NOS Nieuws••Aangepast
Duizenden mensen hebben gisteravond de zware overstromingen in Spanje herdacht. In de regio Valencia stonden inwoners stil bij wat er die rampzalige dag, een maand geleden, is gebeurd.
Zo verzamelden zich in Paiporta, een plaats die zwaar werd getroffen, honderden mensen. Ook in Sedaví, de stad Valencia en op 25 andere plekken waren herdenkingen, meldt El País.
De Spaanse krant noemt 20.11 uur een belangrijk moment. Op dat tijdstip stuurde het regiobestuur op 29 oktober de officiële waarschuwing voor noodweer naar de inwoners, maar op dat moment waren de meeste getroffen steden al overstroomd.
In Paiporta staken honderden mensen kaarsen aan en zetten die op de rand van een brug:
“Ik ben hier om mijn steun te betuigen aan de slachtoffers”, zegt een man in Paiporta. “We staan hier naast de rivier en we stonden hier ook om 18.28 uur. Dat is het moment dat de rivier hier een maand geleden overstroomde.”
In Paiporta werden zowel de inwoners als de vrijwilligers bedankt voor al hun hulp. Om de beurt namen aanwezigen het woord, er werd geapplaudisseerd en gezongen. Ook in Sedaví werden onder andere alle vrijwilligers bedankt, schrijft El País. Duizenden mensen kwamen naar de regio om te helpen met opruimen.
‘Ontzettend boos’
Vanavond wordt er opnieuw gedemonstreerd in Valencia. “We zijn ontzettend boos”, zei een vrouw bij de herdenking in Paiporta. “We willen dat er dat eindelijk mensen opstappen voor wat er is gebeurd en dat ze hun verantwoordelijkheid nemen.”
De demonstranten willen dat regiopresident Carlos Mazón opstapt, omdat hij te laat was met overstromingswaarschuwingen. Die werden pas uren na het begin van de catastrofe uitgegeven.
Mazón gaf eerder toe dat hij fouten heeft gemaakt, maar trad niet af. Drie weken geleden waren er al eens 130.000 mensen op de been. De demonstranten willen ook dat er een strafrechtelijk onderzoek komt om uit te zoeken wat er precies is gebeurd en wie de verantwoordelijken zijn.
In het stadje Paiporta zijn de inwoners moe, maar vooral strijdlustig. Er ligt nog steeds overal modder.
Mensen proberen toch de draad toch weer op te pakken:
Spaans stadje krabbelt weer op, een maand na de overstroming