NOS Nieuws•
“Het besef dat ik een onschuldige jongen van 9 dit kan aandoen, een jongen die nog een heel leven voor zich had. Het besef dat ik niet alleen het leven van Gino heb afgenomen, maar ook van zijn familie. Het besef dat ik de samenleving heb gechoqueerd met mijn afschuwelijke daden. Dit had nooit mogen gebeuren.”
Dat zei de 24-jarige Donny M. in zijn laatste woord aan het slot van de rechtszaak tegen hem. Woensdag hoorde hij het Openbaar Ministerie 28 jaar cel en tbs met dwangverpleging tegen hem eisen wegens het ontvoeren, mishandelen, misbruiken en doden van de 9-jarige Gino in 2022.
Gino verdween op de avond van 1 juni 2022 uit een speeltuin in Kerkrade. Drie dagen later werd hij dood gevonden in Geleen, niet ver van het huis van Donny M. Die had de politie verteld waar het lichaam lag, toen agenten hem met behulp van DNA op het spoor waren gekomen.
“Ik wil sorry zeggen. Voor wat de jongen heeft moeten doorstaan door mij. Voor het verdriet, voor het onherstelbare leed dat ik jullie heb aangedaan, dat ik jullie drie dagen heb laten zoeken en gewoon mijn mond hield, dat ik op bepaalde punten heb gelogen.”
Ernstige persoonlijkheidsstoornis
De rechtbank Maastricht veroordeelde Donny in 2017 al voor het misbruik van een toen 10-jarige jongen. De rechtbank stelde destijds vast dat hij kampte met een ernstige persoonlijkheidsstoornis en achtte een behandeling noodzakelijk.
Na de dood van Gino is de hulp en ondersteuning die hij na dat eerste zedendelict kreeg onderzocht. Dat kwam de veertien instanties die hem toen begeleidden op veel kritiek te staan. Er werden meerdere tekortkomingen geconstateerd in de zorg, ondersteuning en begeleiding die hij destijds kreeg.
‘Opeenstapeling van ellende’
“Het leven van Donny is een opeenstapeling van ellende”, zei zijn advocaat vandaag in haar pleidooi. “Maar hij is ook het slachtoffer van zijn jeugd en van het falende zorgsysteem. En voor dat falende zorgsysteem zijn meer mensen verantwoordelijk, maar die zitten hier niet in het beklaagdenbankje.”
Ook ging advocaat De Crom in op de eis van 28 jaar en tbs met dwangverpleging. Het OM wil dat de behandeling van zijn stoornissen pas begint na het uitzitten van zijn celstraf, terwijl daar normaal gesproken al na ongeveer een derde van de straf mee wordt begonnen.
“Als er inderdaad 28 jaar wordt opgelegd, zou dat betekenen – rekening houdend met het voorarrest – dat hij pas tegen zijn 50ste jaar wordt behandeld”, stelt De Crom. “De psycholoog die hem heeft onderzocht, stelde vorig jaar dat bij een eerdere start van de behandeling de kans van slagen hoger is. En het OM erkent zelf ook dat behandeling hard nodig is.”
De uitspraak is op 27 november.