NOS Nieuws

In Rwanda zijn zes mensen overleden aan het marburgvirus. Twintig anderen zijn er ook mee besmet sinds de uitbraak, meldt de minister van Volksgezondheid.

De meeste slachtoffers zijn mensen die werken in de zorg, vooral op de intensievezorgafdelingen van ziekenhuizen. De bron van de besmetting is nog niet gevonden.

Het marburgvirus is een zeldzaam, maar zeer besmettelijk en dodelijk virus. De kans op overlijden is bijna 90 procent. Het gaat gepaard met plotselinge koorts, hoofdpijn, overgeven, spierpijn en buikpijn. In een later stadium volgen hevige bloedingen en vallen organen uit.

Marburg lijkt op ebola en wordt door besmette vleermuizen overgedragen op mensen. Mensen kunnen elkaar besmetten via lichaamsvloeistoffen als bloed en speeksel. Het is voor het eerst dat het virus in Rwanda opduikt.

Geen vaccin

De besmette mensen zijn in quarantaine geplaatst en worden behandeld. Mensen die met de patiënten in aanraking zijn geweest, worden in de gaten gehouden. Dat zijn er tot nu toe ruim 160.

In alle zorginstellingen worden voorzorgsmaatregelen getroffen. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO helpt Rwanda om de uitbraak in te dammen. De komende dagen worden medische hulpmiddelen naar de hoofdstad Kigali gebracht. Er bestaat nog geen vaccin tegen het virus.

Vorig jaar overleden negen mensen in Equatoriaal-Guinea na een uitbraak van het marburgvirus. Eerder waren er uitbraken in Ghana en Guinee.

De WHO helpt Rwanda om verdere verspreiding van het virus te voorkomen:

Share.
Exit mobile version