Chinese reddingswerkers zoeken onder een ingestort gebouw in de stad Mandalay naar slachtoffers

NOS Nieuws

In Myanmar is het dodental na de zware aardbeving van vrijdag opgelopen tot 2065. Dat meldt staatsomroep MRTV. De zender maakt ook melding van meer dan 3900 gewonden en 270 vermisten. Hulporganisaties vrezen dat de werkelijke aantallen stukken hoger liggen.

Vier dagen na de zwaarste aardbeving van de afgelopen eeuw in Myanmar is de omvang van de ramp nog altijd niet duidelijk. Internationale media komen het zeer gesloten land niet binnen en door de verwoeste infrastructuur verloopt communicatie met het getroffen gebied in en rond de tweede stad Mandalay moeizaam.

Afgesneden van de buitenwereld

Na een eerste analyse van satellietbeelden concludeert het Amerikaanse techbedrijf Microsoft dat in Mandalay, een stad met zo’n 1,5 miljoen inwoners, ruim 2000 gebouwen duidelijke schade hebben opgelopen, van beperkte schade tot complete verwoesting. Zeker 515 gebouwen zouden voor 80 tot 100 procent zijn vernietigd.

“We hebben nog steeds niet echt een goed beeld van de omvang van de verwoesting”, zegt Lauren Ellery, die bij het International Rescue Committee (IRC) verantwoordelijk is voor hulpprogramma’s in Myanmar, tegen persbureau AP. Groepen waar het IRC lokaal mee samenwerkt melden dat sommige plekken van de buitenwereld zijn afgesneden door aardverschuivingen.

Het militaire regime heeft na de aardbeving om buitenlandse hulp gevraagd, maar laat tot nog toe maar mondjesmaat reddingswerkers toe, onder meer uit de buurlanden China en Thailand. Zij beschikken in het door een burgeroorlog verscheurde land over beperkte middelen. Zo is er een gebrek aan graafmachines, waardoor inwoners vaak geen andere optie zien dan zelf te gaan zoeken.

Onbelemmerde toegang

De Verenigde Naties roepen het regime ertoe op hulpkonvooien, medisch personeel en experts die de schade kunnen opnemen vrije toegang te verschaffen tot het land. “Deze laatste tragedie verergert een toch al ernstige crisis en dreigt de veerkracht van gemeenschappen die al gehavend zijn door conflicten, ontheemding en rampen uit het verleden verder uit te hollen.”

De VN-vertegenwoordiger voor Myanmar, Marcoluigi Corsi, wijst erop dat “zelfs vóór deze aardbeving al bijna 20 miljoen mensen in Myanmar humanitaire hulp nodig hadden”. Door de burgeroorlog die in 2021 uitbarstte zijn miljoenen inwoners binnen de landgrenzen op de vlucht geslagen. Leger en verzetsgroepen strijden in verschillende regio’s om de macht.

De schade die de aardbeving heeft veroorzaakt wordt steeds duidelijker:

Omvang schade Myanmar steeds duidelijker

Ondanks die moeilijke omstandigheden lukt het het Rode Kruis om 600 medewerkers en 640 vrijwilligers hulp te laten verlenen in Myanmar. “Midden in de hitte, te midden van de chaos en mensen die op straat of in tentjes wonen”, zegt directeur Harm Goossens. “Ambulances van het Rode Kruis rijden af en aan en mensen krijgen zelfs buiten het ziekenhuis medische hulp.”

De ruim 500.000 euro die sinds vrijdag op giro 7244 is binnengekomen voor de getroffenen van de aardbeving in Myanmar en Thailand noemt Goossens “een mooi begin”. “Maar er is nog veel meer nodig. Helemaal nu het al meer dan 40 graden is en nog warmer wordt, kan onze hulp levens redden: schoon water, voedsel, onderdak en medicijnen voorop.”

Share.
Exit mobile version