Staking in Jenin vanwege confrontaties tussen Palestijnse fracties
In de stad Jenin op de Westelijke Jordaanoever zijn veel Palestijnen aan het staken uit protest tegen de recente confrontaties tussen ordetroepen van de Palestijnse Autoriteit en gewapende groepen. Dat meldt persbureau AP.
Bij gevechten kwam vandaag een lid van de ordetroepen om het leven. Nieuwszender Al Jazeera meldt confrontaties rond het ziekenhuis en het vluchtelingenkamp bij Jenin. De gewapende groepen, onder de naam Jenin Brigades, hadden opgeroepen tot de staking.
Op de Westoever zijn verschillende gewapende groepen actief, waaronder Hamas, die zich verzetten tegen de Israëlische bezetting. De Palestijnse Autoriteit (PA) is het internationaal erkende Palestijnse gezag en heeft de verantwoordelijkheid voor het dagelijks bestuur in delen van de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever.
Onderlinge gevechten
Vorige week braken er gevechten uit tussen de PA en de Jenin Brigades. De PA zegt zijn gezag in het kamp te willen herstellen. Maar de Jenin Brigades vrezen dat de PA hen wil ontwapenen om daarmee de Israëlische bezetting te ondersteunen. Gisteren kwamen een officier van de PA en meerdere militanten om bij de gevechten, nadat er eerder ook al doden waren gevallen.
De PA is zeer onpopulair onder de Palestijnse bevolking vanwege corruptie en omdat de instantie samenwerkt met Israël op veiligheidsgebied. Israël verwijt de PA juist niet voldoende op treden tegen militante groepen op de Westoever. Het Israëlische leger valt ook regelmatig steden op de Westoever binnen om militante groepen te verzwakken.
Oxfam: in 2,5 maand bereikten 12 vrachtwagens met voedsel Noord-Gaza
Sinds het begin van de Israëlische belegering van Noord-Gaza op 6 oktober hebben slechts twaalf vrachtwagens met water en voedsel de bewoners van het gebied bereikt. Dat zegt hulporganisatie Oxfam.
Volgens Oxfam hebben in deze periode 34 vrachtwagens toestemming gekregen om het gebied in te gaan, maar hebben door “bewuste vertraging van systematische belemmering van het Israëlische leger” twaalf daarvan hun goederen kunnen uitdelen. In drie gevallen werden de plekken waar de hulp was uitgedeeld binnen een paar uur door het Israëlische leger beschoten, zegt Oxfam.
“Uithongering wordt stelselmatig als oorlogswapen gebruikt”, stelt de regionale directeur van Oxfam, Sally Abi-Khalil.
De Israëlische overheidsdienst Coga houdt vol dat er voldoende hulp wordt toegelaten tot de Gazastrook en dat als er al problemen zijn, die liggen bij de hulporganisaties of bij plunderingen van de hulp door Hamas. Maar alle prominente hulporganisaties die actief zijn in Gaza zeggen dat Israël stelselmatig te weinig hulp toe laat, dat een groot deel van de bevolking honger lijdt en er een nauwelijks schoon drinkwater is.
Doden bij Israëlische aanvallen in ‘humanitaire zone’ in Gaza
Bij Israëlische luchtaanvallen verspreid over de Gazastrook zijn vannacht en vanochtend zeker 20 mensen omgekomen. Dat zeggen medische bronnen tegen persbureau AP. Eén aanval trof een tentenkamp voor ontheemde Palestijnen in Mawasi in Zuid-Gaza.
Hierbij werden acht mensen gedood, onder wie twee kinderen, zegt het ziekenhuis waar de slachtoffers naartoe zijn gebracht. Mawasi is door Israël zelf aangewezen als humanitaire zone en het land heeft Palestijnen uit andere delen van de Gazastrook regelmatig opgedragen daarnaartoe te trekken “voor hun veiligheid”.
Er waren nog meer luchtaanvallen op Mawasi. Zes mensen werden gedood bij een aanval op een groep beveiligers van een konvooi hulpgoederen en twee bij een aanval op een auto in Mawasi. Bij een vierde aanval in Mawasi kwam een persoon om het leven.
Een ziekenhuis in Deir al-Balah in Centraal-Gaza zegt dat er drie doden zijn gevallen bij een Israëlische aanval in Nuseirat op een school die als opvangplek dient voor vluchtelingen.
Het Israëlische leger heeft een van de aanvallen in Mawasi bevestigd en zegt dat een Hamasstrijder hiervan doelwit was. Steeds meer organisaties en onderzoekers, onder wie Israëlische, zien Israëls handelen in Gaza als genocide.
Directeur Kamal Adwan-ziekenhuis: ‘Israël gaf bevel om ziekenhuis te sluiten en te evacueren’
Israël heeft het bevel gegeven om het Kamal Adwan-ziekenhuis in Beit Lahia te sluiten en te evacueren, meldt ziekenhuisdirecteur Hossam Abu Safiya aan persbureau Reuters. Volgens hem is dat bevel vrijwel onuitvoerbaar: er zijn niet genoeg ambulances om de patiënten te verplaatsen. “Op het moment hebben we bijna 400 patiënten in het ziekenhuis, inclusief baby’s op de neonatologische afdeling. Zij zijn afhankelijk van zuurstof en couveuses. Zonder ondersteuning, apparatuur en voldoende tijd kunnen we deze patiënten niet veilig evacueren.”
Het Israëlische leger ontkent de order te hebben gegeven. Wel zijn 87 patiënten en verzorgers van het ziekenhuis, in samenwerking met de Wereldgezondheidsorganisatie, overgeplaatst naar andere ziekenhuizen in Gaza, zegt een coördinator van het Israëlische ministerie van Defensie.
Het Kamal Adwan-ziekenhuis is een van de twee ziekenhuizen in Noord-Gaza die nog deels operationeel zijn. Door aanhoudende aanvallen is het gebouw zwaar beschadigd. De afgelopen weken waren er ook Israëlische bombardementen in de stad Beit Lahia. Op het moment dat Safiya met Reuters sprak, zouden er ook bombardementen zijn geweest. Sinds oktober omsingelt het Israëlische leger het gebied, naar eigen zeggen om de hergroepering van Hamas te voorkomen.