Crypto-investeerder Justin Sun eet een banaan, die overigens geen deel was van het kunstwerk

NOS Nieuws

“Hij smaakt veel beter dan andere bananen”, zei de koper van een peperdure banaan na een eerste hap. Crypto-investeerder Justin Sun heeft het stuk fruit, dat aan een muur met ducttape is vastgeplakt als onderdeel van een kunstwerk, vrijdag ogenschijnlijk opgegeten voor het oog van de pers in Hong Kong. Ogenschijnlijk, want de banaan die hij verorberde was niet het stuk fruit dat bij het kunstwerk hoorde.

Sun hield voorafgaand aan het persmoment, dat ook werd gelivestreamd, een toespraak waarin hij het kunstwerk Comedian bestempelde als “iconisch”. Ook zei hij dat het eten van de banaan “deel kan uitmaken van de geschiedenis van het kunstwerk”. De aanwezigen kregen onder meer gebak in de vorm van een banaan.

Veiling

De publiciteitsbewuste crypto-investeerder baarde vorige week opzien door op een veiling in New York voor 6,2 miljoen dollar (bijna 5,9 miljoen euro) Comedian te kopen. Daarvoor kreeg hij een banaan, tape, echtheidscertificaat en instructies voor hoe hij de banaan zelf aan de muur kon vastplakken.

De nieuwe eigenaar zei na afloop van de veiling al dat hij van plan was om de banaan van het door de Italiaan Maurizio Cattelan bedachte kunstwerk te nuttigen.

Justin Sun komt zijn belofte na en eet een banaan:

Nieuwe eigenaar eet banaan van 6,2 miljoen dollar

Maar de opgegeten banaan is dus niet dezelfde als die van de veiling in New York, die voor 35 cent was gekocht bij een fruitkraam in de Amerikaanse stad. Voor het persmoment werd in Hong Kong een verse aangeschaft.

Volgens The New York Times was de eigenaar van de fruitkraam in tranen uitgebarsten nadat hij had gehoord dat zijn banaan voor miljoenen was geveild. “Ik ben arm. Ik heb nooit zoveel geld gehad. Ik heb nog nooit zoveel geld gezien,” zei de 74-jarige Shah Alam.

Na het horen van Alams verhaal beloofde Sun om 100.000 bananen bij hem te kopen. De crypto-investeerder noemde de reactie van de fruitverkoper “aangrijpend”. Hij is van plan om de bananen in de hele wereld uit te delen om de “prachtige verbintenis tussen het dagelijks leven en kunst te vieren”.

Share.
Exit mobile version