EU veroordeelt aanvallen op VN-vredesmacht in Libanon

De Europese Unie heeft aanvallen op VN-blauwhelmen in Libanon veroordeeld. Vijf VN-militairen raakten gewond bij aanvallen op hun posities sinds Israël het grondoffensief tegen de militante Hezbollah-beweging begon. EU-buitenlandcommissaris Borrell zegt dat hun werk erg belangrijk is en noemt het “volstrekt onacceptabel” dat de vredestroepen worden aangevallen.

Ook verwerpt de EU beschuldigingen van Israël dat VN-topman Guterres de blauwhelmen in Libanon houdt om militaire operaties tegen Hezbollah te dwarsbomen. Zestien EU-landen leveren militairen aan de vredesmacht UNIFIL. Het besluit of die daar blijft, wordt genomen door de VN-Veiligheidsraad.

De Israëlische premier Netanyahu riep de VN gisteren op de vredessoldaten te evacueren. Ze zouden een menselijk schild vormen voor Hezbollah.

De EU-buitenlandministers spreken elkaar vandaag in Luxemburg. Minister Schallenberg van Oostenrijk, een van de trouwste Israëlische bondgenoten, zegt dat er geen sprake kan zijn van een vertrek van de blauwhelmen uit Libanon en dat zij hun mandaat zullen blijven uitoefenen. Hij roept alle partijen op het mandaat en de veiligheid van de blauwhelmen te respecteren.

Zaterdag ondertekenden 40 landen, waaronder Nederland, al een verklaring waarin ze de aanvallen op UNIFIL veroordelen en alle partijen oproepen zich te houden aan de internationale afspraken.

Ooggetuigen: dodental bij aanval op tentenkamp Deir al-Balah hoger

Bij de aanval op een tentenkamp in Deir al-Balah in Gaza van gisteravond zijn officieel vier doden bevestigd, maar beelden van ooggetuigen op sociale media laten zien dat het er waarschijnlijk meer zijn. Door de aanval ontstond brand in het kamp, waar ontheemde Palestijnen onderdak hadden gevonden. De tenten staan op het terrein van het Al-Aqsa Martelaren-ziekenhuis in de plaats in Centraal-Gaza. De beschietingen worden gevolgd door explosies, blijkt uit de beelden.

Te zien is hoe het vuur door het kamp raast. Mensen proberen bij brandende tenten te komen om anderen te redden, maar slagen daar niet altijd in vanwege de hitte van het vuur. Enkele tientallen mensen hebben ernstige brandwonden opgelopen.

Volgens het Israëlische leger waren militanten die zich onder de burgers hadden gemengd het doelwit van de aanval, maar daarvoor werd geen bewijs geleverd. Het leger valt vaker burgerdoelen aan op plekken waar Hamas-militanten zich zouden voorbereiden op nieuwe aanvallen.

Het ministerie van Gezondheid in Gaza heeft de aanval veroordeeld en zegt dat er in het kamp voornamelijk vrouwen en kinderen bivakkeren.

VS stuurt raketafweersysteem en troepen naar Israël

De Amerikaanse president Biden stuurt een van zijn modernste raketafweersystemen (THAAD) en honderd militairen naar Israël, meldt The Washington Post. Het is de eerste keer dat er zo’n hoeveelheid militairen naar Israël gaat sinds het begin van de oorlog in Gaza. De Amerikanen houden rekening met een aanval van Israël op Iran, waarop Iran mogelijk weer reageert.

Volgens defensiespecialist Peter Wijninga van het Haagse Centrum voor Strategische Studies raakt Amerika hiermee actief betrokken bij de oorlog en dat is wel bijzonder. Het raketafweersysteem dat Amerika stuurt is volgens Wijninga vooral bedoeld om middellange- en langeafstandsraketten af te weren, zoals bijvoorbeeld uit Iran. De afgelopen weken is gebleken dat Israël op bepaalde punten kwetsbaar is en daartegen nemen ze nu maatregelen.

Er gaat ook een waarschuwing aan Iran van uit, aldus Wijninga. “Als het systeem goed wordt opgesteld, is heel Israël beschermd tegen langeafstandsraketten die vanaf grote hoogte op Israël neer zouden kunnen komen.”

Vrees voor escalatie

De VS dringt er bij Israël op aan om in ieder geval nucleaire, olie- en gaslocaties in Iran buiten schot te laten, schrijft The Washington Post. De vrees bestaat dat beschieting daarvan tot een bredere escalatie leidt. De aanval zou een reactie zijn op de raketbeschieting vanuit Iran op 1 oktober. Defensieminister Galant zei vorige week dat een Israëlische aanval “krachtig, precies en vooral verrassend” zal zijn en dat “ze niet zullen begrijpen wat er is gebeurd en hoe het is gebeurd”.

Het besluit van Biden komt drie weken voor de Amerikaanse verkiezingen. In de campagne is de Amerikaanse betrokkenheid bij het conflict een groot twistpunt onder kiezers, hoewel beide presidentskandidaten, Harris en Trump, beloven Israël te blijven verdedigen en te streven naar een snel einde aan de oorlog.

