NOS Nieuws••Aangepast
Na dagen vertraging zijn de eerste voorraden met hulpgoederen afgeleverd op de daarvoor aangewezen plekken in Gaza. Hulporganisaties hebben de goederen in ontvangst genomen. Het gaat om negentig vrachtwagens met onder andere meel, babyvoeding, medicijnen en brandstof.
Bijna drie maanden hield Israël alle noodhulp tegen, maar onder grote internationale druk gaf het afgelopen maandag toestemming om direct goederen het gebied in te laten. Het transport liet vervolgens nog dagen op zich wachten.
De goederen werden bij de grensovergang Kerem Shalom geïnspecteerd en vervolgens overgeladen op andere vrachtwagens. Het vervoer werd extra vertraagd doordat de route die Israël had uitgestippeld volgens de VN te gevaarlijk was. “We moesten door een overvol gebied rijden, wat wij onveilig achtten. Bovendien was er een reële kans op plundering, gezien de ontberingen in Gaza.”
De VN benadrukt ook dat negentig vrachtwagens bij lange na niet genoeg zijn. Tijdens het staakt-het-vuren eerder dit jaar reden dagelijks zeshonderd vrachtwagens met hulp Gaza binnen.
Het is de bedoeling dat de goederen die vandaag zijn binnengereden zo snel mogelijk bij de Gazanen terechtkomen.
Distributiesysteem
De Israëlische premier Netanyahu zegt dat de aanleg van distributiepunten voor humanitaire hulp een dezer dagen klaar moet zijn. Die moeten worden gerealiseerd in zogenaamde “veilige zones” in het zuiden van Gaza, zodat Israël de aanvallen kan voortzetten in het midden en noorden van de strook.
De hulp moet via een recent opgerichte stichting, genaamd Gaza Humanitarian Foundation, worden uitgedeeld. De VN en hulporganisaties hebben dit plan in de afgelopen weken fel bekritiseerd. Zij vermoeden dat het nieuwe distributiesysteem vooral in het leven is geroepen om het bestaande systeem, waarvoor de VN en ngo’s verantwoordelijk zijn, te vervangen.
Bovendien dwingt dit plan de ontheemde bevolking van Gaza om zich weer en masse te verplaatsen. Veel mensen zijn daar niet toe in staat vanwege verwoeste wegen, ziekte of verzwakking. “Het gebruik van humanitaire hulp als lokaas om mensen te dwingen zich te verplaatsen, vooral van het noorden naar het zuiden, zal leiden tot een onmogelijke keuze: die tussen verplaatsing en de dood”, zei James Elder van Unicef hier eerder over.
29 doden
Het Palestijnse ministerie van Gezondheid op de Westelijke Jordaanoever zegt dat er in de afgelopen dagen 29 mensen zijn omgekomen door de honger. Het waren kinderen en ouderen.
De VN-kinderrechtenorganisatie Unicef liet deze week weten dat duizenden baby’s, kinderen en jongeren acuut gevaar lopen door ondervoeding, door het instorten van de gezondheidszorg, en door het gebrek aan specialistische hulp voor bijvoorbeeld te vroeg geboren baby’s. Het VN-Bevolkingsfonds heeft in de eerste vier maanden van dit jaar ook duizenden miskramen vastgesteld bij zwangere vrouwen, mede als gevolg van ondervoeding.
Vannacht en vanochtend waren er door heel Gaza ook weer Israëlische aanvallen. Daarbij werden tientallen mensen gedood.