Foto ter illustratie

NOS NieuwsAangepast

De Wet betaalbare huur van voormalig minister De Jonge pakt verkeerd uit en kan daarom beter worden teruggedraaid. Dat zegt Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank (DNB). “Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald”, concludeert hij.

Knot deed zijn uitspraken in een interview met persbureau ANP op de jaarvergadering van het Internationale Monetaire Fonds in Washington. De woonwet van De Jonge ging in juli in, met als doel om via meer regels voor de huurmarkt meer betaalbare huurwoningen beschikbaar te maken. Onder meer een maximale huurprijs moest hier aan bijdragen.

Maar volgens Knot is juist het tegenovergestelde gebeurd. Het aantal beschikbare huurwoningen is geslonken en huurprijzen zijn niet omlaag gegaan. Diverse verhuurders zouden hun woningen te koop hebben gezet vanwege de maximum huurprijs in het middensegment. Ook willen verschillende investeerders daarom geen nieuwe huurwoningen bouwen.

Consequenties

Doorgaans laat de DNB-baas zich niet uit over politieke besluitvorming. “Ik wil niet een politiek oordeel vellen over een wet die uiteindelijk ook door het parlement is aangenomen”, zegt Knot. “Maar ik kijk wel naar de consequenties.”

Huidig minister Keijzer van Volkshuisvesting meldde vorige week dat het aantal huurwoningen van private verhuurders met ongeveer 11.000 woningen is afgenomen in de eerste zes maanden van dit jaar.

Hoewel de nieuwe huurwet toen nog niet van kracht was, ziet zij wel dat in aanloop naar de nieuwe regels het aantal aankopen van particuliere investeerders “sterk achterblijft” in vergelijking met de afgelopen jaren. Ook stelt ze dat het het aantal verkopen “licht hoger lijkt”.

Om “een beter beeld te krijgen” wil zij de ontwikkelingen op de huurmarkt nauwlettend in de gaten houden.

Share.
Exit mobile version