Hezbollah noemt aanval op legerbasis vergeldingsactie voor aanval op Beiroet

Van de meer dan 50 militairen die gewond zijn geraakt bij de drone-aanval van Hezbollah gisteravond op een legerbasis in het noorden van Israël, zijn er zeven zwaargewond, meldt het Israëlische leger. Vier militairen kwamen om het leven. Hezbollah zegt dat de aanval een vergelding is voor de bombardementen op de Libanese hoofdstad Beiroet van afgelopen donderdag, waarbij 22 mensen om het leven kwamen. Doelwit van de drones was een elite-eenheid van het leger.

Volgens verslaggever Sander van Hoorn in Tel Aviv vallen er zelden zoveel doden bij een luchtaanval op Israël. De meeste raketten worden uit de lucht geschoten, maar drones zijn lastiger te detecteren, die kunnen onder de radar duiken. “Maar dit was een bijzondere aanval. Hezbollah zegt dat het raketten heeft afgevuurd op het noorden van Israël en tegelijkertijd twee drones naar het zuiden heeft laten vliegen. Een daarvan is uit de lucht geschoten en de andere is volgens Hezbollah onder de radar gedoken en naar de legerbasis gevlogen. Daar heeft hij een raket afgevuurd en zichzelf te pletter gevlogen op de basis. De raket is afgeschoten op een kantine waar op dat moment veel mensen aanwezig waren, wat het dodental en het grote aantal gewonden verklaart.”

“Het is een klap voor het Israëlische leger, ook omdat het zo ver in Israël is – Binyamina ligt zo’n 70 kilometer van de grens met Libanon. Dat is voor het eerst. Hezbollah zegt dat dit nog maar het begin is en dat het laat zien wat het kan en dreigt met meer van dit soort aanvallen als Israël niet stopt met de aanvallen op Libanon.”

Doden bij luchtaanval Gaza

In Deir al-Balah in het midden van de Gazastrook zijn zeker vier mensen omgekomen en tientallen gewonden gevallen bij een Israëlische luchtaanval, meldt Al Jazeera. Volgens de zender zijn tenten van ontheemde Palestijnen getroffen en in brand gevlogen.

Israël zegt dat de aanval gericht was tegen een commandopost van terroristen. “Hamas-leden gebruikten het ziekenhuiscomplex om terroristische operaties tegen Israëlische troepen en de staat Israël te plannen en uit te voeren”, zegt een legerwoordvoerder op X.

Op foto’s van persbureau AP zijn brandende tenten te zien. Een verslaggever van Al Jazeera zegt dat twintig tot dertig tenten zijn verwoest. Zeventig mensen zouden gewond zijn geraakt.

Brandende tenten op het terrein van een ziekenhuis bij Deir al-Balah in centraal-Gaza

VS wil dat Israël veiligheid VN’ers garandeert

De Amerikaanse minister van Defensie Austin heeft zijn Israëlische collega Gallant op het hart gedrukt dat Israël er alles aan moet doen om de veiligheid van VN-blauwhelmen in Libanon en Libanese militairen te garanderen. Hij deed dat enkele uren na een nieuw incident rond de VN-vredesmacht Unifil in Libanon.

Gisteren verwoestten Israëlische tanks een poort van een Unifil-positie in het zuiden van Libanon. Daarna gingen Israëlische militairen het terrein op. Israël trok een rookgordijn op, naar eigen zeggen om soldaten die werden beschoten door Hezbollah te kunnen evacueren. Vijftien VN-militairen die in contact kwamen met de rook raakten gewond.

De afgelopen week raakten meerdere Unifil-militairen gewond bij beschietingen door Israël. Dat leidde in verschillende landen tot woede. Ook president Biden eiste dat Israël de aanvallen zou stoppen. Het Israëlische leger zei dat de militairen “per ongeluk” waren geraakt en dat er onderzoek wordt gedaan.

Premier Netanyahu drong dit weekend bij VN-baas Guterres aan op het vertrek van de blauwhelmen uit het gebied waar Israël vecht tegen Hezbollah. Guterres wil daar niets van weten.

Vier Israëlische militairen gedood bij drone-aanval Hezbollah

Bij een drone-aanval van Hezbollah op een Israëlische legerbasis zijn vier militairen om het leven gekomen, heeft legerwoordvoerder Hagari gezegd op X. Meer dan vijftig militairen raakten volgens hem gewond, van wie zeven ernstig. De Israëlische hulpdienst Magen David Adom spreekt van in totaal 61 gewonden.

De aanval was zondagavond in Binjamiena, een stad op zo’n 80 kilometer van de grens met Libanon, de thuisbasis van Hezbollah. De aanval is een van de dodelijkste voor Israël sinds de terreuraanslag van Hamas op 7 oktober vorig jaar.

Lees verder in dit artikel:

Share.
Exit mobile version