en onderzoekers in Den Haag, beschuldigt de verdachten ook van gecoördineerde aanvallen op beschermde locaties, waaronder historische monumenten en religieuze plaatsen, en van gedwongen verplaatsing en ontheemding van burgers. Om juridische redenen worden noch de namen van de verdachten, waaronder ook agenten, noch het volledige rapport openbaar gemaakt.
Israël heeft hardnekkig ontkend dat zijn politieke leiders of leger oorlogsmisdaden hebben gepleegd bij de aanval op Gaza. Sinds de grootschalige terreuraanval van Hamas op Israël op 7 oktober 2023 zijn meer dan 50.000 mensen gedood door Israël, de meesten zijn burgers. Israël heeft altijd de schuld voor de vele burgerdoden in Gaza bij Hamas gelegd omdat de terreurbeweging zich ophoudt tussen burgerdoelen.
Arrestatiebevel Netanyahu
“Als een van onze onderdanen een overtreding begaat, moeten we er iets aan doen. Zelfs als we de regering van buitenlandse landen niet kunnen stoppen met zich slecht te gedragen, kunnen we in ieder geval onze onderdanen ervan weerhouden zich slecht te gedragen”, zegt een van de mensenrechtenadvocaten. “Britse staatsburgers zijn wettelijk verplicht om niet mee te werken aan misdaden die in Palestina worden gepleegd. Niemand staat boven de wet.”
Het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag vaardigde in november al arrestatiebevelen uit tegen de Israëlische premier Netanyahu en de voormalige minister van Defensie Gallant. Aanklager Khan wil ze vervolgen voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid voor hun rol in de Gaza-oorlog. Onder hun verantwoordelijkheid zou de burgerbevolking in Gaza zijn uitgehongerd en vervolgd zonder militaire noodzaak.
Demonstratie bij huis Netanyahu voor vrijlating gijzelaars
Familieleden en sympathisanten van Israëlische gijzelaars die in Gaza worden vastgehouden, hebben zich vandaag verzameld buiten de ambtswoning van premier Netanyahu in West-Jeruzalem. De demonstranten hadden foto’s bij zich van de 59 gevangenen die nog steeds in de Gazastrook zitten.
De demonstratie vindt enkele uren plaats voordat Netanyahu vandaag de Amerikaanse president Trump ontmoet in het Witte Huis. Varda Ben Baruch, wiens kleinzoon Edan Alexander gevangen wordt gehouden, drong er bij de twee leiders op aan om een akkoord te sluiten. “Je bent in de Verenigde Staten en je zou daar met president Trump moeten zitten en een deal sluiten zodat iedereen naar huis kan. We verwachten dit,” zei ze.
Israël vermoedt dat er nog 24 gijzelaars in Gaza nog in leven zijn.
14-jarige Palestijns-Amerikaanse jongen op Westoever gedood door leger Israël
Niet een kolonist, maar het Israëlische leger heeft de Palestijns-Amerikaanse jongen van 14 jaar doodgeschoten op de Westelijke Jordaanoever. Dat blijkt uit verklaringen van zowel de Palestijnse als Israëlische autoriteiten. Ook twee andere tieners werden neergeschoten. Zij werden in een ziekenhuis opgenomen.
Aanvankelijk zei de burgemeester van Turmus Ayya, dat ten noorden van Ramallah ligt, dat de 14-jarige Palestijnse jongen met het Amerikaans staatsburgerschap was neergeschoten door een Israëlische kolonist en dat het leger hem had meegenomen en later dood verklaard.
Het Palestijnse ministerie van Buitenlandse Zaken zei later dat de jongen was gedood door het leger. Het leger zelf zei in een verklaring dat soldaten het vuur hadden geopend op drie “terroristen die stenen gooiden naar de snelweg en daarmee burgers bedreigden. Ze doodden één terrorist en raakten nog eens twee terroristen”, aldus het leger.
Het geweld door Joodse kolonisten op de bezette Westelijke Jordaanoever is sinds het begin van de oorlog in Gaza in 2023 enorm toegenomen. Bijna dagelijks zijn er aanvallen op Palestijnen door Israëlische kolonisten, het leger speelt daarbij volgens mensenrechtenorganisaties vaak een passieve rol.
Gedode Palestijns-Amerikaanse jongen was op Westoever ‘voor bruiloft zus’
Tientallen doden bij Israëlische aanvallen op Gazastrook
Bij Israëlische aanvallen op de Gazastrook zijn ten minste 32 mensen omgekomen, schrijft persbureau AP op basis van informatie van lokale gezondheidsfunctionarissen. In de zuidelijke stad Khan Younis kwamen vijf mannen, vijf vrouwen en vijf kinderen om het leven, meldt het Nasserziekenhuis in de stad.
Ook zijn volgens het ministerie van Volksgezondheid van Gaza zeker vier mensen gedood in Jabalia. Een journalist van AP ter plaatse zegt dat de lichamen van zeven mensen, onder wie een kind en drie vrouwen, zijn overgebracht naar een ziekenhuis in de stad Deir al-Balah.
En bij een aanval op Gaza-stad werden minstens zes mensen gedood die buiten bij een bakkerij stonden te wachten. Onder hen waren drie kinderen.
14-jarige Palestijns-Amerikaanse jongen dood na aanval door Israëlische kolonist
Een Palestijnse jongen met het Amerikaans staatsburgerschap is door het Israëlische leger dood verklaard nadat hij door een Israëlische kolonist was neergeschoten op de bezette Westelijke Jordaanoever, melden Palestijnse functionarissen. Ook twee andere tieners werden neergeschoten. Zij werden in een ziekenhuis opgenomen.
De kolonist schoot de 14-jarige Omar Mohammad Rabea neer in Turmus Ayya, ten noorden van Ramallah. Het Israëlisch leger kwam na de aanval naar Turmus Ayya en arresteerde het slachtoffer, meldt de burgemeester van de plaats. De jongen werd later door het Israëlisch leger doodverklaard. Zijn lichaam wordt nog vastgehouden door Israël, meldt de burgemeester.
De andere twee gewonde tieners zijn naar het ziekenhuis vervoerd. Het Israëlisch leger heeft niet gereageerd op de beschuldiging.
Het geweld door Joodse kolonisten op de bezette Westelijke Jordaanoever is sinds het begin van de oorlog in Gaza in 2023 enorm toegenomen. Bijna dagelijks zijn er aanvallen op Palestijnen door Israëlische kolonisten.