Enschede gebruikt Zweeds model Vallastaden om snel nieuwe woningen te bouwen

NOS Nieuws

Enschede wil op korte termijn beginnen aan de bouw van enkele honderden huizen in de binnenstad, waarbij de toekomstige bewoners van begin af aan meepraten over hoe die eruit gaan zien. De bedoeling is dat de woningen zo sneller dan normaal gerealiseerd kunnen worden.

Het gaat om een proef volgens het zogenoemde Vallastaden-model dat is in de Zweedse stad Linköping is ontwikkeld. Binnen vijf jaar tijd moeten er zo 400 woningen zijn gebouwd in Enschede, meldt RTV Oost.

Hoewel Enschede net als de rest van Nederland kampt met grote woningnood, lukte het tot nu toe maar niet om een goed woningbouwplan te realiseren voor De Kop Boulevard, een stukje binnenstad vlak bij het ziekenhuis.

Hoge woontorens

In 2018 stelde de gemeente voor om samen met een grote projectontwikkelaar 150 miljoen euro te gaan investeren in de bouw van meer dan 500 woningen, verspreid over een aantal hoge woontorens. Maar gaandeweg bleek dat Enschede die ambities moest bijstellen. De (bouw)kosten stegen, het tekort aan vakkrachten in de bouw ook. De politiek plaatste steeds meer vraagtekens bij de haalbaarheid van het plan. De projectontwikkelaar haakte af. De banken trokken zich ook terug of wachtten af.

Zes jaar later gooit Enschede het over een andere boeg met het Vallastaden-model. Daardoor zou het plannen van de bouw en het bouwproces zelf korter worden, ook doordat de nieuwbouw niet worden gerealiseerd door één projectontwikkelaar, maar door veel kleine ontwikkelaars. Zo heb je naar verwachting ook minder last van het gebrek aan arbeidskrachten.

Wirwar aan kabels

In Linköping werkte het. Daar zijn in vijf jaar tijd duizend woningen gebouwd door veertig verschillende organisaties. Het ging om woningen in alle types en groottes: van goedkope sociale huur tot veel duurdere appartementen en gezinswoningen. In de Zweedse stad tussen Göteborg en Stockholm werd ook veel aandacht besteed aan het gebruik van duurzame materialen en de aanleg van stadstuinen. Onder de grond kwam een ingenieus gotensysteem waarin de wirwar aan kabels, pijpen en leidingen werd ondergebracht.

Om wat voor soort woningen het in Enschede zal gaan, moet “echt nog verder uitgewerkt worden”, laat een woordvoerder van de gemeente weten. “Daar gaan we nu mee bezig.”

Topprioriteit

Enschede krijgt van het Rijk een bijdrage van maximaal 225.000 euro om de proef te beginnen. Het Rijk benadrukt keer op keer dat er snel meer nieuwe woningen bij moeten komen, “De aanpak van de woningnood is absoluut topprioriteit, er moeten komend jaar 100.000 woningen gerealiseerd kunnen worden. Niet alleen door sneller te bouwen maar ook door bestaande gebouwen beter te benutten”, zei minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening onlangs nog.

Niet alleen Enschede, ook Bergen op Zoom, Parkstad Limburg en Zaanstad krijgen elk een bijdrage van 225.000 euro omdat ze proberen het bouwproces van nieuwbouwwoningen te verkorten.

Share.
Exit mobile version